Paj i knäna, typ.

bjornsone

Medlem
Tja Freeride.

Mina kära knän som gör sån fruktansvärd nytta i mitt liv gör mig ofta besviken.

Då just av den anledningen till att jag får ont i dom efter hastiga promenader i branta nedförsbackar i skogen och liknande.
Om det inte hade påverkat min skidåkning hade jag förstås inte brytt mig, men nu så gör det ju det, och det tycker jag är lite bedrövligt.

Vid inte allt för långa repor i t.ex blöt skog och lite längre tyngre pudderrepor så lite smått dör mina knän, det är lite tråkigt för då måste man stanna och låta dom återställa sig, och det tar fett med tid och bromsar ju ner ganska rejält. Oftast är det när man slår sig ner i liften och lyfts iväg som det gör som ondast av någon oförklarlig anledning.

Typiska svenneladd ner för puckliga pister är ju väldigt populärt i vårt avlånga land så därför undrar jag om någon annan manglar knän utan ansträngning såhär och har några schyssta övningar eller tips som man kan ta del av för att försöka göra något åt förhindren i åkningen!
 

Eskas

Ny medlem
Svårt att ge dig tips på övningar utan att veta vart i knäna du har ont. Jag har själv problem med mina knän och kan känna igen mig i din beskrivning att det gör ont att bromsa när man går nerför. Jag har också problem att sätta mig ner, typ på toa :) Det jag får då är en svidande/brännande smärta under knäet. Det jag har problem med är själva knäskålssenan och fästet för knäskålssenan. Typ ett kroniskt "hopparknä".

Jag har förbättrat mina knän väldigt mycket med excentrisk träning. Kan sätta mig ner och ställa mig upp utan smärta just nu. Kan till och med göra pistol squats.

OM du känner igen dej den beskrivningen kan jag ge dig tips:
1. Excentrisk träning och den ska vara riktigt tung. Du ska alltså göra rörelser när du bara går ner och inte upp. Börja med att ställ dig framför en stol. Sätt dig ner väääldigt långsamt med bara ett ben. Ställ dig upp med båda benen. Repetera. Kan du göra detta utan smärta så har du antagligen något annat problem och då gäller varken punkt 2,3 eller 4.
2. Stärka upp rumpan
3. Stretcha: Vader, baksidor, rumpa. Var försiktig med att stretcha framsida om det är smärta i knäskålssenan. Minst 90 s i varje position. Min egen erfarenhet är att det snarare kan försämra.
4. Repetera 1,2,3 nitiskt. För mig fanns inte någon quick fix, utan det är träning i månader som ligger bakom att jag blivit så mycket bättre.
 

Snödjup

Snödjup har sommaruppehåll i väntan på vinterns snödump.
Advertisement
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer
Topp