Laga krokig stav

poad

Ny medlem
Någon som kan tipsa om hur man lagar en krokig stav i aluminium? Är det bara att värma den med en värmepistol och försöka räta ut den? Finns det något jag absolut inte ska göra?
 

olabola

Ny medlem
Vet inte hur det funkar med just värmepistol men värt ett försök, annars funkar det fint med gassvets.

Något du INTE ska göra är att försöka böja tillbaka den när den är kall, men det visste du nog redan.
 

Bergh

Ny medlem
Alltid lurigt att räta ut stavar, har man stavar som är väldigt styva så har jag erfarenhet av att dom går av direkt.
Finns ju olika kvalité, sen hänger det ju även på hur hård knäcken är. ju hårdare böj, ju svårare är de att räta för man sträcker s.a.s ut materialet i staven.
Men lättast är väl att försöka gå på lite försiktigt med varmluftpistol/gassvetsen och hoppas på det bästa.

lycka till.
 
Fyll den med sand eller liknande så du får något motstånd så den inte knäcks. Sen är de bara böja... Hört att det ska vara bästa sättet
 
J

jjosefsson

Guest
Tvivlar att det blir så varmt av en varmluftspistol så att aluminium blir mjukt
 
Senast ändrad:

olabola

Ny medlem
jjosefsson sa:
Tvivlar att det blir så varmt av en varmluftspistol så att aluminium blir mjukt
Varmluft kasnke inte riktigt kommer upp i rätt temperatur. Normal varmluftspistol kommer upp i ca 500 grader, och alu har smältpunkt vid 660 grader.. Kanske blir tillräckligt mjukt för att böja tillbaka.
2 vettiga poligriper eller något och sätta fast staven i är att rekomendera.
 

wipp

Ny medlem
Aluminium har en atomstruktur som heter FCC, och den deformationhårdnar mycket vid kallarbete. Dvs där staven är krokig är den hårdare. Skulle du försöka böja tillbaka den kallt kommer den troligtvis gå av eftersom dislokationerna har trasslat in sig i varandra och förhindrar plastiskt deformation.

Genom att värma staven med en värmepistol en längre stund kan du få en viss sänkning av hårdheten. En s k avspänningsglödgning.
Lyckas du värma upp staven över ca 100 grader är du över aluminiums rekristallationstemperatur och spänningarna runt deformationen kommer att minska kraftigt efter ca en timmes värembehandling. Böj tillbaka den när den är varm.
När du böjt tillbaka den, låt den svalna, sen värmehandlar du den igen på samma sätt för att den ska hålla lika bra som innan den böjdes.


kortversion: Värm så mycket du kan så länge du pallar, sen böjer du tillbaka staven medan den är varm.
 

poad

Ny medlem
Tack för tipsen! Jag hade inte tillgång till sand så här i vintertid men det gick hyfsat ändå. Det räckte med att värma upp den lite med en värmepistol och sedan böja tillbaka den. Den blev väl inte spikrak igen men nu känner man iaf inte längre böjen.
 

Henk021

Ny medlem
Knäck staven, leta upp en lämplig trägren att stoppa mellan stavdelarna, skjut ihop delarna och linda rikligt med varv silvertejp, Done! :)
 

Tompan14

Ny medlem
Vill du få den riktigt rak så måste du dra den rak.
Upprepa proceduren med att värma staven ordentligt, fäst ena delen i något stadigt och dra med mycket kraft. För att säkerställa bästa resultat bör du använda block och talja.
 
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer
Topp