Snowboard setup.

TomasGothberg

Aktiv medlem
Snowboard setup.
Hej!

Jag ska säsongsarbeta i Idre under 2011/2012 och har då bestämt mig för att lära mig åka snowboard, problemet är att jag inte är särskilt insatt i vilka brädor man ska ha m.m. Jag har nu läst på i några timmar och verkar få en hyfsad uppfattning på längd,pris,åkstil m.m.
Vill bara kontrollera att jag inte har fel, Därför; OBS: Jag har slutat växa i längd och skostorlek.
Längd: 178cm
Vikt: har jag inte en exakt siffra för vågen hemma är inte så pålitlig, men (65-70) kg.
Skostorlek:25-26 cm långa, US 8, EU, 41. Fråga nr1, Lägga på något för strumporna skull? Har läst att "Snowboard strumpor" är ett måste, stämmer det? Hur tjocka är dom då?

Som sagt jag är extrem nybörjare, har åkt snowboard 1 dag(2 år sedan, så den dagen räknas bort) Däremot åker jag väldigt mycket wakeboard på sommaren, fråga nr2, Är det någon likhet där? får man någon nytta av sitt balanssinne som är väldigt bra från wakeboarding?

Kommer vara i Idre i förhoppningsvis December-April,(minimum tiden där uppe kommer bli 9 veckor, om jag har otur) och under den tiden hade jag tänkt köra med samma bräda hela tiden, så vill inte ha kommentaren " köp en skit bräda sen köp en bättre några veckor senare, när du lärt dig åka." (min ekonomi klarar inte det.)

Så hur kommer jag åka, jag kommer först bara åka pist, tills jag börjar känna mig hyfsad säker på åkningen och ju längre tid det går så kommer åka mer och mer i parken, kommer räkna bort off-pist helt och hållet. (Det får bli med skidor istället.)

Hoppas jag fått med det mesta, om inte fyll på med vad jag missat så får jag kolla upp det.

Så nu till den riktiga frågan, vad ska jag köpa? Kommer köpa helt nytt och kan tänka mig köpa från annat land om frakten inte är extrem dyr.

Brädan;Pist -> Park. Jag; 178cm, Brädan blir då; 150-160cm lång?
Brädan; ska vara mjuk? Eftersom jag kommer förhoppningsvis mest hålla till i parken när jag lärt mig tillräckligt mycket för att känna jag vågar åka där.
Bindningar; Behöver fortfarande hjälp på denna punkt, Något speciellt man ska tänka på?
Skor; Får testa mig fram. Något speciellt man ska tänka på?

Prisläge; ~~5000-6000 kronor för hela paketet.

Fråga nr3, Allt som har med stance att göra.
Fråga nr4. Tips på vart man ska köpa någonstans, ska jag vänta tills jag flyttat dit och köpa där uppe? Eller ska jag köpa i södra Sverige där det borde vara billigare, men inte samma kunnig personal?

Hoppas någon kunnig person kan hjälpa mig med allt jag undrar över! :D
 

masala86

Ny medlem
Snowboard setup.
Gött att du ska jobba i Idre, då blir vi kollegor. Vart ska du jobba? På Den lokala sportbutiken i Idre finns det några brädor,bindningar och boots. Dock är det bara Burton och Firefly. Men det är ju inte så långt till Sälen där det finns mycket bättre utbud så man får klämma och känna. Vet inte till 100% om man får testa sakerna men tror man kan få det. Jag var där förra året och köpte mina boots, ett par 32 Tm-two. Provade ca 10 modeller innan jag bestämde mig. Jag har en Allian Damage bräda, som är väldigt mjuk. Den är grym i parken men i pisten gillar jag inte den alls. Så jag funderar på att köpa en hårdare bräda denna vinter och ha till pisten.

För att svara på frågorna:

1. Tror inte det har någon större betydelse, jag har både tjocka och tunna. Jag väljer beroende på väder och vind. Men jag tycker man får lite mer känsla med tunna.

2. Ingen aning, är väl lite upp till var och en? Vissa har lätt för saker andra har svårare.

3. Stance är svårt att säga att detta passar dig. Också väldigt inviduellt. Där får man prova sig fram. Jag åker med +14 och -12. Denna tråd tar upp mycket bra saker om snowboard köp: https://www.freeride.se/forum/thread.php?t=25327. Denna länk får du reda på mer om stance: http://legacy.cs.uu.nl/daan/snow/stance.html

Vart bor du? Jag skulle väntat så du får klämma och känna. Men har du någon butik i närheten kan man alltid åka dit och testa och sen kolla nätet om man hittar billigare. Nätet är alltid en risk med storlekar, är väldigt tråkigt att behöva skicka tillbaka.

Hoppas det var till någon hjälp.
 

TomasGothberg

Aktiv medlem
Snowboard setup.
Tja!

Fan va nice, det är inte klart än, kommer bli liftvärd och/eller sporthalls medarbetare, själv då?
Läst igenom tråden som du länka till här på freeride, men länken om stance kommer vara till stor nytta! :)

Jag bor i Uppsala, men det stoppar mig inte att åka dit där det finns bra affärer, man kan alltid göra en weekend av det hela! Ah, tror inte jag kommer beställa på nätet, vill ju inte behöva skicka tillbaka osv. Lutar nog åt att följa ditt råd och vänta tills jag kommer upp dit där det finns bra utbud.
 
T

Thomsson

Guest
Snowboard setup.
Om det blir mycket pist men även park köp en medelhård(Flex 4-6) bräda med antingen camber eller camber kombinerat med reversed camber.
Reversed camber/camber.

Till exempel Signal Omni eller en bräda med C2 banana.

Sen skall du köpa i ordningen: Boots-bindingar-bräda. Så Boots är viktigast, du vill ju inte få ont i fötter mm.

Längd: Runt 156 skulle jag vilja säga.
Bindningar: Dem flesta bindningarna idag funkar. Flux är religion på forumet så leta reda på ett par sådana eller Union. Om dessa är för dyra eller liknande, ta nåt annat.

Kläm och känn i Sverige. Köp från Blue-tomato eller UK,(Absolute snow/bargainboards).
Du kan spara lite slantar på så sätt.
 
Senast ändrad:

TomasGothberg

Aktiv medlem
Snowboard setup.
Får nog tänka på om det blir värt att köpa en bräda som är medelhård, jag tror och hoppas jag kommer vara mycket mera i parken är i pisten, men känns det stor skillnad om man åker i pisten med en mjuk bräda om man jämför med en medelhård, kommer ju självklart åka pist också, och vill ju inte åka och känna att jag ångrar mig att jag köpte en alltför mjuk bräda då....

Jo 156 är vad jag hade tänkt mig också :)

Kanske gör så, Du råkar inte veta leveransettiden är ifrån Blue-tomato?
 
T

Thomsson

Guest
Snowboard setup.
Den är inte alltför lång, brukar komma till dörren inom 5 arbetsdagar.

Sen kom jag på att du kan kolla på Bataleon med deras TripleBaseTechnology.
Bataleon Evil Twin är en bräda som funkar överallt.
 

delta

Aktiv medlem
Snowboard setup.
nr1: det märker du vad som passar när du provar bootsen, som du bör göra (ännu viktigare eftersom du är ny och inte har lite erfarenhet av vilka modeller/storlekar som brukar passa dig).

nr4: om du bor i uppsala verkar det väl rimligt att köpa boots där eller i sthlm. resten kan du köpa samtidigt eller pa nätet och rakar det da bli missmatch mellan bindning och boot kan du ju skicka tillbaka bindningen.
 

TomasGothberg

Aktiv medlem
Snowboard setup.
Thomsson - Har läst lite om "evil twin" men de är personer som sagt att den svårstyrd vilket inte passar mig då jag är ny på det hela.

Delta - Jo, det lär ju märkas när jag väll sitter där och provat boots, får se hur jag gör, ska tänka på saken en stund, har någon månad på mig att bestämma mig. xD
 

masala86

Ny medlem
Snowboard setup.
Jag ska jobba som parkansvarig och i skidskolan. Jag har Union bindningar om du vill testa i vinter och inte kan bestämma dig innan du åker upp. Håller med Thomsson, boots först. Sitter dom illa vill man inte åka. Evil Twin brädan är ruggigt bra, provåkte förra vintern och blev såld på den. En annan jag fastnade för var Burton Custom flying V. Kändes lite konstigt i början oim att den har rocker, det var precis som att man först svängde lite sen när rockern kom fast i snön så svängde den på en 5 öring. Men efter en halvdag så gillade jag det. Har inte testat rocker i park, så jag vet inte hur den uppför sig där. Värt att ha i åtanke kanske om du ska köpa bräda?

Som helt nybörjare brukar man vilja ha en ganska mjuk bräda då dom är lite lättare att svänga med och hantera. Men du som ska åka så pass mycket tror jag en medelhård(4-6) blir bättre då du kommer utvecklas ganska mycket.

Vet du när du kommer åka upp till Idre? Jag åker upp i början av December om du vill provåka en mjuk park bräda och ett par 32 TM-Two boots.

I Sthlm finns ju både Oneoff och Hollywood. Där borde du kunna hitta ett par boots som passar.
 

Snow_flake

Ny medlem
Snowboard setup.
Har alltid undrat varför man ska köpa i ordningen boots-bindningar-bräda
Bootsen fattar ja ju men varför bindningar framför bräda?
Jag har haft ett par olika bra bindningar som är helt olika i flex och har inte känt någon större skillnad jämfört med de olika brädorna jag provat. Jag tycker att det gör mycket större skillnad om man byter flex och shape på brädan än på bindningarna. Skälvklart ska man ha okej bindningar också, de måste ju hålla ihop och så(lite överdrivet kanske). Men jag skulle nog hellre lägga lite mer på brädan och kanske köpa ett par beggade bindngar ist. Så ja tycker att brädan och bindnigarna ska vara ganska likvärdiga iaf.
 
Senast ändrad:
T

Thomsson

Guest
Snowboard setup.
Japp, men samtidigt så ska du köpa bindningar som passar med dina boots därav är bindningar prio 2. Dock inte av samma anledning. Så du inte snålar på dåliga bindningar som inte passar med bootsen.

Annars håller jag med dig Snow_flake.
 

TomasGothberg

Aktiv medlem
Snowboard setup.
Jag har faktiskt ingen aning när jag kommer upp till Idre, Jag prata med dom den 25/10 då sa dom att dom skulle skicka ut all information angående datum,boende m.m, men det skulle ta 2-3 veckor. Men den 10-11-12 December skulle det troligtvis vara en intro kurs. då kommer jag vara där uppe, har funderat på att stanna där någon extra dag och köpa mig boots,bindningar,bräda då kan man ju passa på att åka till något ställe med större utbud.
Men annars skulle man börja vecka 51 eller 1 eller 4. Men osäkert när jag börjar som sagt.

Men om jag inte orkar vänta kanske jag tar mig en tur till Stockholm och kollar in de butikerna, men kan man mixa ihop ett paket som man vill? eller måste tex. bindningar,boots vara av samma märke så dom passar ihop, eller är det universalt?

Skulle ju vara grymt att få provåka en mjuk bräda för att se hur det känns! :)
 

masala86

Ny medlem
Snowboard setup.
Man kan mixa hur mycket man vill så länge bindningarna passar hålen på brädan och bootsen i bindningarna. Burton har ju sitt EST och ICS system. Då passar inte vanliga 4x4 insättningar. Men de flesta andra märken har 4x4. Åk till Sthlm och testa, kostar inget och du blir säkert klokare på vad som passar dig. Tror dom kan hjälpa dig på vägen.

Vi kommer säkert synas på introt, är det snö då får du testa.
 

TomasGothberg

Aktiv medlem
Snowboard setup.
Fan blir så grymt taggad på att få åka... Men får nöja mig med att åka till någon butik och prova boots en dag och som du säger så kanske man blir lite klokare också :)
 

delta

Aktiv medlem
Snowboard setup.
Jag håller med snöflingans vishet. Men man kanske ser det så om man aldrig haft sunkiga bindningar dvs bindningarna bara är där helt transparent.
 

TomasGothberg

Aktiv medlem
Snowboard setup.
Imorn ska jag åka till Stockholm med en polare, för att pilla och känna på det mesta, förhoppningsvis kommer jag hem smartare också. Vi kommer besöka, Hollywood, Oneoff, Core, T2, Alpin garaget,We.
Finns det någon affär som jag missat? Hoppar över NK,s sportavdelning, samt alla "vanliga sport affärer såsom, Stadium,Inter sport,Team sportia. m.m
 

TomasGothberg

Aktiv medlem
Snowboard setup.
Efter 2 besök till Stockholm så har jag nu införskaffat mig "boots; NIKE VAPEN - DRENCHED BLUE/WHITE-ORNG BLAZE" bräda och bindningar tänkte jag fixa när jag kommer dit upp, eftersom utbudet måste vara större där, men ni kan alltid ge mig några bra förslag som jag kan kolla på. :)

Stor creed till personalen på Oneoff som hjälpte till och svara på mina funderingar!

Så i stort sett mata mig med information om bindningar/brädor om ni inte har något annat för er en fredag kväll. :D
 
Topp