Härjedalen (Ramundberget) i januari eller februari? + längd på pister?

Twisten

Ny medlem
Hej!
I år styr vi nog kosan till Ramundberget, men vet inte när vi ska satsa på att åka. Vi har alla tidigare år (ca 10 år) åkt till Sälen (främst Hundfjället) och senaste året till Trysil. Vi brukar åka någon av veckorna 2-4, alltså i januari. Vädret har varit växlande, ibland riktigt kallt, ibland barmark fram tills dagen vi kom dit. Men fullt åkbart. I vintras var i i Trysil v 3 och det var tyvärr mycket blåsigt och blötväder vissa dagar, vilket begränsade skidåkningen. Nu när vi ska boka Ramundbergen funderar vi på att som vanligt åka i januari, men nu är det ju en bra bit längre norrut än Sälen. Alternativet är att vi åker på sportlovet v 7 i februari. Ni som har varit där, eller på fjäll i närheten: Hur brukar vädret vara? Spelar det ingen roll om vi åker jan eller feb, eller är det skillnad?

En annan fråga? Hur långa är deras pister? Om man jämför med Sälen och Trysil?
 

skidmannen

Aktiv medlem
Ramundbergets backar är väldigt annorlunda mot Sälen. Längden har jag inte ens tänkt på, men snön brukar vara mjukare och bättre och det är mycket mer variation i backen med små raviner osv. En hel del lättillgänglig och lätt offpist i skogen. Vill man ha en bred jämnbrant och isig backe med massa folk i vinner Sälen lätt, i övrigt är Ramundberget bättre. Längdåkningen också mycket bättre i Ramundberget.
Trysil kan ju vara riktigt bra, men det är väldigt öppet så ganska ofta är det blåsigt eller vindpackat. Ramundberget är mer skyddat med fjällbjörkskog.
 

Bomben77

Ny medlem
Ramundberget är grymt på många sätt men man ska vara medveten om Ramis prisnivå. V7 är ca 25% dyrare kommande säsong, liftkortspriset har för vår familj gått upp 29% kommande säsong. Vi har eget boende men det här är tamejfan en skamlig höjning....
 

belsam

Ny medlem
Jämfört med sälen kommer du ju få bättre snö, roligare backar och bättre skogsåkning. Backarna är flacka eller ganska branta med några mittemellan brant där emellan. Många av backarna lutar(åt sidan), vilket man kan gilla eller tycka illa om. Mellan vecka 2 och 6 kommer du ha hur mycket plats som helst. v7 kommer det vara fullt, v9 är det meningslöst. Summa summarum. Backarna räcker till för en veckas familjesemester, men främst åker man till ramis för att åka lössnö mellan träden. Snön kan jag inte sia om, klimatet har gjort att när som helst kan vara episkt och nästa dag kan det vara bättre att åka skridskor i backen.

Du får även åka i Tänndalen - Tänndalsvallen, Funäsdalsberget, Tännäskröket och Kappruet med samma kort. Men alla de orterna är sämre än ramis om det inte har dumpat stora mängder.

Kan nog tycka att ska uteslutande åka pist så är vemdalen både billigare, närmre och bättre. lofsdalen är närmre och billigare, men kan inte uttala mig om deras backar. Men faller det snö i härjedalen är Ramis något speciellt.
 

Ake_Astrom

Medlem
Har varit i Ramis ett antal år olka veckor men tidigt så har jag provat v2, v3, v4 och v6
tempraturen har vaierat från -36 till typ 0.
Har alltid funnit backar att åka i det är väl osthang som kan ha lite sämre (Svarte Petter och K2 (men det var varit v2).
Skogsparken har alltid haft tillräckligt för ett par vändor.
De enda pister med snökanoner är storslalombacken, ängarna, pucklarna och solliftbacken. Resten är natursnö :)
Tror inte ni kommer att ångra er.
//Åke
 

Marboh

Aktiv medlem
Kan vara värt att fundera över hur länge det är ljust ute. V2 eller vecka 7 så kan det vara en del skillnad.
 

jarnebring

Aktiv medlem
Är det bra med snö är det bra. Annars dåligt. Mer sant i Ramudberget än t ex Trysil eller Sälen pga av att de har mycket begränsad snöläggning. Trysil mycket bättre anläggning med betydligt längre pister och fallhöjd x2ish.
 
Senast ändrad:

unsuspected

Aktiv medlem
Hur kan boende vara så fruktansvärt dyrt i Ramundberget jämfört med andra speciellt vecka 9? Vi är bara 2 som vill åka upp men att boka något är helt omöjligt om man inte vill bo på hotell.
 

Realmode

Aktiv medlem
Ramundberget är oftast bra på natursnö tidigt. Numera kompletterad med lite kanonsnö. går inte att jämföra med sälen trysil storleksmässigt, 2 skilda typer av anläggningar. Billigt kan jag väl inte heller påminna mig att Ramundberget ansetts. Däremot har stället sina fördelar som gör att många trivs bra där. Bra åkning, men kommer väl bäst till sin rätt för familjer med blandad åkförmåga och om man allmänt vill ha "semester" då det är ett trivsamt tempo där.
 

Bomben77

Ny medlem
Ja Ramis är en dyr destination ffa v.9 men nu har man ju fått hybris å de grövsta i Funäsfjällen och höjt liftkortspriser för både ortsbefolkning och andra säsongskortsköpare. Höjningen är så pass hög att det skapat en sur känsla i bygden. Man gömmer sig bakom att Corona tog en del av vinsten men sommaren har gett intäktsökningar på mer än 100% hos samtliga destinationer i området. Ramis kör dessutom en kortare säsong än någonsin, öppnar 19/12 och stänger direkt efter påsklovet. Dyrare kort, kortare säsong....
 

Pillard

Aktiv medlem
Det har nämnts redan tidigare i tråden men Ramis är fantastiskt när man har rätt snö. Man har också ofta väldigt bra snö. Det är förstås mycket slump men sannolikheten är högre där än på de flesta ställen i Sverige. Vill man dock mest åka pist är nog snarare Funäsdalen bättre. Det är dock inte alls långt emellan. Eftersom dessa anläggningar är lite mindre skulle jag dock försöka undvika sportloven trängseln blir så mycket mer påtaglig på en mindre anläggning.
 

belsam

Ny medlem
Jag tycker att piståkning är bättre i Tänndalen och Funäsberget än i Ramis.
Ja jag är inte så mycket för att carva pist, det är mer något man gör mellan det roliga i backar och terräng. Men, ramis är LITE mer motståndigt mot tö än de andra. Relativt vindskyddad särskilt jämfört med Hamra/Tänndalen. I funäs har de en tendens att spola backarna för träningsåkning, vilket är ett sattyg, samt att byn värmer backarna. Har det snöat 7 cm i funäs ligger där ofta 13 i ramis. Både ramis och hamra brukar ha helt okej plogkanter för den som gillar sånt. Hamra förlorar på att backarna är så sjukt lika 'a la sälen.
 

Snödjup

Snödjup har sommaruppehåll i väntan på vinterns snödump.
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer
Topp