Toppturskurs nybörjare.

Hej!
Är nyfiken på vad det finns för toppturskurser för nybörjare, jag vill gärna höra från någon som gått någon nybörjarkurs och kan reflektera lite över kursens innehåll eller övriga synpunkter.

Alla kurser inom Sveriges gränser är intressanta??

Hit me!
 

Dalis70

Ny medlem
Jag gick STFs grundkurs o fortsättningskurs i Storulvån resp. Sylarna förra året. Är du helt nybörjare så kan grundkursen vara lämplig. Fokus ligger på hantering av utrustning, grunder i gåteknik och grunder i säkerhet med enklare lavinsök. Turerna anpassas till gruppens förmåga så både uppför o utför kan det bli på enklare nivå men ledrna delar upp i mindre grupper på olika nivå om möjligt. Om du har tidigare erfarenhet kan grundkursen vara på för låg nivå.
Fortsättningskursen tar allt på en högre nivå. Mer gåteknik, slipa på kickturn etc. Vi gjorde mer ”verkliga” lavinsök och övade grävteknik för grupp. Det var duktigare åkare i gruppen så turerna blev mer utmanande. Vi gick längre turer och framförallt fick vi själva öva på planering av turer och hur tänka kring säkerhet i fjällmiljö. Några i gruppen var i princip nybörjare uppför, men hade god förmåga nedför.
Om du har god vana nerför skulle jag satsa på fortsättningskursen. Jag gick båda för det är ganska knöligt att ta sig dit så ville få mycket skidåkning på plats.
Kurserna ger dock inte fullständig lavinkunskap utan jag rekommenderar att du även går det om du inte gjort det redan.
Efter kurserna känner jag mig säker på gåteknik och hantering av utrustning. För planering och säkerhet på fjället krävs mer innan jag känner mig säker på att göra det helt själv, där ltar jag mina mer erfarna turarkompisar till hjälp fortfarande.
Båda kurserna rekommenderas och ledarna var duktiga bl a Martin Strömgren som varit med o skrev Toppturer i Jämntland.
 

Snödjup

Advertisement
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer
Topp