Pjäxor för breda fötter

jgauffin

Ny medlem
Jag har breda fötter. Har precis mätt lästen, 112mm. Vad jag kan läsa mig till så ska man ta cirka 5mm mindre i läststorlek eftersom pjäxorna töjjer sig. Stämmer det?

Dock har jag bara hittat pjäxor med max 104mm i läststorlek och då ska de vara för väldigt breda fötter enligt beskrivningen.

Kan någon hjälpa mig hitta ett par vettiga pjäxor? Har åkt sedan barnsben och uteslutande i pist.
 

GoranC

Aktiv medlem
Salomon S PRO. Dom värmer man hela pjäxan, stoppar impotens och foten trycker ut skalet så den formas efter foten.
Dom kommer nästan garanterat att passa om ditt enda problem bara är att du har breda fötter. En enkel lösning.
 

Kungpulan

Ny medlem
Varje pjäxas specificerade läst är för storlek 26,5. Ju större storlek efter 26,5 desto större läst. Skulle rekommendera dig att gå till en bra bootfitter för bästa resultat. Pjäxor är hands down den viktigaste investeringen man kan göra i sin skidåkning och det är bara dumt att snåla.
 

MnO

Aktiv medlem
Kan någon hjälpa mig hitta ett par vettiga pjäxor?
Precis som Kungpulan säger så är det rekommenderat att satsa både tid och pengar på pjäxorna om man vet att man kommer att fortsätta åka skidor. Inget är viktigare i utrustningen. Att köpa pjäxor är en process som kräver att man lägger ner en del tid.

Arbetsgång i stora drag:
1. Bestäm dig för i vilken typ av pjäxa du vill ha. Tech eller inte? Gåläge eller inte? Ren pist? Sultyp (ren alpin, hybridsula eller tur)? Flexindex (är inte någon standard, men anger målgruppen rent flexmässigt enligt just den tillverkaren). För dig skulle jag säga att du behöver göra ett val om du vill ha en ren pistpjäxa eller om du vill ha en freeridemodell med hög pistprestanda, men med techfästen. Flexmässigt är det svårt att säga iom att vi inte vet hur du åker, men de allra flesta blir nöjda med pjäxor med flexindes 110-130. Under det och det blir för mjukt. Över 130 och det blir för styvt för dom allra flesta. 130 är standardangivelsen som i princip betyder "top of the line-pjäxa för friåkare utanför racing" snarare än att den flexar just 130 i en oklar enhet. 120 är modellen under och 110 är två steg ner i majoriteten av modellserierna hos nära alla tillverkare.

2. Gå runt till ett antal butiker, även stormarknader är ok i det här läget, och testa så många pjäxor du kan som ligger i någorlunda rätt segment. Lägg minst ett par timmar. Inte för att köpa i det här läget, utan för att lära känna känslan av olika pjäxor och hur dåligt eller hur bra det kan kännas. En nybörjarmiss annars om man inte lägger ner den tiden är att allt som är lite för stor och komfortabelt känns bra och att man inte vågar gå på en tight passform.

3. Gå till en specialistbutik, typ en stor butik i Åre/Sälen/fjällen, Alpingaraget/Alpint i Stockholm och liknande och boka gärna en tid innan så att du är säker på att få hjälp av rätt person och tillräckligt med tid. Förklara hur du åker och vad du har för ambitioner så att personalen förstår dig som åkare. Sen testar du allt de ställer fram och när de är klara ber du om att få ytterligare något alternativ.

4. Välj ut 2 huvudkandidater och lägg ytterligare minst en timme på att gå runt med pjäxorna lite halvhårt knäppta en halvtimme i butiken. Minst. Gärna mer. Här behöver du ingen assistans utan det är bara att gå runt och klämma på ryggor och prova handskar och flexa skidor. Efter en halvtimme kommer du känna små saker som du inte upplevde efter fem minuter.

5. Acceptera att det är sannolikt att ingen pjäxa kommer att kännas perfekt, men det gäller att förstå vad som är enkelt att åtgärda och vad som är svårare. Riktigt skruvstädsont kring ankelknölen eller tryckpunkter pga att skalet kollapsar av tryck från spännen tex är svårt. En tryckpunkt på sidan av foten där det är enkelskal är lätt osv. Personalen har stenkoll på det, men de vill inte börja åtgärda saker på skalet innan du är säker på att köpa, så man måste kunna göra en egen bedömning här.

6. Välj och köp om du känner att du har hittat rätt. Om inte, avvakta och testa mer någon annanstans. Till slut hittar du dina pjäxor.

7. Provåk en eller några dagar. I många fall är man inte klar här, utan det tar ett tiotal åkdagar med finjusteringar, tryckningar och lite filande här och där innan det börjar bli riktigt bra och efter 20 åkdagar är pjäxorna inåkta.
 

pd

Aktiv medlem
Grymt bra pjäxköparguide från @MnO.

Jag skulle bara lägga till att köp pjäxor i början av säsongen när det är väl påfyllt i lagren och utbudet är som störst. Allt annat kan man handla på rea men för pjäxor är det viktigaste att ha ett stort utbud att välja på. Snåla inte. Kräver dina fötter den dyraste modellen så skall de ha det. Räknar man med att pjäxorna håller i så där 200 åkdagar och slår ut kostnaden på det så motsvarar det knappt en fika om dan.

För oss med någon intressant feature på fötterna blir dock steg 2 och 4 ovan ganska svåra. I mitt fall t.ex. så har jag väl tilltagna stortår vilket gör att innan pjäxorna fått ett litet tryck vid tårna så trycks mina fötter ihop vilket skapar problem både på bredden och höjden. Kompenseras genom att hitta bästa möjliga bootfitter för steg 3 och 5.
 

fredw

Aktiv medlem
Salomon S PRO. Dom värmer man hela pjäxan, stoppar impotens och foten trycker ut skalet så den formas efter foten.
Dom kommer nästan garanterat att passa om ditt enda problem bara är att du har breda fötter. En enkel lösning.
grattis till denna enkla lösning på impotens 😂
 

fredw

Aktiv medlem
Ja visst är det, är ju så tillfredställande att åka skidor i pjäxor som sitter skönt att alla eventuell problem upphör :)
Du kan ju tipsa Salomon om denna något oväntade biverkan från deras pjuck. Viagra hittade man när man forskade på blodtrycksmedicin (en del försökspersoner blev väldigt glada...), och nu detta...

Tror iofs mer på MnOs förklaring. 😜
 

GoranC

Aktiv medlem
Oavsett om Salomon pjäxorna även har biverkningar som botande av impotens :)
Så är deras formbara skal ett enkelt sätt att få välsittande pjäxor. Viktigast är att gå ned i storlek innan man värmer och pressar ut dom.
Förövrigt är som rejält rymliga från början, som badkar till smala fötter som passar utmärkt i smala S-Max. Men vet att dom är ypperliga för folk med breda +110mm breda plattfötter.
 
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer
Topp