Stora tråden om vilken studsmatta som är bäst! (Har du frågor skriv i denna tråd)

jeppenator

Aktiv medlem
Efter att ha sett ungefär hundra trådar i detta ämnet utspridda över hela studsmatteforumet här på Freeride kände jag att vi ska samla alla dessa diskussioner i en tråd istället, så här är den tråden!

Många saker kan vara svårt när man ska välja studsmatta, t.ex. att hitta en med bra studs och stabil ram och kantskydd men för en lite billigare peng. Detta är ofta det som folk undrar över och sedan kan man såklart också undra vilka som har bäst studs eller hur stor studsmatta man ska ha.

Här är lite av mina åsikter, ni får gärna själva lägga till era tankar!

Först vill jag skriva att i min mening är de bästa butikerna att köpa "hemmastudsmattor" från dessa två:
Trampolinspecialisten eller Studsexperten

De har ungefär samma utbud och samma priser, men kika runt på båda för att kunna jämföra modeller.

Sen när det kommer till vilken typ av matta man ska ha så kan jag rekommendera en som har en stadig ram som inte kommer knäckas eller vingla så mycket, samt att den ska ha ett rejält kantskydd i galon eller liknande som kommer hålla i många år, tänk på säkerheten! Kantskyddet eller fjädrarna är ofta det första som går sönder på studsmattan. När det kommer till fjädrar så är det bästa att ha många och gärna lite större fjädrar, alla som finns på de två sidorna jag länkade innan har bra och rejäla fjädrar och kantskydd.

Frågan om man ska ha en fyrkantig studsmatta, eller en som är oval eller en som är rund brukar också dyka upp och jag tycker att den runda mattan är bäst. Det är inte så avsevärt mycket skillnad på en rund eller en oval förutom att den ovala är lättare att flyga ut ifrån och att den blir lite smalare på mitten. En fyrkantig matta är grym om den är av det dyrare slaget (ca 30 000:) när man börjar komma upp i elitnivå och har köpt en som är till för gymnastikklubbar typ, de som är för trädgårdsbruk brukar bara vara en dyrare variant av runda studsmattor som är byggd på ett lite annorlunda sätt men inte ger så värst mycket bättre studs än om man skulle bli studsad på en rund studsmatta.

Tänk också på nät till mattan, känner du att de behövs så välj isåfall till det när du köper. Men är du ute efter att göra höga trick och hoppa högt så är chansen större att du skadar dig och landar "uppepå" nätet då man lätt kan hoppa för högt för dem normala näten om man får studs av en eller två personer.

Nu kommer tre olika alternativ här nedan som jag kan tycka kan vara intressant för er som ska köpa matta, det är tre olika typer av prisklasser och jag länkar från båda sidorna med motsvarande modell, Dessa är min rekommendation och tyck gärna till om det är rätt eller fel mattor, då jag inte är proffs och har hoppat på alla, men anser mig ha lite koll iallafall.

Detta är mattor från 3500:- och uppåt som alla är av bra kvalite och har bättre studs än t.ex. mattor köpa på varuhus eller leksaksaffärer. Är ni ute efter ett billigare alternativ eller inte vill lägga de pengarna på en matta så kommer ni få köpa en budgetvariant som kommer gå sönder eller slitas ut fortare. Tänk på att om man lägger lite mera pengar just vid köpet så kommer den hålla längre och vara roligare att hoppa på längre än om den blir dålig i studsen eller går sönder.

Dessa länkar är gjorda 19 juli 2013, och jag kan inte lova att de kommer funka framöver om företagen bygger om hemsidorna eller byter modeller, men nu funkar de iallafall!

BUDGETMATTAN:
Bounce - 4.0 M - Trampolinspecialisten ca 3 500:-
Favorit 4.3 M - Studsexperten ca 4200:-

BRA OCH PRISVÄRD:
Fly 4.0 4.0 M- Trampolinspecialisten ca 5000:-
Champion 3.8 M - Studsexperten ca 5400:-


SUPERMATTAN:
Super 4,3 4.3 M - Trampolinspecialisten ca 6000:-
Jumping Style 4.3 M- Studsexperten ca 7000:-

Detta är alltså inte nödvändigtvis de bästa mattorna men i min mening får man den studsmatta man betalar för där minst pengar (3500:) är bra men inte bäst och den för (7000:) är prisvärd och ger grym studs.

Tänk sen också på att ta in studsmattan på vintern då det är förödande om det snöar och ligger tung snö på duken hela vintern, då blir fjädrarna utdragna och den tappar all eller mycket studs till sommaren.

Se så, det var lite av mina åsikter och tips vid köp, har ni själva något att tillägga så skriv i tråden så lägger jag till det, och annars så är det bara ösa på med era frågor om vilken matta som är mest prisvärd eller vilken man ska köpa i denna tråd från och med nu, så håller vi diskussionerna här!

/Jeppenator
 

jeppenator

Aktiv medlem
ELinbeorn sa:
Så bounce är inget att ha eller?
Bounce är bra men den är inte bäst, du kommer att kunna få okej studs och betydligt bättre än på någon billig leksaksaffärs-matta men om du vill ha bättre studs så kommer du få lägga lite mera pengar.

Ett tips kan ju vara att testa mattan hos någon som har den så du får se hur den känns?

Jusste, när det kommer till storlek av studsmatta så skulle jag inte rekomendera någonting under 4.0 M i diameter, då ökar risken för att flyga ut och det blir svårare att hoppa två på mattan om den är mindre. 4.3 M är i min mening optimalt om man är lite större och väger lite mera. Är man inte så gammal eller stor så funkar kanske dem mindre mattorna men tänk på att ni växer också! ;)

/Jeppe
 

skidmannen

Aktiv medlem
Funderar mellan dessa mattor (se nedan). Verkar som att 4,3 meter på nåt vis är standard, är det det man ska ha? Jag ska ha med nät, för det är mest barnen som ska studsa... fast den ska ju funka till mig också.

* Trampolinspecialisten Fly Super 4,3 m. 7000:- 104 fjädrar, 250 mm långa. Svart färg är ett plus.
* Studsexperten North Challanger 4,3 m. 8500:- med nät. 96 fjädrar 215 mm långa. Justerbar studs.
* Studsexperten Champion 4.3 meter. 8000:- med nät. 96 fjädrar, 180 mm långa.
* Trampolinspecialisten Fly 4,3. 7000:- med nät. 96 fjädrar 230 mm

Just nu lutar det åt Fly Super. Bra pris och svart färg. Det står något om att en är optimerad för duktiga hoppare, den är inte för hård för barnen (7 år och spänstig)? Alla input mottages tacksamt, jag bor på landet och kan inte åka och prova.
 
Senast ändrad:

Frutto

Ny medlem
Funderar på lite olika studsmattor.

Super 4,3m från Trampolinspecialisten
Heavy Duty 14 från Jumpking

ev Berg Champion från Studsexperten
ev North Challenger från Studsexperten (dock bara 3,0m)

Det ska vara en familjematta men med några riktigt bra hoppare. Bra om den klarar 150 kg och har bra studs. Har fått i uppdrag att köpa in en till föreningen där vi bor så det är viktigt att den är bra!

Det är svårt att veta vilken som är bäst, hjälp gärna till!
 

skidmannen

Aktiv medlem
Vi har en Super 4,3 och den är bra. Min fru som brukar slå både bakåt och frammåtvolter säger också att den är bra, om än inte lika bra som en riktig proffsmatta som gymnastikföreningar har inomhus. Men för trädgårdsbruk skulle jag tro att det är den bästa, möjligen är Champion liknande klass.

Snyggt med helsvart också, ser mer klassigt ut än grön eller blå. Jag tittade på samma som du innan och valde till sist mellan Super och Champion, det blev Super och jag är nöjd. Fråga om du kan få med distanser till fjädrarna, det är bra om riktigt små barn ska hoppa, det gör mattan mjukare.
 

IsakSW

Ny medlem
Jag har en north explorer (oval) från studsexperten och jag tycker den är riktigt bra. Grym studs, tjockt och bra kantskydd, nätet är högt och håller bra, känns riktigt säkert. Jag tycker den ovala formen på studsmattan är väldigt skön för att man dras Inte in mot mitten hela tiden, den ger bra studs och det är lättare att hoppa två på den.
 
Senast ändrad:

Lindama

Ny medlem
Har en 11-årig son som börjar bli bra på volter och vi funderar på en ny matta. Min fundering är rund -eller oval? Såg precis inlägget ovan, fler som har haft möjlighet att jämföra?
Vi tänker oss prisklassen 7-8000.
 
Senast ändrad:
Jag tycker:
North Explorer 500 är bäst men den är dyr.
Super Orbit har en polare och den är också bra och ser cool ut. Men han säger att den skall vara väldigt meckig att montera upp o ner.

Har man pengar är det North Athlete som gäller. Då snackar vi studsmatta "på riktigt"... kostar bara 40K :S, utan skyddsnät. Den är absurt stor.
 

Clevinger

Ny medlem
Är Fly från Trampolinspecilisten ("budget" enligt inlägg #1) verkligen bättre än Berg Favorit ("bra och prisvärd") från Studsexperten?

Favorit verkar nästan klara sig bättre i tester på nätet, men tester är ju inte allt. Hursomhelst kostar Favorit 4,3 m 5890 kr att jämföra med 8499 kr (just nu 7499 kr på rea) för Fly. Dock verkar Trampolinspecialisten ha lite bättre villkor med gratis frakt etc.

Någon med erfarenhet av båda mattorna?
 
Senast ändrad:

Snödjup

Snödjup har sommaruppehåll i väntan på vinterns snödump.
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer
Topp