Lavin i kittel. Någon som vet mer?

rabbit

Aktiv medlem
Lavin i kittel. Någon som vet mer?
från expressen:
http://www.expressen.se/nyheter/tva-kvinnor-skadade-i-svensk-lavin-i-kittelfjall/
expressen sa:
Två kvinnor skadade i svensk lavin i Kittelfjäll

Ett sällskap på tre personer drogs med i en lavin i Kittelfjäll i Västerbotten vid lunchtid i dag.

Två kvinnor har dock drabbats av benbrott, och har ännu inte kunnat föras till vård.

Ännu vid 14.30-tiden hade fjällräddade inte lyckats nå de skadade.
Mejla

Sällskapet, en man och två kvinnor, åkte i ett opistat område vid Kittelfjäll när lavinen gick och samtliga drogs med. De tog sig själva upp ur snön och kunde larma klockan 12.14 på söndagen.

– Såvitt vi vet är det här det enda sällskapet som drogs med, säger Markus Karlsson, pressinformatör hos Västerbottenspolisen.
Svårtillgänglig terräng

Alla tre är uppe ur snön och har fria luftvägar. De två kvinnorna har dock drabbats av benbrott, och har ännu inte kunnat föras till vård.

– Fjällräddarna försöker fortfarande nå dem. Det är mycket oländig och svårtillgänglig terräng, säger Markus Karlsson, vakthavande befäl vid polisen i Västerbotten, till TT vid 14.10-tiden.

Fjällräddarna försökte nå de skadade med hjälp av pulkor dragna av snöskotrar, för att sedan föra dem till väntande ambulanser. Ingen helikopter är tillkallad.

– Vädret är sådant att helikopter inte kan användas, säger Karlsson.

Vid 14.30-tiden hade nya försök påbörjats genom att söka de skadade till fots och med snöskor för att komma tillräckligt nära för att kunna hjälpa dem. Sikten i området är dålig och mycket snö har fallit det senaste dygnet.
Hundra meter bred

Men det är ingen fara för deras liv?

– Inte som det verkar.

Fjällräddare är på väg för att lokalisera sällskapet och föra ner de skadade personerna. En ambulans finns även tillgänglig på närmast farbara väg.

Enligt uppgifter till polisen var lavinen ungefär hundra meter bred.
Trea på femgradig skala

Anläggningen i Kittelfjäll har på sin hemsida markerat en trea på den femgradiga skalan för lavinrisk på söndagen.

En trea innebär "betydande lavinfara" samt "farliga förhållanden". Skidåkare uppmanas att noga bedöma snötäcket och terrängen och vara mycket försiktiga i val av var och hur de åker.

Det är vidare "troligt att människor utlöser laviner och spontana laviner är möjliga".

Nysnö, skiftande temperaturer och stark vind är ofta riskfaktorer vad gäller laviner. Vid klockan 06.40 på söndagsmorgonen var det minus tre grader, snöfall och måttlig vind på 3,4–7,9 meter per sekund i Kittelfjäll.

Av Rebecka Martikainen
rebecka.martikainen@ expressen.se
Av TT
expressen@expressen.se

Publicerad 16 feb 2014 13:31
http://www.expressen.se/nyheter/tva-kvinnor-skadade-i-svensk-lavin-i-kittelfjall/
 

Lowe71

Aktiv medlem
Lavin i kittel. Någon som vet mer?
Enligt Aftonbladet har dom åkt på baksidan av berget, borde vara Norgesvängen. Bra att Expressen förtydligar att det var en svensk lavin. Vi vill inte ha några utländska laviner i våra svenska fjäll!
 
Senast ändrad:

lavinkotten

Ny medlem
Lavin i kittel. Någon som vet mer?
Var i Kittel tors-sön. Kommit 40cm snö under samma tid. En del vind. Klass 3 på lavinskalan. Sprängning över transportled skedde på fredagen. Guider avslutade rekognosering av toppturer pga dåliga förhållande (dimma, snö). Ganska illavarslande förhållande för laviner. Men så klart, kanonbra skidåkning... Vindförhållanden gjorde att det fanns nog fanns extra mycket snö på baksidan. Men skönt att det inte blev värre.
 

offpistfan

Ny medlem
Lavin i kittel. Någon som vet mer?
Var också uppe i "Kittel" fredag-söndag. Härlig snö men dålig sikt.
Vi tog en tur med Kittelfjäll Adventure som guide på lördag f.m. Dom hade rekat turen på fredagen.
12 personer inklusive 2 guider som "hudade" upp trots dålig sikt och blåst. På vägen upp passerade ett lavinhang och fick information om ett riskområde (konvex) som låg till vänster när vi åkte Norgesvängen ner. Kändes mycket tryggt att ta turen med dem och vi fick ett skönt åk i djup orörd puder.
Det blåste rejält på lördag kväll i kombination med kraftigt snöfall natten mot söndag. Precis som lavinkotten skriver så blev det inga fler guidade turer pga vädret.
Att ge sig ut på "egen hand" i detta väder är riktigt riskabelt. Tur att de kom undan med endast benbrott och en skadad fot.
 

airman

Medlem
Lavin i kittel. Någon som vet mer?
Hade också förmånen att vara i kittel nu torsdag till måndag och körde "norgesvängen" 2ggr på lördag. Tog det här fotot av baksidan på måndag förmiddag förmiddag. Det svagt rödmarkerade området till höger är lavinen.
 

JAndersB

Aktiv medlem
Lavin i kittel. Någon som vet mer?
Trots att dom verkade veta vad dom gjorde drabbades dom. Har just tillbringat en vecka i alperna och man blir ju mörkrädd. Massor med folk går offpist hur som helst och utan någon säkerhetsutrustning....
 
Senast ändrad:

Snödjup

Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer
Topp