Skidåkning nybörjare

Scroller

Ny medlem
Skidåkning nybörjare
Tjena har tänkt att lära mig åka slalom nu denna vintern, så tänkte köpa skidutrustning någon som kan rekommendera bra skidor och pjäxor som är bra för en nybörjare? Tar även emot tips på vad man ska tänka på när man ger sig ut i backarna
 

pd

Aktiv medlem
Skidåkning nybörjare
Är det första gången så hyr utrustning. Då får du prylar som är lämpliga för nybörjare och som du ändå inte kommer att vara intresserad av senare. Lägg istället pengarna på skidskola eller privatlektioner så att du kommer framåt i utvecklingen och inte lär dig en massa felaktigheter som du sedan får spendera fem gånger så lång tid för att göra dig av med. Speaking from experience! Känner du sedan att utförsåkning är din passion så köp pjäxor till andra året (eller veckan). Det gör du hos en duktig bootfitter, inte på nätet och inte hos någon sportkedja. Skidor kan du fortsätta hyra något år till. Testa gärna lite olika typer av skidor så du får en känsla för vad som passar dig.
 

Scroller

Ny medlem
Skidåkning nybörjare
Tack för tipsen! Ska åka med flickvännen och svärfar så tanken är att dom ska lära mig (dom har mycket erfarenhet inom skidåkning)
 

Stortlopp

Aktiv medlem
Skidåkning nybörjare
Hyr allt, köp inget förrän du verkligen vet att du vill hålla på med det. Riktiga anpassade pjäxor är ju trevligt men för att lära sig så är det inget hinder med hyrprylar. Lägg pengarna som det nämnts på skidlektioner; det har du igen 100 gånger framöver, kläm in så många timmar det bara är möjligt.
 

pd

Aktiv medlem
Skidåkning nybörjare
Tack för tipsen! Ska åka med flickvännen och svärfar så tanken är att dom ska lära mig (dom har mycket erfarenhet inom skidåkning)

Tänk bara på att duktig åkare inte är det samma som bra instruktör. Att lära ut är en konst i sig. Sen är det förstås guld att ha flickvän och svärfar som drar runt och utmanar dig. Då kommer det säkert att bli en del långa dagar så skaffa fungerande skidkläder.

Skidstrumpor - Går nästan upp till knäna. Merinoull är najs, men till att börja med så fungerar det fint med nåt för 99 kr hos någon kedja.
Underställ - Helst trekvartsbyxor så du slipper att ha ner dem i pjäxorna eller korva ihop dem ovanför. I övrigt samma som för strumporna.
Thermobyxor och jacka - Keep it simple men toksnåla inte. Båda går ju att använda även utanför skidåkning.
Vantar - Fingrarna håller sig varmare än i handskar. Kan kompletteras med innerhandskar de kallaste dagarna.
Hjälm - Ingår oftast i utrustningshyran så det kan du vänta med. Annars har Stadiums egna märke Everest en med MIPS som blev bäst i test för ett par år sedan och som har en rimlig prislapp.
Ryggskydd - Finns olika åsikter om det. Jag anser att det borde vara en självklarhet från dag ett, men åkte utan de fem första åren.
Goggles - Räcker med något enkelt som är gult, orange eller rosa. Blir utmärkta som reserv i framtiden när du tycker att det är rimligt att spendera 2000 kr för ett nytt par som ger dig marginellt bättre sikt. Har du brillor så leta efter OTG (over the glasses).
Buff eller ansiktsmask - Kostar någon hundring eller två men är skillnaden mellan att åka eller kolla på Netflix vissa dagar.

Och du, kolla med flickvän och svärfar vad de har liggandes. Det blir en del dubbletter med tiden.
 

TrulleN

Aktiv medlem
Skidåkning nybörjare
Inte mycket att tillägga, men att ha rätt mängd kläder tycker jag gör skillnad. Kör lager på lager och ta med en rygga där tjocktröjan får plats om de är för varmt. Det är inte kul att frysa eller svettas i backen!
 
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer
Topp