Rent praktiskt utgör förflyttningen av en person (du) från punkt a till punkt b medelst bil och utan längre stopp eller längre interaktioner med människor på vägen eller när du väl är på plats på punkt b en ganska liten risk, förutsatt att du är fullt frisk när du beger dig.
Dock finns det andra saker som är värda att ta med i beräkningen.
1. Möjligheterna till skidåkning. Alltså, i dagsläget är det bara Schweiz av alpländerna som ens har öppna skidorter?
I Frankrike är det confinement åtminstone fram till månadsskiftet med böter för den som rör sig längre bort än en kilometer från bostaden utan synnerliga skäl (och med ifylld attestation de deplacement), de enda som undantas där när det gäller idrott är elitidrottare som har papper på att de lever på sin sport, så det är just nu inte möjligt att tura heller. Nya besked om Frankrike framöver kommer ikväll (24/11) vid åtta, men eventuellt dröjer beskeden om huruvida skidorterna får öppna i ytterligare en vecka eller så. Ryktena går isär – vissa säger inga liftar innan årsskiftet, vissa hoppas på öppning till jul för att försöka stötta upp det ekonomiska läget. Österrike och Italien har jag sämre koll på, men som jag förstår det är i princip allt nerstängt även där än så länge. Alla gör sitt för att "försöka rädda julen", men ingen vet riktigt hur det kommer att gå.
2. Reconfinement – att skidorterna öppnar till jul eller däromkring men sedan tvingas stänga ner igen för att smittan får ny fart. Detta hänger litegrann ihop med val av färdsätt: har du bil och är skriven i Sverige har du alltid rätt att köra hem i transit genom Europa förutsatt att Øresundsbronbron och färjorna från Tyskland inte stänger (det gör dom inte). Däremot finns det ingen garanti för att flyg ska gå enligt plan etc etc, så om du inte kan tänka dig att "bli fast" på ditt val av ort i händelse av nya nedstängningar – kör bil.
3. Vem åker du med? Konceptet med att inte sprida smitta funkar om ni är ett fåtal friska personer som reser ner tillsammans och bara umgås med varandra. Funkar sämre om du reser ensam och ska lära känna andra att åka med när du är på plats.
4. Försäkring: de allra flesta försäkringsbolag har tillfälligt pausat möjligheten att förlänga reseförsäkring via hemförsäkring, så ska du vara borta längre än 45/60 dagar (beroende på vilket försäkringsbolag) så kan det bli dyrt, antingen pga extraförsäkringar eller för att du får betala ur egen ficka om någonting händer efter den ursprungliga perioden. Kolla även upp så att reseskydd överhuvudtaget gäller vid covidsymptom, oavsett längd på resan.
Det här blev långt, men sammanfattningsvis: är i år rätt år att lägga sina surt förvärvade slantar på att säsonga?
Jag skulle svara nej på den frågan. Framförallt på grund av risken för nya nedstängningar.
Alternativ: ha is i magen och vänta tills januari med att bestämma dig. Då har förhoppningsvis något/några länder haft öppet över jul/nyår och det går att se hur det har gått, vad som händer med smittoläget osv. Saker kan dock vända fort – i Frankrike gick det från "det funkar nog, vi klarar oss" till total nedstängning på ett par veckor, både nu och i våras.