MnO
Aktiv medlem
-- MnO&Co:s SKIDTEST 2015 --
SKIDTEST 2014/2015
Helt enligt en numera långlivad tradition har jag och mina vapendragare MarkusO, xJonx och PNyberg kuskat runt på ett antal skidtestarhelger under försäsongen och klämt, känt och provåkt på en del av säsongens nyheter och lika många dekaltrimmade trotjänare på friåkningsmarknaden. Vi sammanfattar här de intryck som vi har haft. I år släpps testet lite senare än vanligt, vilket beror på att vi i gruppen har haft annat för oss under en tid. Det här är ett fullständigt ideellt gäng som alla arbetar heltid med andra saker, så kalendern tenderar dessvärre att fyllas upp med andra saker än att testa skidor.
Vi vill, som vanligt, börja med att förklara att det här är ett test som helt och hållet är baserat på det intryck vi har fått av respektive skida under ett antal åk under de rådande förhållandena, även om några få undantag finns där skidan har testats i andra miljöer. Vi har inte möjlighet att testa friåkningsskidor i deras rätta element, hur mycket än vi skulle vilja. Vi tycker dock att, även om förhållandena är krävande, man ändå får en ganska bra bild av ett par skidor på bara några teståk. Man känner snabbt om det känns rätt i balans, position och snökontakt tex, oavsett vad det är för typ av snö. Även om det såklart bara blir piståkning så varierar så gott som alltid snökvaliteten i pisten nog för att det ska gå att testa en rad egenskaper i skidorna på kort tid. Det vi inte har testat är egenskaperna i planande åkning i djup, orörd snö, dvs puder. Det är en viktig del i friåknings- och allroundskidors egenskaper, men det är mycket svårt för en grupp amatörer att få till ett skidtest i sådana förhållanden.
Vi testar skidor utifrån våra egna referenser för vad vi normalt sett åker runt på. Det innebär skidor som i första hand är inriktade på offpiståkning, men som också ska fungera i alla former av pistunderlag. Vi får ofta kommentarer av typen “varför testar ni offpistskidor i försäsongspister?”. Det är helt enkelt för att det i våra ögon inte är offpistskidor, utan den typen av skidor som vi i princip alltid använder. Naturligtvis hade dom flesta riktigt bra pistskidor uppvisat bättre isgrepp och bättre prestanda i allmänhet på hårt underlag, men det är för oss mindre intressant. Ingen av oss i gruppen åker på pistskidor i någon större utsträckning. Åker man på breda skidor när förhållandena blir bra senare på säsongen är det inte kul att behöva en halv dags inåkning från smala skidor, vilket annars ofta blir fallet. Sen handlar det om utveckling också. För 5-6 år sedan var det acceptabelt att en skida över 100mm inte presterade speciellt bra i pist. Så är det inte längre. Det finns definitivt skidor som är 115mm under foten som ändå känns som helt rätt verktyg även i en stenhård Årepist i december.
Marknaden i år präglas av en tilltagande mognad. Den totala euforin av utveckling med former åt alla håll och kanter som genomsyrade branschen för ett antal år sedan är borta och istället handlar det ofta om små justeringar på redan framgångsrika modeller, eller om nya bredare eller smalare versioner av tidigare storsäljare. Skidor får syskon i serier och kanske en och annan spets lättas upp. I övrigt är marknaden bred när det gäller lösningar på hur ett berg ska attackeras. I stor mån har åkarna vant sig vid att det kan spreta ganska rejält när det gäller olika skidmärken och skidkonstruktörers syn på hur en skida för ett visst användningsområde ska byggas. Generellt sett kan man dock se att det blir allt ovanligare med skidor med fullrocker och skidor med fullängdskant. Istället dominerar olika typer av hybridspann med en kort spannsektion i mitten som övergår i rocker i tip och tail. Den breddklass där det har hänt allra mest till i år är förmodligen klassen 99-105mm. I den breddkategorin syns en hel rad av intressanta nyheter den här säsongen. Från att ha varit en breddklass där det nästan enbart fanns skidor som var breda varianter av smalare pistinriktade skidor har det nu dykt upp ett ansenligt gäng skidor som har sina rötter i 115-125mm breda offpistinriktade skidor. Det ger skidor med tydlig friåkningskänsla som med stor sannolikhet har potential att slå stort på den svenska marknaden där djupt puder dessvärre hör till en bristvara. Vi kan även se att klassbegreppet 108 har fastnat i medvetandet hos många åkare. 100-108 och 115 känns som de aktuellt rådande tre breddklasserna som friåkaren av idag väljer mellan. Man kan sammanfatta prylsituationen anno 2015 med att det finns mer roliga skidor än någonsin att välja mellan. Som tur är
Testet har genomförts på tre publika skidtestarhelger, i Lindvallen, Hemsedal och Åre. Nedan beskrivs förhållandena under respektive helg:
LINDVALLEN - Vinterpremiär
Åkare: MnO
Skidtestning i Sälen bukar vara synonymt med Tandådalens Skidtestarhelg. Den uppskattade traditionen naggades i kanten rejält förra året med ett test med decimerat utbud och i år var hela testverksamheten förpassad till Lindvallen. Det innebär att den fenomenala testarenan Tandådalen ersätts med Lindvallens betydligt snällare pister. Öppet för helgen var Gustavbacken och 3-4 närliggande liknande pister. Underlaget var färsk, aningen kulig, konstsnö på fredagen som efterhand åktes in och fick genomgå ett till varv med pistmaskinen, vilket gav ett i princip perfekt konstsnöunderlag på lördagen. Söndagsmorgonen bjöd på runt 5cm nysnö som blandades med konstsnön och gav då ett ännu behagligare underlag. Då var dock testet stängt till många besökares förvåning. Underlaget var under testdagarna lite för snällt för att Lindvallen ska bjuda på någon utmaning, men det gick ändå att få en bild av skidorna. I Lindvallen låg fokus på att testa skidor med midja runt 100mm, av det enkla skälet att dessa lite mindre skidor är de som går bäst i mindre anläggningar.
HEMSEDAL Ski Test Weekend
Åkare: Jon, Markus och PNyberg
Hemsedal visade upp sig från en oväntat vintrig sida, med generösa utrymmen och en mängd pister öppna. Underlaget var blandat, med en del rå knappt insliten rullsnö här och där vilket bidrog till viss osäkerhet. Det blev bättre och bättre i takt med att snön slets in av åkare, och mot slutet av helgen var det faktiskt riktigt riktigt fint mestadels. Det gick tom att leta sig ut i terrängen en del uppe vid toppliftarna.
Det bästa med Hemsedalshelgen brukar vara att många små och udda aktörer brukar finnas representerade. Så även i år. Jämfört med de svenska motsvarigheterna fanns gott om mer eller mindre ljusskygga alster att sätta tänderna i.
ÅRE - Snö, test & fest
Åkare: MnO, xJonx och MarkusO
Åre bjöd in till en eventhelg av sällan skådat slag. Fyra världscuptävlingar, konserter på kvällarna och fullt tryck i testtälten på dagarna. Det var ingen risk att man behövde ligga i soffan sysslolös om man inte uttryckligen ville det. Underlaget var precis som förväntat ett klassiskt Åreunderlag. Graden av hårdhet nådde inte riktigt upp till fjolårets legendariska hockeyrink i Gästrappet, men å andra sidan fanns det inte något mjukt Lundsrappet att alternera med den här gången. Framförallt lördagen bjöd på ett riktigt svåråkt underlag med ren blåis här och där. Stjärnbacken och Snobbrännan borta vid VM6:an blev tillflyktsort för de som inte fick fast kanterna i Gästrappet och där var det snällare förhållanden om än inte på något sätt lätt. Det var som vanligt en prövning att visa sig på den styva linan och inte blev det lättare att en och annan världscupåkare tog sig några friåk då och då i Gästrappet och visade att det inte alls var så isigt som alla andra trodde. På söndagen sen var det ett rejält skifte i underlag. De första åken bjöd på en fenomenalt underhållande fast snöbas och dessutom var det ganska glest bland åkarna. Nu kunde man fälla ut vingarna för fullt. Efterhand sladdades det fram en del hårdare partier, men det var ändå ett riktigt bra pistunderlag.
TESTÅKARE
Martin Ottosson
Alias: MnO
Ålder: 36
Vikt: 77 kg
Testledare och författare till den här sammanfattningen efter rapporter av övriga. Kan stå på rejält när förhållandena och sinnestämningen är den rätta, men åker oftast kontrollerat och relativt lugnt. Oskolad, men i ständig strävan efter att förbättra tekniken. Jag har ett par alpsäsonger i bagaget, men har numera ett heltidsjobb som förpassar skidåkningen till semesterveckor och långhelger. Det brukar bli ett antal försäsongshelger och sen ett par veckor i alpmiljö varje år. För året är formen god efter täta gymbesök och skadesituationen är bättre än på länge, vilket gör att det ser lovande ut för säsongen. Jag trivs bäst på skidor som är relativt lekfulla och svängvilliga, men gärna med rejäl midjebredd. Jag glömmer koden på bankkortet typ varannan vecka, men har en förmåga att komma ihåg skidor och min relation till skidor för evigt. Fråga mig om att beskriva känslan i kantnärvaron på ett par skidor som jag åkte på för tio år sedan och jag kommer garanterat att ha ett svar som är lika bra som om jag åkte dom igår.
Markus Ottosson
Alias: MarkusO
Ålder: 36
Vikt: 74kg
MnO:s tvillingbror och tillika ständige kompanjon både i skidtester och i andra sammanhang. Markus åker relativt sansat och gärna med lite större svängar. Kontroll är ett ledord efter stora skadeproblem i båda knäna genom åren. Håller sig helt och hållet från luftfärder och kan inte ens tänka på en bakviktslandning utan att led- och korsband säger ifrån. Även Markus jobbar heltid och ofta mer därtill, men skidåkning prioriteras i semesterplaneringen, vilket brukar resultera i ett mycket anständigt antal skiddagar per år. Fenomenal powderhunter i Alperna och kan återberätta snöstatistik och lokala effekter av olika lågtrycksbanor för småsystem som ingen annan ens hittar på kartan.
Jon Ramstedt
Alias: xJONx
Ålder: 32
Vikt: 75kg
Effektiv och driven åkare som fokuserar helt på offpist, men som ändå kan producera djupa fåror i pisten när andan faller på. Ständigt beväpnad med säsongskort i armfickan, oavsett om det jobbas eller ej. Lyckas på något oklart sätt alltid ha ett par extra veckors semester att ta till så fort lågtrycken ställer sig på kö och matar snö över ett berg någonstans. Åker numera i princip bara på skidor över 110mm under foten, förutom i rent testsyfte. En riktig klippa när det gäller skidkonstruktioner, geometrier och allmän utrustningsanalys.
Per Nyberg
Alias: PNyberg
Ålder: 28 år
Vikt: 84kg
En kreativ storabergsåkare som alltid har ett antal projekt på gång. Student till nyligen, men har nu tagit klivet ut i arbetslivet. Den som lever får se vad det innebär för antalet skiddagar per säsong för Per. Känner vi honom rätt hittar någon form av sätt att säkerställa frekvensen av snödagar även framöver. Åker snabbt och relativt svängfritt och gillar främst raka, hårda och stabila skidor, även om han även kan hitta favoriter i de mjukare delarna av marknaden om balansen är den rätta. En tillgång för gruppen både tack vare sin känsla för att testa skidor och för det faktum att han är storleken större rent kroppsmässigt än oss övriga.
Helt enligt en numera långlivad tradition har jag och mina vapendragare MarkusO, xJonx och PNyberg kuskat runt på ett antal skidtestarhelger under försäsongen och klämt, känt och provåkt på en del av säsongens nyheter och lika många dekaltrimmade trotjänare på friåkningsmarknaden. Vi sammanfattar här de intryck som vi har haft. I år släpps testet lite senare än vanligt, vilket beror på att vi i gruppen har haft annat för oss under en tid. Det här är ett fullständigt ideellt gäng som alla arbetar heltid med andra saker, så kalendern tenderar dessvärre att fyllas upp med andra saker än att testa skidor.
Vi vill, som vanligt, börja med att förklara att det här är ett test som helt och hållet är baserat på det intryck vi har fått av respektive skida under ett antal åk under de rådande förhållandena, även om några få undantag finns där skidan har testats i andra miljöer. Vi har inte möjlighet att testa friåkningsskidor i deras rätta element, hur mycket än vi skulle vilja. Vi tycker dock att, även om förhållandena är krävande, man ändå får en ganska bra bild av ett par skidor på bara några teståk. Man känner snabbt om det känns rätt i balans, position och snökontakt tex, oavsett vad det är för typ av snö. Även om det såklart bara blir piståkning så varierar så gott som alltid snökvaliteten i pisten nog för att det ska gå att testa en rad egenskaper i skidorna på kort tid. Det vi inte har testat är egenskaperna i planande åkning i djup, orörd snö, dvs puder. Det är en viktig del i friåknings- och allroundskidors egenskaper, men det är mycket svårt för en grupp amatörer att få till ett skidtest i sådana förhållanden.
Vi testar skidor utifrån våra egna referenser för vad vi normalt sett åker runt på. Det innebär skidor som i första hand är inriktade på offpiståkning, men som också ska fungera i alla former av pistunderlag. Vi får ofta kommentarer av typen “varför testar ni offpistskidor i försäsongspister?”. Det är helt enkelt för att det i våra ögon inte är offpistskidor, utan den typen av skidor som vi i princip alltid använder. Naturligtvis hade dom flesta riktigt bra pistskidor uppvisat bättre isgrepp och bättre prestanda i allmänhet på hårt underlag, men det är för oss mindre intressant. Ingen av oss i gruppen åker på pistskidor i någon större utsträckning. Åker man på breda skidor när förhållandena blir bra senare på säsongen är det inte kul att behöva en halv dags inåkning från smala skidor, vilket annars ofta blir fallet. Sen handlar det om utveckling också. För 5-6 år sedan var det acceptabelt att en skida över 100mm inte presterade speciellt bra i pist. Så är det inte längre. Det finns definitivt skidor som är 115mm under foten som ändå känns som helt rätt verktyg även i en stenhård Årepist i december.
Marknaden i år präglas av en tilltagande mognad. Den totala euforin av utveckling med former åt alla håll och kanter som genomsyrade branschen för ett antal år sedan är borta och istället handlar det ofta om små justeringar på redan framgångsrika modeller, eller om nya bredare eller smalare versioner av tidigare storsäljare. Skidor får syskon i serier och kanske en och annan spets lättas upp. I övrigt är marknaden bred när det gäller lösningar på hur ett berg ska attackeras. I stor mån har åkarna vant sig vid att det kan spreta ganska rejält när det gäller olika skidmärken och skidkonstruktörers syn på hur en skida för ett visst användningsområde ska byggas. Generellt sett kan man dock se att det blir allt ovanligare med skidor med fullrocker och skidor med fullängdskant. Istället dominerar olika typer av hybridspann med en kort spannsektion i mitten som övergår i rocker i tip och tail. Den breddklass där det har hänt allra mest till i år är förmodligen klassen 99-105mm. I den breddkategorin syns en hel rad av intressanta nyheter den här säsongen. Från att ha varit en breddklass där det nästan enbart fanns skidor som var breda varianter av smalare pistinriktade skidor har det nu dykt upp ett ansenligt gäng skidor som har sina rötter i 115-125mm breda offpistinriktade skidor. Det ger skidor med tydlig friåkningskänsla som med stor sannolikhet har potential att slå stort på den svenska marknaden där djupt puder dessvärre hör till en bristvara. Vi kan även se att klassbegreppet 108 har fastnat i medvetandet hos många åkare. 100-108 och 115 känns som de aktuellt rådande tre breddklasserna som friåkaren av idag väljer mellan. Man kan sammanfatta prylsituationen anno 2015 med att det finns mer roliga skidor än någonsin att välja mellan. Som tur är
Testet har genomförts på tre publika skidtestarhelger, i Lindvallen, Hemsedal och Åre. Nedan beskrivs förhållandena under respektive helg:
LINDVALLEN - Vinterpremiär

Åkare: MnO
Skidtestning i Sälen bukar vara synonymt med Tandådalens Skidtestarhelg. Den uppskattade traditionen naggades i kanten rejält förra året med ett test med decimerat utbud och i år var hela testverksamheten förpassad till Lindvallen. Det innebär att den fenomenala testarenan Tandådalen ersätts med Lindvallens betydligt snällare pister. Öppet för helgen var Gustavbacken och 3-4 närliggande liknande pister. Underlaget var färsk, aningen kulig, konstsnö på fredagen som efterhand åktes in och fick genomgå ett till varv med pistmaskinen, vilket gav ett i princip perfekt konstsnöunderlag på lördagen. Söndagsmorgonen bjöd på runt 5cm nysnö som blandades med konstsnön och gav då ett ännu behagligare underlag. Då var dock testet stängt till många besökares förvåning. Underlaget var under testdagarna lite för snällt för att Lindvallen ska bjuda på någon utmaning, men det gick ändå att få en bild av skidorna. I Lindvallen låg fokus på att testa skidor med midja runt 100mm, av det enkla skälet att dessa lite mindre skidor är de som går bäst i mindre anläggningar.
HEMSEDAL Ski Test Weekend
Åkare: Jon, Markus och PNyberg
Hemsedal visade upp sig från en oväntat vintrig sida, med generösa utrymmen och en mängd pister öppna. Underlaget var blandat, med en del rå knappt insliten rullsnö här och där vilket bidrog till viss osäkerhet. Det blev bättre och bättre i takt med att snön slets in av åkare, och mot slutet av helgen var det faktiskt riktigt riktigt fint mestadels. Det gick tom att leta sig ut i terrängen en del uppe vid toppliftarna.
Det bästa med Hemsedalshelgen brukar vara att många små och udda aktörer brukar finnas representerade. Så även i år. Jämfört med de svenska motsvarigheterna fanns gott om mer eller mindre ljusskygga alster att sätta tänderna i.
ÅRE - Snö, test & fest

Åkare: MnO, xJonx och MarkusO
Åre bjöd in till en eventhelg av sällan skådat slag. Fyra världscuptävlingar, konserter på kvällarna och fullt tryck i testtälten på dagarna. Det var ingen risk att man behövde ligga i soffan sysslolös om man inte uttryckligen ville det. Underlaget var precis som förväntat ett klassiskt Åreunderlag. Graden av hårdhet nådde inte riktigt upp till fjolårets legendariska hockeyrink i Gästrappet, men å andra sidan fanns det inte något mjukt Lundsrappet att alternera med den här gången. Framförallt lördagen bjöd på ett riktigt svåråkt underlag med ren blåis här och där. Stjärnbacken och Snobbrännan borta vid VM6:an blev tillflyktsort för de som inte fick fast kanterna i Gästrappet och där var det snällare förhållanden om än inte på något sätt lätt. Det var som vanligt en prövning att visa sig på den styva linan och inte blev det lättare att en och annan världscupåkare tog sig några friåk då och då i Gästrappet och visade att det inte alls var så isigt som alla andra trodde. På söndagen sen var det ett rejält skifte i underlag. De första åken bjöd på en fenomenalt underhållande fast snöbas och dessutom var det ganska glest bland åkarna. Nu kunde man fälla ut vingarna för fullt. Efterhand sladdades det fram en del hårdare partier, men det var ändå ett riktigt bra pistunderlag.
TESTÅKARE
Martin Ottosson
Alias: MnO
Ålder: 36
Vikt: 77 kg
Testledare och författare till den här sammanfattningen efter rapporter av övriga. Kan stå på rejält när förhållandena och sinnestämningen är den rätta, men åker oftast kontrollerat och relativt lugnt. Oskolad, men i ständig strävan efter att förbättra tekniken. Jag har ett par alpsäsonger i bagaget, men har numera ett heltidsjobb som förpassar skidåkningen till semesterveckor och långhelger. Det brukar bli ett antal försäsongshelger och sen ett par veckor i alpmiljö varje år. För året är formen god efter täta gymbesök och skadesituationen är bättre än på länge, vilket gör att det ser lovande ut för säsongen. Jag trivs bäst på skidor som är relativt lekfulla och svängvilliga, men gärna med rejäl midjebredd. Jag glömmer koden på bankkortet typ varannan vecka, men har en förmåga att komma ihåg skidor och min relation till skidor för evigt. Fråga mig om att beskriva känslan i kantnärvaron på ett par skidor som jag åkte på för tio år sedan och jag kommer garanterat att ha ett svar som är lika bra som om jag åkte dom igår.
Markus Ottosson
Alias: MarkusO
Ålder: 36
Vikt: 74kg
MnO:s tvillingbror och tillika ständige kompanjon både i skidtester och i andra sammanhang. Markus åker relativt sansat och gärna med lite större svängar. Kontroll är ett ledord efter stora skadeproblem i båda knäna genom åren. Håller sig helt och hållet från luftfärder och kan inte ens tänka på en bakviktslandning utan att led- och korsband säger ifrån. Även Markus jobbar heltid och ofta mer därtill, men skidåkning prioriteras i semesterplaneringen, vilket brukar resultera i ett mycket anständigt antal skiddagar per år. Fenomenal powderhunter i Alperna och kan återberätta snöstatistik och lokala effekter av olika lågtrycksbanor för småsystem som ingen annan ens hittar på kartan.
Jon Ramstedt
Alias: xJONx
Ålder: 32
Vikt: 75kg
Effektiv och driven åkare som fokuserar helt på offpist, men som ändå kan producera djupa fåror i pisten när andan faller på. Ständigt beväpnad med säsongskort i armfickan, oavsett om det jobbas eller ej. Lyckas på något oklart sätt alltid ha ett par extra veckors semester att ta till så fort lågtrycken ställer sig på kö och matar snö över ett berg någonstans. Åker numera i princip bara på skidor över 110mm under foten, förutom i rent testsyfte. En riktig klippa när det gäller skidkonstruktioner, geometrier och allmän utrustningsanalys.
Per Nyberg
Alias: PNyberg
Ålder: 28 år
Vikt: 84kg
En kreativ storabergsåkare som alltid har ett antal projekt på gång. Student till nyligen, men har nu tagit klivet ut i arbetslivet. Den som lever får se vad det innebär för antalet skiddagar per säsong för Per. Känner vi honom rätt hittar någon form av sätt att säkerställa frekvensen av snödagar även framöver. Åker snabbt och relativt svängfritt och gillar främst raka, hårda och stabila skidor, även om han även kan hitta favoriter i de mjukare delarna av marknaden om balansen är den rätta. En tillgång för gruppen både tack vare sin känsla för att testa skidor och för det faktum att han är storleken större rent kroppsmässigt än oss övriga.
Senast ändrad: