Twintip eller inte samt längd

equals0

Ny medlem
Twintip eller inte samt längd
Tittar på skidor åt frun och hon har hyrt ett par Atomic Balanze 138cm (~71mm på mitten). Hon valde extra korta eftersom vår dotter på 3 år skulle kunna åka alldeles intill. Det har fungerat med så pass korta skidor i pistade backar, men sämre i lösare snö.

Hon tror sig vilja ha twintip då hon vill kunna åka baklänges utan att behöva oroa sig att fastna.

Vi kommer främst att åka i pist, men hon åker även i en del gupp och mindre hopp. Kommer dock inte att landa baklänges. Sen är det så klart ett plus att skidan fungerar utanför pistade backar, även om det inte är fokus.

Har tittat på K2 Reckoner 92 Alliance ink bindningar som går att få för 2999 under black week (Stadium).

Skidan finns i 149cm, 159cm, 169cm. Hon är ~162cm lång och väger kring 65kg.

Tänkte initialt att 149cm är ju 11 cm längre än nuvarande skidorna. Men samtidigt läser jag att det rekommenderas längre skidor och att ytan mot underlaget med twintip blir mindre än med vanliga skidor.

- Behöver hon twintip eller finns det nåt bra mellanting som har lite mer "tip" baktill än vanliga skidor?
- Kommer 149cm upplevas kort med twintip skidorna?
 
Senast ändrad:

slasksno

Medlem
Twintip eller inte samt längd
En allmountain skida med tailrocker är ett bättre alternativ än twintip, går alldeles utmärkt att åka baklänges med och betydligt bättre i pisten än klassisk park-twintip.
Även 149cm tycker jag låter kort, 159cm känns mer rimligt även om det kommer ta ett litet tag att vänja sig vid en längre skida.
 

equals0

Ny medlem
Twintip eller inte samt längd
Vi försöker nu välja mellan K2 Reckoner 92 Alliance i 159cm eller K2 Mindbender 90 C i 156cm då både är på rea för 3000kr.

Har Mindbender nog mycket tail för att det inte ska ta i om man åker baklänges?

Sen är Reckoner en damskida, medan Mindbender är unisex? Spelar det nån roll? Vad jag förstår så är damskidorna anpassade för damer, medan det fortfarande går alldelens utmärkt att använda en unisex skida. Vilket även många damer gör.

Är det nåt speciellt man ska tänka på vid montering av bindning för henne? Är det samma position för dam som herr? Eller är det typ "standard dam" montering som gäller?

Nå bra kommentarer eller ska vi slå på slumpgeneratorn :)
 

TailGunnar

Aktiv medlem
Twintip eller inte samt längd
Reckoner och MB har helt olika mount points och är väldigt olika skidor. Varför välja enbart mellan dessa två?

Dam eller unisex spelar ingen roll. Oftast är det precis samma skida men damskidan har kortare längder och annan topsheet. Det kan finnas en skillnad i mount points - vissa damskidor har sina rekommenderade mount points lite mera framåt än unisex modellerna.
 

equals0

Ny medlem
Twintip eller inte samt längd
Väljer så klart inte bara mellan dessa två, utan gjorde bedömningen att det var bra erbjudanden för tillfället på dessa två modeller. Såg dock att Mindbender hade blivit slutsålda i hennes längd.

Uppfattningen just nu är att hon ska nån form av allmountain med lagom tail och ca ~85-95mm på mitten. Skidans längd ~155-160cm. Samt försöka hålla sig borta från de skidor som är mer gjorda för park-åkning.

Fanns även VÖLKL Bash 86 W på rean för under 3000kr men det är mer parkskidor så dom gick bort. Salomon QST 85 Myriad i 153cm var också med i funderingarna.
 

erik_lagg

Aktiv medlem
Twintip eller inte samt längd
Många moderna twintipskidor är väldigt allround och går bra att carva med. Tex völkl revolt och säkert många andra. Undvik dock de som är helt symmetriska och helt mittmonterade. Skulle också undvika marker squire-bindningen som lätt går sönder. Ingår ofta i billiga paket. Men du kanske redan har handlat.
 

equals0

Ny medlem
Twintip eller inte samt längd
Blev ett par K2 Mindbender 85 Alliance i 156cm till slut.

Tänker att det blir en bra skida med kombinationen av pist och ändå lite mer bredd. Däremot är jag lite rädd att tailen inte är helt optimal att åka baklänges med, men borde fungera i pistad backe.
 

Snödjup

Topp