Klätterhjäm till skidåkning ?

Jarle

Aktiv medlem
Klätterhjäm till skidåkning ?
Klätterhjälmar är inte utformade på samma sätt som en skidhjälm, klätterhjälmar är tänkta att skydda mot fallande stenar, tappade kilar osv. De fungerar mer som ett skal, ett hårt skyddande lager så att skallen slipper ta hela smällen. Ungefär som en bygghjälm. Hjälmen du länkar till verkar dock ha något material som tar upp/sprider ut stötar men bakhuvudet och sidorna är oskyddade vilket gör den olämplig som skidhjälm.

Skidhjälmar däremot är gjorda för att sprida ut, och dämpa, kraften över en stor yta vid kollision. De flesta skidhjälmar bör därför kasseras efter en rejäl vurpa då materialet i hjälmen deformeras. Det finns också s.k. mulit-impact hjälmar, exempelvis Sweet och en/några från POC (finns säkert fler också).

Jag hade inte rekommenderat någon att åka skidor i klätterhjälm (finns säkert någon/några modeller som fungerar dock, det har jag ingen koll på) då de helt enkelt inte är gjorda för detta. Kanske bättre än inget alls men långt ifrån vad det borde vara.

Du hade ju inte kört motorcykel med cykelhjälm? ;)
 

K_A_L

Ny medlem
Klätterhjäm till skidåkning ?
Ja, det är inte bara snålt utan även dumt. Hjälmarna är designade för olika ändamål och har således olika skyddsklass, CE EN 12492 för klätterhjälmen och CE EN 1077 för skid/snowboardhjälm.
 
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer
Topp