Info om Iran (Dizin mm)

rikard_o

Ny medlem
Info om Iran (Dizin mm)
Nyss hemkommen efter 2 veckor i Iran. Här kommer lite info och tips för er som vägrar charter och ska dit på egen hand framöver. Jag behövde info när jag åkte, och fick en hel del av folk här på Freeride. Men här kommer alltså lite till.
Nikekl skrev en liknande tråd för ett tag sedan, här är den http://www.freeride.nu/forum/thread.php?t=19138 . Han tipsar om en del offpistturer bl a.
Finns också en tråd med snöinfo mm http://www.freeride.nu/forum/thread.php?t=19108

Vi spenderade all tid i Dizin förutom en dag vid ankomst och en dag vid hemresan då vi var i Teheran. Tyvärr var vi aldrig i Shemshak så infon här gäller Dizin. Två veckor var ganska lagom. Egentligen hade väl 8-10 dagar räckt för områdena där man åker är inte så jättestora, men då är det samtidigt svårt att pricka in de förlösande snöfallen som gör resan hit värd sitt billiga pris.


ÅKNINGEN>> Det är snön som gör det värt att åka hit, allt annat är egentligen sämre än europeisk standard på skidåkning, gällande allt från liftar, backar, hotell, mat och dryck. Självklart är dock backarna bättre än Sverige/Norge. Däremot kan man få betydligt mer varierad åkning och pist i alperna om det är det man gillar. Gillar man lössnö är dock Iran ett jäkligt kul alternativ! Att besöka en helt annan kultur gör det förståss också värt att åka hit.

Efter ett kraftigt snöfall är det grym åkning i 3-4 dagar innan det mesta är uppkört av de förhållandevis fåtalet nordbor som är där. Iranierna åker med några få undantag i pisten. När vi var där snöade det kraftigt vid två tillfällen. Bägge gångerna stängde dom liftsystemet i en dag. Men det var det värt för efter varje gång hade man sol och 50 cm nysnö runt benen i flera dagar :)
Dizin är förhållandevis flackt vilket gör det lite trist när det är uppåkt. I nysnö som räcker i dagar är det dock inte så dumt att det inte är alltför brant med tanke på lavinrisken. Man kan få brantare spår också om man vill men när vi var där var det bara ett gäng norrmän som utmanade ödet på dessa platser. Vi sneglade lite på Pathfinders guidade grupper och tror att guiden medvetet undvek vissa ställen där lavinrisken var stor efter all snö som kom.

Det finns 3 äggliftar, 2 stolliftar och 4 knappliftar. Liftarna och dess kapacitet är dock urusel. Dessutom kördes aldrig alla liftar samtidigt. En stollift och en knapplift stod stilla hela tiden när vi var där. Om det inte är mycket folk kör dom färre liftar än annars. Man får hålla tillgodo med det som är öppet för tillfället verkar vara modellen. Iranierna finner sig i detta medan vi nordbor var rätt sura. Ett flertal konflikter med liftpersonal till följd av detta... Efter snöfall är vägen till Shemshak ofta stängd i flera dagar, och därmed också den närmaste vägen från norra Teheran där de flesta som har råd med skidåkning bor, vilket gör att det då är ganska lite folk. Det låter ju bra men är inte alltid så bra eftersom man kör färre liftar ju färre människor som åker... Särskillt frustrerande är det efter en dags kraftigt snöfall när båda vägarna till Teheran är stängda och det i stort sett bara är nordbor och ett fåtal iranier som vill åka – då öppnar dom inte liftarna förrän 10 (eller tills man tjatat igång dom) mot ca 8.30 i vanliga fall. Dom kör vid dessa tillfällen sällan mer än 1-2 liftar under hela dagen.
På fredagar är det i allmänhet väldigt mycket folk och långa liftköer. Redan på torsdagen märks detta. Undantaget om det nyss kommit mycket snö och vägarna är avstängda. Alla andra dagar är det ganska lite folk oavsett väder.

Tyvärr var vi aldrig i Shemshak Anledningen är att Shemshak enligt uppgift bara är bra efter nysnö, annars är det isigt. Tyvärr är vägen mellan Dizin och Shemshak stängd efter snöfall, ofta i flera dagar, och vi hade ingen lust att ta omvägen om Teheran (3-4 timmar). Därför blev det ingen tur dit. Pathfinder som var där med en grupp samtidigt som vi hade planer på att åka skidor till Shemshak från toppen på Dizin men deras bergsguide tyckte att lavinrisken var för hög (tror jag). Det kom tillräckligt med snö under våra nästan två veckor i bergen så vi hade det bra ändå. Dock hade väl lite mer variation varit kul.


HOTELL>> Det finns två hotell - Dizin Hotel aldeles vid liftarna och Hotel Garejeh 3 km nedåt vägen. Bodde två nätter på Garejeh innan vi flyttade till Dizin Hotel. Båda hotellen är risiga men Dizin är mest risigt. Ingenting verkar ha renoverats sedan det byggdes för 35 år sedan. Om man har rum mot backen blåser det in snö på rummet när det snöar/blåser. Vi fick använding för våra dunsäckar.. En stormig kväll blåste delar av innertaket (!!) på toaletten ner genom nåt slags tvärdrag... Men om man har rum åt andra hållet är det så varmt så folk sov med öppen balkongdörr :)
Jag rekomenderar ändå Dizin Hotel mycket mer än Garejeh. Båda kostar ungefär detsamma - $60 inkl frukost för ett dubbelrum (Dizin tar $54 + frukost som ligger på ca $3/person) och käket är i stort sett indentiskt med den skillnaden att man på Dizin även kan få fisk förutom kebab på längden och tvären. Bättre frukost på Dizin också.
Garejeh har lite fräschare rum men men samtidigt tristare med pyttesmå fönster. Hela hotellet är väldigt stort med flera byggnader och framförallt tomt och ödsligt. Känsla av The Shining över hela stället.. Dizin Hotel kan väl knappast sägas vara bra för de pengar de tar men stället är ändå bra mycket trevligare kvällstid än vad Garejeh är. Det finns en liten "bar" (nåja..) med brasa där man kan dricka te och röka vattenpipa som after ski. Bastu finns på bägge ställena men Garejeh ska enligt uppgift också ha pool men den såg vi aldrig. Den största fördelen är kanske läget – 50 meter från liften eller 3 km, det är bara att välja. Transport ingår på Garejeh men det är lite surt att behöva bestämma tider och så. Dessutom är ibland vägen avstängd sista vägen upp till Dizin pga lavin eller kraftigt snöfall och det är nog måttligt roligt att sitta fast nere på Garejeh pga en lavin när solen skiner och det är 50 cm nysnö sedan dagen innan... Laviner som stängde av vägen gick ett par gånger när vi var där och minst en gång var det på den sista biten mellan Garejeh och Dizin.

Bokning av hotel i förväg är knappast nödvändigt, möjligtvis bortsett från om man kommer på en torsdag då det är enda natten det bor en del iranier på hotellet. I övrigt åker de flesta iranier upp från Teheran över dagen.

Om man inte vill bo på något av de två hotellen är möjligheterna väldigt begränsade. Vi hade från början tänkt försöka få tag på nåt familjeguesthouse i någon by men sådant exiterar inte. Däremot träffade vi ett gäng norrmän som hyrde någon form av lägenhet billigt några km neråt vägen. $30/natt totalt för 5 pers i en lägenhet tror jag dom pröjsade men är osäker på var det låg och hur de fick tag på det.


MAT OCH DRYCK>> Maten är väldigt enformig, åtminstone i bergen. Kort kan man säga att det är kebab, ris, yoghurt, sallad och bröd som finns. Kebab kan vara kött av nöt, lamm eller kyckling. Dessutom finns fisk som var helt ok på Dizin Hotel. Där finns också en enkel pizzeria i källaren med helt ok panpizza. Lyckades även deala till oss en torftig pasta där en kväll som omväxling (finns inte på menyn). Frukosten på hotellet består av tunnbröd, tomat, gurka, salt ost av fetatyp, honung, marmelad, ägg, te och vattnig "juice". Jag vill inte se torrt tunnbröd, tomat och gurka på ett tag nu...

Alkohol är som de flesta vet totalförbjudet i Iran. Man får hålla tillgodo med vatten, läsk, te och kaffe. Eller deras 0%-iga "öl" som smakar som en blandning på svagdricka och saft.. (riktigt äcklig) Om man har kontakter kan man skaffa fram sprit men det är svårt för en utlänning på tillfälligt besök. Blev dock bjuden på whisky ur plunta av folk i liften vid ett flertal tillfällen.

Läsk, chips, godis etc är väldigt dyrt på hotellen (med iranska mått). Ca 10 spänn för en liten läsk i kiosken. I närmaste by ca 5 km neråt vägen är det däremot riktigt billigt. Man får en 1,5 liters läsk för under 5 kr. Man hyr enkelt en gubbe på parkeringen som kör ner dit och tillbaka för ca 20 spänn.
Vatten behöver man inte bemöda sig med att köpa på flaska, kranvattnet är utmärkt i bergen. Beställ "ab" i restaurangen istället för mineral water. I Teheran ska man också kunna dricka vattnet men det skippade vi eftersom det luktade lika mycket klor som en simbassäng.


TRANSPORT>> Till Dizin åker man enklast taxi från Teheran, antingen direkt från flygplatsen eller stan. Tid 2-3 timmar beroende på trafik. Vi pröjsade 200 000 rial (170 kr) enkel väg. Vintertid kör man den västra vägen från Teheran förbi Karaj. Om chaffisen säger något annat – stå på er eller byt taxi. Vägen via Shemshak är helt avstängd vintertid. Man kan däremot åka den vägen fram till Dizins liftsystem men inte till själva Dizin, förutsatt att vägen mellan Shemshak och Dizin (liftsystemet) är öppen vilket den inte alltid är.
Det där med stängda vägar kan ställa till problem. När vi försökte boka en bil till Dizin från hotellet i Teheran sa dom att alla vägar var stängda. Men när vi käkade på stan lite senare sa den hygglige kyparen att han nyss varit där och att vägen var öppen. Han fixade en bil och det var inga problem att åka dit visade det sig. Ett tips är att inte lita på att en person säger att vägen är stängd – dubbelkolla med flera.


KOMMUNIKATION>> I Dizin med omnejd kan man enbart ringa utlandssamtal från Garejeh vad vi erfar. Av någon anledning är detta spärrat från Dizin Hotel och de telefonkontor som finns vid parkeringen i Dizin och nere närmaste by. Däremor ska det gå att ringa till Dizin Hotel från utlandet men det är ingenting vi prövat.

Internet finns inte i Dizin. Däremot hade vi det på bägge hotellen vi bodde på i Teheran (Iranshar och Omid). Dock jävligt seg uppkoppling via modem.

Mobiltelefon ska funka om man har Telia. Har inte det själv men träffade en kille som hade och han sa att det funkade i Teheran och på en del av vägen upp till Dizin. Dock inte i Dizin. Men det var en grupp ingenjörer där när vi var där som projekterade för en mobilmast på toppen av liftsystemet så det funkar väl där också om ett tag.


TEHERAN>> Gissar att det flesta som åker till Iran för skidor spenderar minst en dag i Teheran. Egentligen finns väl inte så mycket att se där förrutom att bara gå runt på stan och känna på atmosfären. Det finns några moskéer att kolla såklart. Liksom bazarer (ej öppet fredagar). Golestan Palace är ett ”palats” som vi kollade men det var väl inte så himla spännande. Kul dock att se lite traditionell persisk arkitektur till skillnad från de flesta andra byggnader i Teheran som ofta är rätt trista.

Många säger att fredagar inte är en bra dag att besöka staden eftersom de flesta bazarer är stängda och livet är ganska stillsamt. Vi tyckte tvärtom. Var där större delen av en söndag när vi kom och en fredag innan vi åkte hem och fredagen var väldigt behaglig jömfört med söndagen (som är en vanlig arbetsdag). En vanlig dag är det fullkomligt trafikkaos i staden och luften är fruktansvärt dålig. Fredagar är det däremot som vilken asiatisk stad som helst avseende trafik – t o m lite lugnare än så! Lagom när man varit i bergen en tid och inte är van vid vare sig folkmassor eller dieselförgiftning :) Dessutom är fredagens skidåkning bra att byta ut mot att turista i Teheran eftersom liftköerna kan vara långa då. Ett tips på en fredag (eller vilken dag som helst kanske?) är att gå in på en moské och kolla. Vi råkade hamna på den kurdiska moskén i södra Teheran och den supertrevlige vaktmästern ville mer än gärna visa oss runt, bjöd på kaffe osv.. Han släppte till och med in den kvinnliga halvan av oss in i männens bönesal mitt i bönen (men hon var tvungen att knyta hucklet som en påskkärring, lite duk på bakhuvudet räckte inte).


PENGAR>> Utländska bank- eller kreditkort fungerar ingenstans i Iran. Inte ens för att hämta ut kontanter på en bank. Resecheckar fungerar inte heller. Cash is king. Det är dollar som gäller. Dessa kan du växla efterhand på t ex hotellet där du bor. Enklast är väl att växla max 100 dollar åt gången eftersom man får en 2-3 cm bunt med rialer för det. På flygplatsen finns ett växlingskontor aldeles efter bagagebanden där man kan växla första gången. Kursen ligger nu på 8400-8700 rialer för 1 dollar. Sämre kurs än så och dom blåser dig.
Det går också att växla överallt på stan i Teheran hos gubbar som står med feta penningbuntar i nävarna. Man får ofta bättre kurs hos dem tror jag men samtidigt är det nog inte helt ovanligt att dom blåser dig på rätt många 10-Khomeini (10 000 rialers sedlar) då det är lätt att räkna fel i de jättebuntar man får.

På hotellen kan man betala i dollar. Det mesta andra är nog smidigast att betala i rial även om dollar säkert funkar till taxi osv.

Att tänka på är att iranierna ofta anger priset i toman, vilket är rialer minus en nolla. Ex: en kopp te i backen kostar 500 tomans, vilket är 5000 rialer (knappt 5 spänn). De säger dock bara 500 om du frågar om priset.

Lite prisexempel (rial angivit i tusental)..
Liftkort: 60' R per dag
Hotell: 50-60 USD per natt för ett dubbelrum (ok hotell i Dizin, bra hotell för de pengarna i Teheran)
Middag: 40'-60' R på hotell och bättre restauranger, 10'-20' R på enkla hak i Teheran
Te, kaffe, läsk: 5'-10' R
Käk i backen: Soppa 15' R, "hamburgare" 20'-25' R, pommes 15' R
Vattenpipa: 50' R i Dizin, 30' R i Teheran
Taxi från flygplatsen till Teheran: 35'-50' R beroende på vart man ska
Taxi inom Teheran: kanske 20' R i halvtimmen eller så
Tunnelbana: 1' R (mycket modern och ett smidigt sätt att ta sig runt i Teheran för att slippa trafikkaoset)
Taxi/privatbil Teheran-Dizin: 200'-250' R (dom anger ofta mer först men det är prutbart)

(1 USD = ca 8500 R)

Generellt kan man säga att mycket är dubbelt så dyrt i Dizin jämfört med Teheran.


KVINNLIGA RESENÄRER>> Tror vi träffade på 39 andra skidentusiaster från norden (24 svenskar och 15 norrmän) under de två veckorna. I snitt låg väl antalet på 10 svenskar och 5 norrmän under en vanlig dag. Ingen av dessa var tjej vilket jag gissar säger en del om kvinnors syn på Iran. Min flickvän hade dock inga som helst problem med landet, möjligtvis bortsett från att hon var tvungen att ha huckle när hon inte hade mössa eller hjälm. Men det var också allt. Man behöver inte ha löst sittande kläder osv som en del guideböcker hävdar. Många unga iranskor går själva i väldigt tighta jeans! De är också sminkade till max, även i skidbacken. Iranskor täcker oftast lite mer av huvudet än vad en västerländsk kvinna behöver. En liten snusnäsduk knuten över huvudet bak i nacken duger gott för icke muslimska utlänningar. Öron och hals kan synas, åtminstone på en västerländsk kvinna. I synnerhet i bergen är det inte alls så hårt verkar det som. Man kan ”glömma” hucklet när man är på hotellet om man vill, det värsta som händer är lite sura blickar från personalen.
Det är dock många iranska kvinnor i Teheran (och överallt annars får man förmoda) som går helt täckta i svarta ”tält”. Ansiktet syns dock alltid, det är inte afghansk burka som gäller.

Man ska egentligen vara gifta för att få dela hotellrum som man och kvinna men kontroll av detta märkte vi ingenting av vare sig i Teheran eller Dizin. När vi bokade ett rum sa vi väl oftast "for me and my wife/husband" för enkelhetens skull. Så är man är polare av olika kön kanske man ska checka in som gift för att vara säker på att slippa problem.


FOLKET>> Väldigt många iranier man träffar är otroligt trevliga och gererösa. Landet har dock sin beskärda del av otrevliga typer som ska blåsa en på pengar eller bara är allmänt griniga, precis som överallt annars med andra ord. Landet har ju rykte om sig att vara mycket trevligare än den generella bilden i väst. Detta stämmer till stor del. Som västerlänning blir man bra behandlad och de flesta är väldigt nyfikna på vem man är osv. De frågar ofta och mycket var man kommer ifrån, om man är gift, har barn osv osv. Ibland kan ju detta gå till överdrift för ett svenskt sinne men man får ta seden dit man kommer.
Samtidigt tycker jag inte landet är SÅ jäkla trevligt som det ibland framstår i guideböcker ocn annat. Om man tror att det ska krylla av galna ayatollor och "hata västerlänningar"-attityd så kommer man såklart bli positivt överaskad. Om man däremot bedömer landet som vilket land som helst så är det normaltrevligt kan man säga. Genrellt kan sägas att där du förväntar dig ett trevligt bemötande, på hotell och restaurang t ex, kommer du kanske inte att få det (i synnerhet inte på Dizin Hotel..) Av mannen och kvinnan på gatan däremot blir du ofta väldigt trevligt bemött.

I liften träffar man inte helt sällan iranier som bor eller har bott utomlands. En del kan svenska så man får passa sin tunga lite grand :) Träffade bl a på en spårvagnschaffis från Göteborg som givetvis bjöd på sprit!


MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER>> Brott mot detta är inte mycket som märks, om man undantar reglerna om huckle för kvinnor. Men något allvarligt såg vi inte. Däremot sker fortfarande fängslande, tortyr och avrättningar mot politiska aktvister och människor som begått ”brott”. Detta skall man vara medveten om när man åker dit. Man kan se saken på två sätt – antingen bojkottar man landet pga regimen eller så åker man dit och hjälper på så sätt till att modernisera och humanisera landet. Jag tror det senare är mer effektivt. Men som sagt, man ska ju vara medveten om problemen. Själv vägrade jag prata med moralpolisen annat än direkt svar på tilltal från deras sida, till skillnad mot en del andra västerlänningar som verkar tycka det är ballt att snacka med ”skäggen”. Detta som en personlig moralisk gest. Många iranier man träffar, i synnerhet unga människor, berättar om sin avsky för de som gör livet surt för dem så för att åtminstone markera för dem tycker jag inte man behöver umgås med maktens lakejer mer än nödvändigt.
Här är en http://www.irantestimony.com till en sajt som tar upp brott mot mänskliga rättigheter i Iran. Den eller andra texter/länkar om detta borde kanske finnas med på Langleys och Pathfinders sajter som markering om vad de tycker (om de tycker något i frågan.......)


FLYG>> Vi flög med Iran Air direkt från Arlanda till Teheran. Flygtid ca 5 timmar. Pris 2300 kr. För 90 kr extra får man en inrikesflight t o r. Vi köpte det till Isfahan men utnyttjade den aldrig. Priserna med Iran Air kan variera beroende på säsong. Mellan 2000 och 4500 tror jag rör sig om.
Man kan också flyga direkt med Kish Air, för en billigare peng tror jag. De har dock gamla ryska maskiner... Förra året krashade Kish med ett plan i Förenade Arabemiraten och deras safety record är väl sådär vad jag hört.


HA EN KUL RESA NI SOM SKA DIT!!! Men se upp för killen vid restaurangen i backen som "snor" skidor för att sedan pumpa dig på stålar för att hämta ut dom.. Råkade in i lite handgemäng där en dag :)
 

Nojlas

Aktiv medlem
Info om Iran (Dizin mm)
Rikard: Freerides längsta inlägg? Alltid lika skönt när folk tar sig tid och fyller forumet med vettig information!

Var där samtidigt som Rikard men jag var inte lika ball som honom så jag åkte med pathfinder. Fördelen var att jag slapp anordna resan och att jag fick två reseguider som snackade persiska samt en svensk bergsguide (lokalt kallad super-andisch) som höjde skidåkningens kvalitet rejält.

Kul att du fick med historien om käftsmällen från skidgubben förresten...El Hombre: Eftersom man bara får vistas i Iran i 30 dagar så rekommendrear jag nog att man siktar någonstans på perioden januari/februari. Åker man tidigare finns det risk för att det är snöfattigt och jag har ingen aning om hur länge de har öppet på säsongen. Dizin ligger ganska högt så de bör ju inte ha snöproblem sent på säsongen, men jag skulle tro att man får bäst åkning i januari/februari.

Salam salam!
 

rikard_o

Ny medlem
Info om Iran (Dizin mm)
Ja, snön är nog som bäst just nu. Blir det blötsnö framåt våren är ju stället inte mycket att ha skidmässigt. Det är det torra fina pudret som gör resan värd. Förutom kebab-kebab-kebab då :)

Nojlas, snackade reseledarna farsi..? Inte mer än ett par ord väl? :) Och vem fan gör inte det nuförtiden - salam, salam..
Det där med charter eller inte charter är ingen stor fråga för min del. Åker alltid på egen hand oavsett fördelar/nackdelar. Inget att diskutera :) Men för andra passar ju charter bättre. Man gör som man vill. Men för de som står i valet och kvalet kan nämnas att vi brände ca 7000 kr per näsa om man slår ut det på två. Toti för två veckors resa alltså, flyget inkluderat. Denna låga kostnad bygger ju på att man är minst två pers förståss så man kan bo i samma dubbelrum. Hotellrum var den enskillt största kostnaden tillsammans med flyget.
Med Pathfinder och Langley betalde ni väl ca 12000 exkl mat och övriga småkostnader? För 10 dagar med en bergsguide på 14 pers. För två veckor tog Pathfinder 17000 (tror jag) för en liten grupp på tre pers men då ska de även tura någonstans och den biten av resan har de 1 bergsguide och en reseledare på bara 3 pers. Den enda egentliga skillnaden, förrutom att man får rådda allt själv vilket jag tycker är en ganska rolig del av resan, är väl att man får en guide montagne. Det är ju alltid bra att ha men nu var snön såpass bra så Nojlas & Co åkte ungefär där vi åkte i alla fall. Inte mycket turande alltså. Men det är klart att det är en fördel att ha med en kille som Anders med all den kunskapen. Tur ni fick en bra guide, det kunde ju varit tvärtom och då hade det varit sura stålar...

Testade du abgosht på restaurangen i Teheran förresten? Kanske är resan värd sitt pris enbart med tanke på det...

Att jag tog mig tid och skrev ett långt inlägg var för att jag lovat lite folk som ska dit snart att göra det. Och vi som vägrar charterturism måste ju hålla ihop och informera varandra :) Inte för att chartern till Iran förstör så mycket, det är ju knappast i nivå med Ving, Lion, STS och dom andra som sabbar alla alpställen.. Men liiite mycket grisfest över det hela blev det väl när ni gjorde entré på Dizin Hotel ;)
 

rikard_o

Ny medlem
Info om Iran (Dizin mm)
Nojlas var förresten killen med Telia-mobilen så han kan säkert ge bättre info om täckning osv. Kanske låter ovesäntligt men jag hade gärna haft fungerande mobil där nere eftersom det kan vara bra att ha om något händer. Fjällräddning, lavinkontroll längs vägarna etc existerar inte... Hade jag vetat att Telia funkade hadfe det nog blivit en kontantkort inför resan. En 13-årig tjej i en by neråt vägen omkom enl uppg i en lavin dit Pathfindergänget fick rycka ut för att göra en insats. De kom dock för sent. Eller hur var det med det där Nojlas, dog hon?
 

nikekl

Ny medlem
Info om Iran (Dizin mm)
Hoppas att ni hade det trevligt med mycket fin åkning. Minnena om kabab och tunnbröd kommer tillbaka, var mycket trött på det brödet efter 2 veckor.

Tog de in era skidor i skidstallet vid backrestaurangen? En gång när vi låste fast våra grejjor på utsidan av deras stacket blev de skogstokiga. Hur var det med åkningen då, hittade ni några sköna repor? I övrig känner jag igen mig i det du skriver, men du har glömt att nämna "Mr Bill och Bull", kyparna i restaurangen på hotell Dizin ;).

Kohda Hafez
 

rikard_o

Ny medlem
Info om Iran (Dizin mm)
En dag när han skulle sno våra grejer för andra gången blev jag ganska förbannad, vilket ledde till att jag fick en "klapp" i ansiktet. När jag då gav mig på honom och tog tag i jackan drog han till mig med näven över näsan. Det slutade där. Kände inte för att dra igång något större med tanke på att hans polare i grön uniform stod bredvid och det var inte svårt att se på vems sida han var... Men det var ju en intressant upplevelse i alla fall. Har fått och en annan käftsmäll i mina dar, ibland motiverat kanske.. Men aldrig tidigare av en anställd på en skidrestaurang!! :)

Bill o Bull i restaurangen - menar du Baby (tjocka magen) och Saddam? Eller lilleman och långeman i "baren"? :D
 

Svennebanan

Ny medlem
Info om Iran (Dizin mm)
Drar på torsdag...
Snackade med en polare som är i shemshak, han sa att åkningen var grym¨!!!
Så satans sugen på att bränna persiskt puder nu...
/killer fred
 

rikard_o

Ny medlem
Info om Iran (Dizin mm)
Ha inte FÖR stora förväntningar bara. Det är grymt kul snö när det snöat och några dar efter det. I övrigt sådär rent skidmässigt. Men ett annorlunda resmål i alla fall! Have fun och hälsa mannen med skidgarderoben i Dizin..
 

Nojlas

Aktiv medlem
Info om Iran (Dizin mm)
Stämmer! Jag hade telia (Refill) och hade full täckning i Teheran. Redan en timmes bilfärd från Dizin kunde jag ringa, så telia fungerar i alla fall utan problem!

Rikard: Bilden är redan utbytt, dock inte mot den bilden. Borde finnas en skylt med "No dogs in the pist" istället!!!
Eller du kanske inte var med när jag blev jagad av en hundjävel? Den vovven fick motion kan jag lova! Fast jag var inte många centimeter från att få ett bett i baken...
 

rikard_o

Ny medlem
Info om Iran (Dizin mm)
Missade den höjdpunkten men hörde om det. Var det uppe vid toppstationen vid det vänstra ägget? En svart hund? Den jäveln var efter oss också...
 

Nojlas

Aktiv medlem
Info om Iran (Dizin mm)
Jepp, toppstationen och vänstra ägget. Vi den minst sagt pittoreska teserveringen. =)
Eländig byracka! hade jag bara uppfattat att han var så jävla nära mig tidigare så hade han fått smaka på staven...
 

nikekl

Ny medlem
Info om Iran (Dizin mm)
De hundarna var även efter oss en kväll när vi hade tagit taxi från Darbansar dit vi skidat från Dizin. Då det var skymning när vi kom upp med taxin var vi helt ensamma med 5 hundjävlar, det var lite skrämmande med tanke på hur galna de var. Med de blev rädda för min "stora" snowboard. Sen lite skön åkning ner till hotellet i tomma backar ;). Men jag undrar varför de hade skurit av öronen på hundarna?

När skall jag få tummen ur och redigera filmen...
 

saffo

Ny medlem
Info om Iran (Dizin mm)
Trodde jag var den ensam om att blivit jagad av de galna hundarna i Shemshak. Jag blev så skrämd att jag nästan sprang ner till dalen. De klipper öronen på hundarna så att de inte kan lokalisera ljudkällor, det gör dom mycket aggresiva och känsliga mot allt. Man har ju hundarna för att de ska beskydda fårhjorden (inte i dizin och shemshak verkar det som, där ska de kanske skrämma turisterna :)! Hundarna blir också attackerade av vargar och schakaler varför man klipper av deras svans.
 

Totto

Ny medlem
Info om Iran (Dizin mm)
Mycket fint inlägg av Rikard o. Var själv i Dizin 29 jan- 5 feb. Då var vi de enda västerlänningar på hotell Dizin. Det dök upp tre normän på onsdagen efter två dagars snöfall. Torsdagen 3 feb var vår bästa dag med utmärkta förhållanden. Första åket brände en av normännen in i en stenbumling, tror han hette Torbjörn. Skadade sig rejält. Tre frakturer bla höften, vet ej hur det gått för honom.

Charter kanske är bra men knappast till det priset som erbjuds. Vi såg en Langley grupp och tror jag en Pathfinder grupp. Jag led med de duktigare åkarna i gruppen. För kvaliten på deltagarna verkade minst sagt ojämn. Trist att stå och vänta halva dan när pudret ligger tjokt och väntar.

Vi drog även åket ner till Darbansar. Följde Nikekl s karta! Lite svårtyd men ner kom vi. Fint åk med avslutande bäckravin.

Vi träffade många trevliga och söta tjejer. Fick guidning nere i Teheran till fina matställen. Till en bråkdel av priset i Dizin. Vill man hämta sig en fru/flickvän rekomenderar jag Dizins backar. Många har internationell erfarenhet och pratar bra engelska.

Hellt klart värt ett besök.
 

JONen

Medlem
Info om Iran (Dizin mm)
Just hemkommen efter 2 veckor i Persien.

Det var riktigt fint, vi snöade in (största snöfallet på 25 år!!!!) ett par dagar men sen låg det närmare metern puder att försöka köra upp. Synd bara att idioterna i Dizin inte var så pigga på att öppna liftarna när det var lite folk. Vi fick muta igång liftarna, rätt skönt att ha ett helt oåkt berg framför sig.

Norrmannen som skadade sig blev sedermera hemflugen av ambulansflyp med provisoriskt ihopskruvad höft etc. Vi åkte med hans polare i Dizin och Shemshak, Ronny o Martin.

Vill oxo lägga in ett plus för damerna ;-)
 

rikard_o

Ny medlem
Info om Iran (Dizin mm)
Nyss hemkommen från ännu en vecka i Dizin. Inte lika mycket puder som 2005 men helt ok. I övrigt är det mesta sig likt.
 

RandoScando

Turtok
Forumvärd
Info om Iran (Dizin mm)
Hur menar du med hur det är där nu? Jag har inte varit i Dizin någonsin, men jag jobbar med en Iranska (heter det så?) som jag pratat med en hel del om resor till Iran etc, så om det var ett mer "hur-säkert-är-landet-just-nu-perspektiv" du menar kan jag bistå med en del info :)
 

jesperL

Ny medlem
Info om Iran (Dizin mm)
nej inte "hur-säkert-är-landet-just-nu-perspektiv" lite mer hur backar, liftar, hotell och hela den biten är. senaste inläggen var från 2007 så ville få mig en liten uppdatering :)
 

RandoScando

Turtok
Forumvärd
Info om Iran (Dizin mm)
Då kan jag tyvärr inte hjälpa! (Men jag tror knappast det har blivit mindre, det är tydligen löjligt poppis att åka dit av och till om man är rik i Teheran)
 

rikard_o

Ny medlem
Info om Iran (Dizin mm)
Skulle tro att i princip ingenting har ändrats sedan 07. Alla liftar var då från 1969. Hotellet också. Känslan jag fick både 05 och 7 var att här händer i princip ingenting vad gäller underhåll och utveckling.
 

whippo

Ny medlem
Info om Iran (Dizin mm)
Var där för två år sedan och det var helt okej. Bra puder de första dagarna och sedan var vi tvungna att leta oss ut mer och mer för att hitta orört. Reste med Pathfinder och det fungerade helt okej. Fick byta hotel efter halva veckan (finns 2). Från ett som var bra till ett som var mindre bra... En kort recension:

Pathfinder
Helt okej att åka dit med. Guide som hade koll på läget och hade ett servicetänk.

Att åka dit

Ta med bra grejer, fanns inte mycket där om bräda/skider går sönder. Tänk på vad du packar ner. Tullen kollade igenom mycket bagage för oss. Följ packtipsen. Fixa visum snabbt, det kan ta tid med lite otur, fyll i allt korrekt.

Orten
2 hotell, ett bra och ett mindre bra när jag var där, vi bodde på båda. Frukost inte direkt vad vi är vana vid och inte för den delen mat i övrigt. Allt är gammalt men fungerande. Poliser lite här och där.

Åkning
Iranier åker inte puder utan solar och visar upp senaste skidmodet mer. Vid bra väder grymt mycket bra puder annars åkning i backarna där det är att åka slalom mellan iranier. Arbeta på kondisen innan, det är höga berg och ska du ut och promenera så känns det. Mycket nås från liftarna men det finns alltid saker som lockar en bit bort. Det gick ungefär en lavin om dagen när jag var där, åk inte ensam.
 

rikard_o

Ny medlem
Info om Iran (Dizin mm)
Ang packning som beskrevs ovan: lämna komradio hemma. Eller kolla upp hur Iran ställer sig till det numera. 2007 var det väldigt förbjudet med privat komradio fick vi erfara. De var typ rädda för US spy's med någon form av kommunikationsutrustning
Hade ingen aning om detta och vi använde våra under några dagar på berget. Det hade tydligen sniffats upp av polisen som började pejla oss.. Åkte in i polisförhör på stationen nere vid parkeringen och det var en halvtaskig känsla fram till att vi till slut fick snacka med chefen som kunde engelska och allt löste sig..
 
Topp