Varma pjäxor kalla fötter?

Robbob

Medlem
Varma pjäxor kalla fötter?
Hej.

Jag tog årets premiäråk i Ekebyhovsbacken på Ekerö igår. Ca 3 grader kallt och rätt ok förhållanden.

Mitt problem (som inte bara inträffat igår utan i princip varje skiddag) är att jag blir otroligt kall om fötterna. I går till exempel blev jag tvungen att gå in och värma mig efter mindre än en timme. Av med pjäxorna och strumporna. Tårna är helt vita/ofärgade. Det tar nästan en timme innan de tinat upp igen, sedan brukar det gå bra att åka utan att frysa ett bra tag.

Jag är sjukt trött på det här, det tar ju bort mycket av glädjen med skidåkningen och den effektiva åktiden per dag blir ju ganksa mycket kortare.

Jag har varit och provat lite pjäxor på alpingaraget men inte hittat någon som inte klämmer åt foten på samma sätt som de pjäxor jag har idag. Det är förövrigt ett par Salomon X Wave från intersport som sitter som handsken på foten.

Nu har jag funderat på att åka upp till HI sport i Kungens kurva och prova ett par Nordica Cruise 80. De ska enligt uppgift vara rymliga och ganska billiga. I dagsläget känns det viktigare med komfort än prestanda. Det är ju ingen idé att ha ett par riktigt sjyssta pjäxor om man ändå mest sitter inne och dricker varm choklad i stället för att vara i backen och åka.

Jag är 178 cm lång och väger drygt 75 kg.

Är det någon som har något att säga om dessa pjäxor:
http://www.nordica.com/products/cruise-80/
 
Senast ändrad:

mano_mono

Ny medlem
Varma pjäxor kalla fötter?
Om du inte testat Full Tilt så gör det, har aldrig frusit i dem trots en morgon med 30 minusgrader. Annars så finns det ju värmegrejer man kan montera dit på pjäxorna om de du har idag sitter bra och funkar i övrigt.
 

Primary

Aktiv medlem
Varma pjäxor kalla fötter?
Det är inte så att du spänner dem för hårt runt smalbenet så att du stoppar blodcirkulationen?

ylle strumpor är att föredra om du inte redan har det!
 

Smurfen

Medlem
Varma pjäxor kalla fötter?
Haft samma problem med mina gamla Atomic, sjukt sköna men resulterade i kalla fötter. Insåg efter många om att jag faktiskt blev för varm och sen iskall. Satte i ett par Thermic sulor (kör på lägsta värmen - håller hela dagen) med tunna merino strumpor istället för tjocka skidstrumpor, inte frusit en dag sen dess.
 

Scubamike

Ny medlem
Varma pjäxor kalla fötter?
Har ni sulan som följer med pjäxan eller formgjutna? Gjutna hjälper till att stödja foten underifrån så att foten har sin naturliga "position". Kan jämföras med ett par flipp-flopps mot vandrarkängor.
 

bootfitta

Medlem
Varma pjäxor kalla fötter?
mano_mono sa:
Om du inte testat Full Tilt så gör det, har aldrig frusit i dem trots en morgon med 30 minusgrader. Annars så finns det ju värmegrejer man kan montera dit på pjäxorna om de du har idag sitter bra och funkar i övrigt.
Till att börja med så vill jag bara förtydliga detta. Det är inget speciellt med just Full Tilts pjäxor som gör att dom är varmare än andra, det man ska titta efter är märket på innerskon. Där är man på jakt efter märket Intuition. De kommer som standard i pjäxor från Dalbello, Full Tilt och K2 men går även att köpa löst och montera i vilka pjäxor(i princip) som helst.

Vad det gäller frusna fötter så tycker jag det är viktigt att man börjar i rätt ände på problemet. Att försöka bota förkylningen med nässpray när man egentligen behöver bromsmedicin mot HIV... Typ.
Så, du verkar ju vara inne på att hitta en rymlig pjäxa för att få upp värmen. So far so good. Typ. Visst stämmer det att du fryser mindre om du har mycket luft i pjäxan men icke att förglömma är ju att om du har en stor pjäxa och fortfarande tycker om att åka skidor så brukar man spänna hårdare och hårdare för att försöka underlätta kontrollen över skidorna. Det säger ju sig självt att om du spänner ner foten(trycker ut fotvalven = ouch) och tightar till som fasen kring benet(stryper blodcirckulationen = Burr) så kommer du att frysa och antagligen få ont.

Så vad gör man då? Först och främst så kan du glömma att kedjor som XXL, Stadium och Intersport existerar (om de inte ligger på en skidort). Sedan tar du med dina gamla pjuck till en seriös skidbutik. Väl där så kommer de att mäta dina fötter och konstatera om de pjäxor du har är i rätt storlek eller inte och där får du själv ta beslut om du vill lägga pengar på att fixa dom eller köpa ett annat par.

Det de först kommer vilja göra är att göra en formgjuten sula. En sula som är gjuten efter din fot kommer göra att du står på hela foten vilket leder till bättre blodcirkulation, en säkrare position inuti pjäxan och många andra fördelar. Hur du än väljer att göra så är det alltid värt att gjuta en sula. För 99.9% av alla skidåkare så är sulan minst lika viktig som vilka pjäxor du har.

Att sedan välja en pjäxa är ju inte särskilt lätt utan att faktiskt se någons fötter, men på en seriös butik så mäter man som sagt foten, både längden och bredden och sedan så plockar säljaren fram ett par alternativ att prova. Här någonstans är det viktigt att påpeka att du är en frusen djävel och har hört bra saker om innerskor från intuition. Helst vill man ju kunna provåka pjäxorna innan man köper dom, och som jag förstått så kan man göra det på alpingaragets lilla butik i Stockholm. Annars så är ju ett hett tips att få dina pjäxor fixade när du är på en skidort så att du kan ägna några dagar till att testa och trouble-shoota för att hitta den perfekta passformen.

Låt oss säga att du nu har fått tag i ett par pjäxor med passform värdig Prins Daniel men likt fan så fryser du. Misströsta ej! Det finns många andra sätt att höja elementen lite. Jag listar de jag kommer på rakt upp och ner:

Skidstrumpor - Desto mer merinoull desto bättre. Köp inte för tjocka och stoppa aldrig mer än ett lager ner i pjäxorna.
Bootgloves - Ett neoprenskal att dra utanför pjäxorna som kraftigt reducerar vindkylan, 249kr
Engångsvärmepåsar - Små påsar med något kem i som reagerar med syre och blir varm, viktigt med dessa är att lägga i dom innan pjäxan är kall. Det är lättare hålla kylan borta än att värma upp. Kostar typ 30kr för ett par.
Värmesulor - Finns från ett par olika företag, det går utmärkt att montera dessa på formgjutna sulor. De vettiga ligger mellan 2000-2500kr.
Värmesockar - Det nya heta är strumpor från Lenz med ett litet element i. Sjukt mycket smidigare och effektivare än sulorna. Ett starterkit med strumpor+batterier+laddare kostar 2500kr. Strumpor finns att köpa löst för typ 700kr.

En annan sak som man gärna glömmer är att klä sig ordentligt. Fryser du om extremiteterna så behöver du med största sannolikhet klä på dig mer på kroppen och huvudet.

Har du genomgått samtliga steg här så är det dags att sluta bruka nikotin. Brukar du inte nikotin så kan jag varmt rekommendera att börja med någon form av cirkulationsfrämjande träning typ Yoga eller dyl.

Nu kommer jag inte på något mer, komplettera gärna om ni har andra förslag.
 

Robbob

Medlem
Varma pjäxor kalla fötter?
Tack för svaren.

Jag fryser i princip inte mer när det är riktigt kallt än när det är så där lagom, så jag tror mer på att pjäxan är för trång fast det inte känns när jag har den på mig.

Jag hara varit på Alpingaraget vid två olika tillfällen, en gång förrförra året och en gång förra året för att försöka hitta ett par pjäxor som passar mina fötter. Jag har inte lyckats hitta några som sitter skönt när jag haft dom på mig ett tag i butiken. Senast plockade killen i butiken fram ett par Salomon (modell minns jag inte nu) där skalet skulle kunna formas och då passa mina lite bredare fötter. Det gick ju inte att testa i butiken så det är ju lite som att köpa en gris i en säck. Man vet inte förräns efteråt om det blir bra eller inte.

Att kunna röra på fötterna och få in lite luft kring dom känns prioriterat just nu. Tror inte att det finns någon som fryser som jag :(

Sjyssta strumpor och varma kläder i övrigt har jag redan. Nikotinet har jag inte börjat med med undantag från någon cigg på fyllan för typ 15 år sedan. Blä.

Min primära tanke är att de rymliga pjäxorna med fokus på komfort som jag länkade till i mitt första inlägg ska göra att jag kommer rätt så billigt undan för att kunna njuta av åkningen. Att pjäxorna kostar mindre än värmesulorna du länkar till gör inte så mycket...

Jag hoppas klara mig några år på det viset och därefter kanske göra ett nytt försök med ett par dyrare pjäxor.

Är det någon som har erfarenhet av Nordica som märke och nedanstående modell i synnerhet?
http://www.nordica.com/products/cruise-80/

//Robert
 

Oldrider

Ny medlem
Varma pjäxor kalla fötter?
Såpass rymliga pjäxor att du får in en massa luft... glappande pjäxor skulle jag säga. Men det är ju bara jag det. Känns som det bara blir fail om fötterna hoppar omkring i pjäxan, jag tror inte att det är varmare än en lagom stor pjäxa.

Gör det ont i fötterna, eller fryser du "bara"?

Prova Bootgloves, om du vill komma billigare undan, http://www.curtissportconnection.com/Ski_boot_gloves.htm.

Räcker inte Bootgloves, köp värmestrumpor med elvärme: http://www.dalskidan.se/shop/produkt/pjaxvarme/lenz-heat-sock-1200/

Kör sedan med både Bootgloves och elstrumporna. Då borde det i alla fall inte vara värmen som är problemet sedan.
 

Robbob

Medlem
Varma pjäxor kalla fötter?
Oldrider sa:
Gör det ont i fötterna, eller fryser du "bara"?
Först fryser jag, sedan tappar jag känseln... Därefter har jag rejält med jobb att få tillbaka blodflödet/färgen/temperaturen i tårna.

Självklart ska jag inte köpa dom om dom sitte som ett par för stora gummistövlar. Bootgloves verkar vara ett alternativ att kolla upp.
 

Oldrider

Ny medlem
Varma pjäxor kalla fötter?
Har du en jobbig form så "inga pjäxor passar", kanske formgjutna innerskor vore något? Alltså inte bara sulan, utan hela innerskon. Om det nu är så att pjäxan inte passar och du klämmer bort blodflödet, och inga pjäxor verkar passa.

Själv har jag Head pjäxor med någon formsprutad innersko som skulle ha lite mjukare vaddering (mer comfort-orienterat än extrem prestanda-orienterat), och formgjuten sula. Inte för att jag kanske har problemfötter, men bara för att man kunde få det (och formgjutet måste ju passa bäst, tänkte jag...). :cool:

Fick det fixat på Kaisers skidbod i Stöten, han var bra den killen.
 
Senast ändrad:

Kazle

Ny medlem
Varma pjäxor kalla fötter?
För mig är dessa två saker ofta nyckeln till att ha lagom varma fötter (och även fingrar):
Smurfen sa:
Insåg efter många om att jag faktiskt blev för varm och sen iskall.
och
bootfitta sa:
En annan sak som man gärna glömmer är att klä sig ordentligt. Fryser du om extremiteterna så behöver du med största sannolikhet klä på dig mer på kroppen och huvudet.
Om blodet som når ner i fötterna är varmare blir inte helt oväntat även fötterna det, samt om man försöker undvika att börja svettas så blir det inte lika kallt. Brukar dock vara svårt att få till båda, har man mycket kläder på sig börjar man allt som oftast svettas redan innan man ens hunnit utomhus eller i skidbussen på väg mot liften. Är som bekant tyvärr rättså knöligt att byta lager på underkroppen så blir oftast att man kör på det man tog på sig på morgonen.
 

torax

Aktiv medlem
Varma pjäxor kalla fötter?
Hade tidigare traditionella pjäxor och blev lätt kall och domnade efterhand. La då in värmesulor vilket fungerade bra.

Bytte sedan till Scarpapjäxor med gå funktion och rejäla gummisulor och Intuitionliners. Kan verkligen rekommendera Intuition, gärna i kombination med gummisulor under pjäxorna.

Jag har nu utbytbara sulor till skalen på mina nya pjäxor och märker skillnad när jag skiftar till gummivarianten. Ett annat problem som då kan uppstå är att det ska fungera tillsammans med bindningarna.

Det har kommit många nya pjäxor senaste åren som är lättare att gå med och hålla fötterna varmare.
Är det en kall dag höjer jag pulsen med någon aktivitet då och då innan jag ställer mig i liftkön/börjar åka igen.

Åker jag flera dagar torkar jag skal och liner med hotdryer efter skiddagen för att eliminera fukt.
 

Robban72

Ny medlem
Varma pjäxor kalla fötter?
Många bra tankar och idéer här, fyller på med mina egna tankar:
- Har du provat att knäppa upp pjäxorna i liften? Ett tips är annars att regelmässigt knäppa upp dem i liftkön för att sen knäppa dem när det är dags att åka igen (duh...).
- Om pjäxan inte känns trång när du har den på dig så tror jag inte att den är för trång. Det brukar med regel vara tvärtom, dvs det känns som att den sitter bra (sitter skönt) men sitter inte tajt nog. Däremot kan det vara någon liten punkt som trycker, tex på en nerv eller ett blodkärl och att det är därför du fryser om fötterna (i alla fall om pjäxorna trycker på en blodkärl). I så fall går det att fixa hos en juste bootfitter.
- Som flera andra redan har sagt - bootgloves, billigt och effektivt för kalla fötter.

Lycka till!
 

snorkel

Aktiv medlem
Varma pjäxor kalla fötter?
Rör på vristen när du åker lift, det hjälper blodcirkulationen i foten. Skaffa pjuck med gåläge eller knäpp upp pjäxan.
 

Fluffy

Medlem
Varma pjäxor kalla fötter?
Jag bytte från fodrade byxor till skalbyxor och började känna av kalla fötter.

Och det är ju rätt självklart. För även om jag inte frös om benen så kan man väl säga att:
-Är man kall om låren så blir det inte mycket värme kvar nere i tassarna..

= varmare underställ = varmare fötter
 

mano_mono

Ny medlem
Varma pjäxor kalla fötter?
bootfitta sa:
Till att börja med så vill jag bara förtydliga detta. Det är inget speciellt med just Full Tilts pjäxor som gör att dom är varmare än andra, det man ska titta efter är märket på innerskon. Där är man på jakt efter märket Intuition. De kommer som standard i pjäxor från Dalbello, Full Tilt och K2 men går även att köpa löst och montera i vilka pjäxor(i princip) som helst.
Tack för förtydligandet, självklart är det Intuitions innerskor som gör bla Full Tilts pjäxor varmare än många andra.
 

Robbob

Medlem
Varma pjäxor kalla fötter?
Om jag nu ska göra ett nytt försök hos en vettig pjäxfösäljare. ska jag då välja att gå till Alpint eller Alpingaraget? Motivera gärna varför den ena är att föredra framför den andra.

/Rob
 
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer
Topp