Min skidåkning

skigirl91

Ny medlem
Hej jag började min skidåkning på vallåsen år 2010 och då åkte jag endast 1 åk det året. Hade aldrig åkt innan.
År 2011 åkte jag på vallåsen 2 gånger.
År 2012 blev det något åk i Vallåsen och 1 vecka i Bad Gastein.

I år har jag gjort säsong från Nov 2012 till maj 2013.
Och jag åker i precis samma tempo som nästan alla skidåkare i Åre.. Ibland fortare men med kontroll.

Är jag född till att vara skiddåkare?
Ska det gå så fort att bli erfaren?
 

Jamt69

Ny medlem
Vet inte om jag tycker "tempo" är en bra måttstock på hur bra man åker. Alla backar utan terräng kan man straightlina i Åre men det är knappast ett tecken på att man är bra på att åka. Snarare tvärt om, om man kan kontrollera farten med linjeval är man en duktigt åkare.

På ett år kan man bli ganska bra, men hur mycket har du åkt? Om du åker nästan varje dag motsvarar det ganska många års åkande för en medelåkare.
 

Mountain_Man

Aktiv medlem
Absolut - makalös naturbegåvning! Åtminstone tycks det inte vara något fel på självförtroendet vilket är ett bra steg på vägen att bli en duktig skidåkare. ;-)

/MM
 

millgard

Ny medlem
Utan självförtroende blir man aldrig bra. Sedan kanske du har talang vilket också underlättar.

Vill du utvecklas tekniskt tar du några lektioner av en duktig skidlärare och övar.
Att åka i Åre ger självklart skidvana men jämförelsematerialet är extremt ojämnt så fokusera på din egen åkning och strunta i andra.

Ser du någon som ser ut att åka helt utan ansträngning oavsett underlag kan du däremot ta rygg och försöka se vad de gör.;)
 

skigirl91

Ny medlem
As schyssta kommentarer =) Tack så mycket =)

Jag åker svart pist nu också med svängar i Åre och jag är väldigt stolt över mig själv att utvecklingen har gått så fort.
För för bara 1 månad sedan hasade jag ner för svart pist.

Jamt69: I Åre har jag åkt för det mesta ca 3 dagar varje vecka.. Ibland har jag bara hunnit 1 dag i veckan.
 

jonaslukarlsson

Aktiv medlem
Lägg upp en film på din åkning så kan vi skidlärare i Åre avgöra om du åker i vårt tempo eller inte. Sen finns det ännu duktigare åkare än oss i denna byn men vi ska nog kunna ge dej en riktig analys av din åkning ;)
 

Reine

Aktiv medlem
Ser bra ut för att ha åkt så pass lite, du åker dock med medvridning och allmänt lite stel i överkroppen. Som någon nämnde så ta en lektion eller två av någon erfaren instruktör så ska du se att det kommer att gå ännu snabbare framåt.
 

Ace_DG

Aktiv medlem
Om du menar hastighet med "tempo" så är ju inte bara det hela storyn bakom att åka bra. Men du kanske helt enkelt är en oerhört välkoordinerad person. Det finns en hel del att jobba (filmerna) med rent tekniskt men med din inställning fixar du nog det med tiden. Se till att åka med duktiga åkare, härma andras åkning, gör deras teknik till din egen!
/A
 
Senast ändrad:

jonaslukarlsson

Aktiv medlem
Alltså, väldigt kul att din känsla är så god, för då har man alla möjligheter att utvecklas :)! Ska bli kul att se din film imorgon! Kan tänka mig att du ser och rör dej mest med åkare på samma nivå och turister som är här en vecka om året, då kan du mycket väl uppfatta dig som lika bra som övriga åkare här i Åre. En klassisk level 2 uttryckt hos oss i skidskolan. Svänger och sladdar runt med parallella skidor. Så länge man tycker det är kul blir man bättre, jobba på så närmar du dig säkert Åres duktigare åkare om du kör på flera säsonger!
 

MaciejK

Ny medlem
Kul att du är nöjd med din åkning, du började altså åka när du var 19... precis vad jag gjorde :)

Fast har du gjort en en sässong i Åre så har du under denna sässong hunnit åka mer än många "svensson" gör under 20-25 år dessutom ger det väldigt mycket mer att åka flera veckor på raken, känner själv att man börjar komma igång med sin åkning först efter 4-5 dagar och då är det ofta dags att börja packa för att sticka hem ifall man är iväg en vecka.

En tvåveckors resa ger mig mer utvecklingsmässigt än 3-4 enveckorsresor. Har ingen aning om du är naturbegåvning eller ej, känns mer som att du har fått mycket sammanhängande skidtid.

Vet inte om du åkt någonting med skidlärare, kan annars verkligen rekommendera det för att du ska utvecklas vidare.
 
Senast ändrad:

A0S

Ny medlem
Ställ upp i NM, tror på dig!
Om man jämför med BG-filmen har du blivit sjukt duktig, tror att du skulle utmana dameliten på NM, lätt!
 

A0S

Ny medlem
Sen undrar jag vad menar du med att du är erfaren?

Eftersom du bara åkt två säsonger... så hur, var och varför ser du dig själv som erfaren?
 

Carver

Ny medlem
skigirl91 sa:
Nej jag har aldrig haft en skidlärare eller en Carving lektion.. Lärt mig helt själv.
Kul att du är självlärd. Kan räcka en bit. Du åker förvisso skidor men få på detta forum skulle kalla det för carving. Carving handlar om att svänga utan att sladda. Det är inte vad du gör.

Jag skulle nog säga att du är på en nivå för att sätta upp målet att om 3-4 säsonger vara en bra skidåkare.
Intresse och drivkraft är viktiga ingridienser för detta. Som sagt innan åk med duktiga åkare, ta lektioner (helst med en och samma skidlärare) och framför allt måste du vara beredda att medvetet nöta på detaljerna som du får instruktioner att göra.

Jobba hårt och lycka till
 
Senast ändrad:

Tjaswesniper

Ny medlem
Vad är det här för tråd där alla killar verkar hur bajsnödiga som helst?

Antingen är TS helt efterbliven eller ett tråkigt troll.

"Du är en naturbegåvning #0, keep up the good work"
 

bostrom

Ny medlem
Majoriteten av alla skidåkare i Åre är ju dock 08or som inte kan åka skidor. Så om du håller farten med dem så är det ju gg.
 

skigirl91

Ny medlem
Här kommer dagens film från Åre med olika tekniker:
Första delen: Jag fokuserar mer på Carving svängar men tempot går ju inte fort.

Andra delen: Jag försöker åka fort i VM 8 i Åre men skidföret var mycket socker snö och is. Som jag då inte är van vid.. Piskar många mer när det är nypistat ;)

Tredje delen: Jag försöker ge mig på kortsvängar.. Är mer van vid långsvängar.

=)
 

millgard

Ny medlem
:)

Investera i några lektioner med en skidlärare. Carving innebär för det första att skidan svänger genom sin form när du åker på kant, du sladd/bromssvänger konsekvent.
Det är absolut ingen idé att följa ev råd på internet när du sannolikt inte förstår dem.
 

SirTM

Aktiv medlem
Fokuserar på carving ---> carvar inte :|

Naturbegåvning? Nej.

MEN... om du tar lektioner och fortsätter åka så kommer du
att bli bra :)

Ride On, Ride On
 

skigirl91

Ny medlem
Hmm vilken besvikelse på mig själv då =( Har alltid trott det. För jag gör ju precis som dessa personer...
Okej ungefär. (Saknar lite mer kant)
 

skigirl91

Ny medlem
För när jag är precis vid kameran så blir det mer kant om man tittar noga. Och sen krävs det väl lite mer lutning mot backen också. Så man böjer upp kanterna ännu mer eller vad det kallas.
 

skigirl91

Ny medlem
Men jag tackar ändå så hemskt mycket för era goda kommentarer och att ni är ärliga om vad jag gör rätt och fel. Nu vet jag åtminstonde och jag ska jobba på problemet =)

Tack tack
 

Ace_DG

Aktiv medlem
Tja Skigirl91!

Med tanke på att du åkt i princip bara en säsong, ok, nästan dagligen men ändå, och är självlärd så har du ju kommit en bit på väg. Som andra redan påpekar, du carvar inte i dina 3 exempel. Det finns en antydan till carv i någon enskild sväng, men oftast hasar du runt i svängen. Vilket i sig inte behöver vara något negativt. Hela bunten av tuffingar här på FR gör hasande svängar vid olika tillfällen, tro inget annat! Du förefaller ha bra kontroll också, något som du själv kommenterar.

Det är en mycket bra idé att med jämna intervall åka med en instruktör, och som någon nämner gärna med samma instruktör. Hitta sen duktiga åkare att åka med. De flesta av oss har i något skede i karriären blivit taggade till stordåd (hmm, och dumheter...) av vår omgivning.

Du ser ut att stå rätt bra, men justera din position något. Fram med händerna i blickfånget. Fram med axlelpartiet något. Resten hjälper en instruktör dig med.

Med din tydliga ambition och vilja kommer du sannolikt att utvecklas rätt fort. Alpin skidåking är dock en sport där ett antal koordinerade rörelser skall sammanfogas, detta kombinerat med en utrustning som funkar just för dig (t ex inte för hårda lagg eller pjäxor...), det är många variabler.

Det är viljan och timmarna på berget som räknas!
Skit i puckona som skriver nedsättande saker!
Låt åkningen tala!
Fortsätt filma, vi väntar på nästa!

God kväll, önskar
Ace DG
 
Senast ändrad:

skigirl91

Ny medlem
Tack så hemskt mycket för dessa tips, det ska jag verkligen ta med mig =)

Men en sak jag inte förstår.. När man lägger ut jibb videos så får dom oftast bra kommentarer.. Men så fort det gäller vanlig åkning på internet så får man spydiga kommentarer... Hur gör jag för att de videos ska bli bra? Jag vill inte hoppa helt enkelt.

Och hur får man tag på en bra instruktör utan att det blir för dyrt?
Skidskola e jätte dyrt varje gång om man vill åka själv och gå upp i nivå,
=)
 

A0S

Ny medlem
Öh! Dyrt skulle jag knappast påstå att det är om man jämför priser på konsultering i andra branscher.
Angående kommentarerna så handlar det ju helt enkelt på hur duktig man är, många får negativa kommentarer de också. Sedan att påstå att man "carvar" och sen visas det att man inte kan det, gör ju att folk blir lite extra spydiga.

Jag tror att du kommer vara supernöjd efter att ha tagit några lektioner. Säsongen är ju långt ifrån slut så du har gott om tid att boka in någon/några med någon trevlig instruktör som du kanske träffar på after skin.
 

millgard

Ny medlem
Det är jättehäftiga jibbers som lägger upp sina jättehäftiga tricks och så kommenterar deras jättehäftiga polare. Inget att bry sig om.

Du lägger upp en redigerad video på dig själv för att du vill ha tekniktips. Jag tror att många jättehäftiga jibbers (och en del andra) såg viss diskrepans mellan ord och bild, trollvarning och rå humor blev följden.

Du har fått seriösa råd. Fem lektioner med en skidlärare kanske kostar femtonhundra, dvs ett veckokort i Åre. Men det ger dig åkutveckling som fem säsongskort utan lärare, dvs rena fyndet. Det ännu billigare alternativet är att ha duktiga kompisar, eller varför inte hångla upp någon lämplig skidlärare på after skin? Keywords: "skägg", "skistar".
Vill du utvecklas som skidåkare måste du få handfasta lektioner på något sätt. Ja, i backen alltså.
 
Senast ändrad:

skigirl91

Ny medlem
Jag går aldrig på After ski. och finns det något nummer eller hemsida till dessa instruktörer? Hur man får tag i dom enklast. 1 vanlig skidlektion kostar ju typ 600 kr eller mer för typ 4 timmar.
 

la_grave

Aktiv medlem
Skit i afterski, det är för bönder som pga brist på erfarenhet av bra alternativ i form av barer, klubbar osv tycker det är som skivat bröd. Flytta till någon stad med tunnelbana om du vill lära dig dricka öl.
 

Skare

Ny medlem
Kul att det går bra. Du har rätt, svårare är det inte att bli em medelgod skidåkare. Moderna skidor hjälper en att åka hyfsat rätt. Men vill du fortsätta och utvecklas finns det massor att lära, att carva (att sluta sladda, vrida runt skidorna som du gör nu) och sedan åka offpist. Det är det som är roligt med skidåkning, du kommer att fortsätta utvecklas hela tiden. Lägger du till 1000 skiddagars erfarenhet kommer du få en helt annan upplevelse i samma backe. Lycka till!

Vill du ha hjälp på traven: Fråga lite ödmjukt här på forumet om det finns någon skidlärare i Åre som har tid att hjälpa dig så här i slutet av säsongen när inte Skistar har råd att ha dem anställda?
 
Senast ändrad:

Senaste inläggen

Snödjup

Snödjup har sommaruppehåll i väntan på vinterns snödump.
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer
Topp