Viktiga försäkringsfrågor vid skidåkning

Rydellen

Ny medlem
SÅÅÅ!

Nu har jag efter kontakt med 4 olika bolag samt 3 olika länsförsäkringskontor fått reda på vad som gäller!
Tidigare har det funnits undantag för vad fösäkringen täcker. Inom skidområdet, (behöver inte vara pistad nedfart) har länsförsäkringar täckt alla skador. Men har inte täckt om du befinner dig utanför skidområdet och kör offpist utan guide. Men det har ändå varit lite tvist om det gäller "skidområde" eller "pistad nedfart".
Nu har dem enligt skadeavdelningen på länsförsäkringar ändrat sina villkor för skidåkning efter att kommit fram till att skaderisken inte är så mycket större som man tidigare trott.

Han tog som ett exempel att dem för några månader sedan hade hämtat en person från Himalya med helikopter. Detta täcktes av försäkringen. Du har med andra ord rätt till Helitransport/räddning, oavsett pist eller offpist.

Anledningen till att jag började rota i detta var att jag såg denna. http://www.forsakradig.nu/

Gå till försäkring, sedan jämförelsetabell och bläddra ner och se att det står "Särskilt undantag för riskfylld verksamhet". Länsförsäkringar har ett kort svar på denna kollumn " Nej". Detta är idag ändrat men gäller tex: fallskärmshoppnings och liknande riskmoment hos länsförsäkringar, men inte skidåkning. Om hajkning kan räknas som bergsklättring vet jag dock inte.

Så nu efter mycket om och men har jag från mer än en person fått reda på att man omfattas av försäkringen oavsett om du befinner dig i pisten eller inte.

Var dock medveten om att olika kontor kan ha olika villkor! Så be personerna på ditt lokala kontor gräva djupare i frågan för att ta reda på om dessa vilkor gäller just dig!

####EDIT#### Kan bara garantera att Länsförsäkringar ÄLVSBORG inte har restriktioner. För Göteborg/bohus finns restriktioner. Och övriga skriver folk om i denna tråd.
Ett allmänt tips som jag lärde mig efter en skada förra säsongen:::
Va noga med att kolla att eran förlängda reseförsäkring (som ni täcknar innan säsongen) täcker "missad aktivitet" vilket är en ersättning för missad/outtnyttjade resedagar/kostnad.
Skadar du dig får du ett belopp om dagen baserat på allt du betalat INNAN avresan. Jag täcktes tydligen bara av hemförsäkringen gällande missad aktivitet och den täcker max 45 dagar. Jag fick 12 dagars ersättning eftersom skadan sedan gick över den 45:e dagen. Beloppet man får per dag då du inte kan utföra den aktivitet du är på resan för, får du ersättning för. Resa, Mat, Logi, Liftkort och inbokade (förvägsbetalda) utflykter etc ger ersättning.

Ett tips är alltså att betala så mycket av resans kostnader innan avfärd. Betala hela boendet på en gång, liftkort innan mm!Må väl! // Emil
 
Senast ändrad:

FF

Ny medlem
Så kontentan av det hela är att försäkringen täcker skador och helikopterlyft inom skidsystemet? Tänk dock på att det är lätt att hamna utanför själva skidsystemet om man går på tur. Och jag antar att då räcker inte försäkringen till?

Precis under "Särskilt undantag för riskfylld verksamhet: Nej" så står även "Sportförsäkring: Nej". Innebär detta att den inte skyddar vid utövande av sport, eller att man inte behöver teckna särskild försäkring för utövande av sport?

Men bra jobbat med att få fram denna info!
 

MnO

Aktiv medlem
Länsförsäkringars villkor är inte med automatik rikstäckande, så man bör kolla upp med sitt eget länsbolag om man har några specifika frågeställningar. Länsförsäkringsgruppen består av 24 fristående bolag med en gemensam serviceorganisation, men varje bolag har rätt att tillämpa sin egen prissättning och egna villkor om de så önskar. Överlag är villkoren "i princip" lika, men det är just i detaljfrågor som det kan skilja.

Skidåkning klassas inte som "speciellt riskfylld sportaktivitet" när det gäller tex olycksfallsförsäkring i Länsförsäkringar Kalmar Län, där jag jobbar. Sportarter som klassas som riskfyllda finns samlade i en tabell som visar olika avdrag för bla invaliditet och där finns inte skidåkning med i någon form, oavsett pist eller offpist. Ska försäkringen täcka för olyckor inom de i listan omnämnda aktiviterna blir det ett pristillägg i relation till bedömd risk. Inte för att det spelar någon roll i det här ämnet, eftersom skidåkning är exkluderat, men det kan ju vara kul att veta ändå. Det är för övrigt skärmflygning som gäller för er som vill framstå som riktigt coola när ni kommer in på försäkringskontoret. Det är klassat som den mest riskfyllda aktiviteten och ger ett påslag på 500% på årspriset.

Jag är som info riskingenjör på Länsförsäkringar, men är inte på något sätt specialiserad på regler och villkor för privatpersoner, utan hanterar mestadels frågor och avtalsskrivning på företagsmarknaden.
 

ozthojvel

Ny medlem
Till mig sa Länsförsäkringar i Kristianstad att "resplusförsäkringen" täckte tha shit. Rabbla på å hon sa typ att jag kunde klanta mig hur jag ville ;)
 

Dr_Snow

Ny medlem
Vet inte om man ska ha tråden under "Hälsa" eller "Övrig utrustning" ;) så den får bo i Allmänt istället.

Mycket bra jobbat, trevligt att ha i bakhuvudet när det är dags att teckna...
 
P

pizzaaugust

Guest
varför ska alla skriva så långt då orkar man ju inte läsa
 
H

Hasse

Guest
Pizzaaugust sa:
varför ska alla skriva så långt då orkar man ju inte läsa
Pizzaaugust: För att det kanske är en viktig information som inte går att korta ner??Alla: Jag har aldrig haft problem med försäkringarna över huvudtaget utomlands.

Men tex i Schweiz så är det fortfarande bra att teckna REGA. Man vill inte börja diskutera försäkrings frågan när man har kraschat så dom måste hämta en med helikopter. Jag lovar har försökt gjort det åt en kompis och det var inte det roligaste man har gjort att få dom att inse att han är försäkrad hemma och dom täcker det.

//Hasse
 

Rydellen

Ny medlem
MnO
Jag vet absolut inte allt gällande detta område som du kanske gör. Men nu har jag efter att personerna kollat noga på saken fått reda på att villkoren HAR blivit ändrade.
Och detta gällde på tillägget från hemförsäkringen. En förlängd reseförsäkring.
Killen menade på att dem hämtat en kille från 5500m höjd med heli och dem täckte allt! Och vi snackade aldrig om någon specialförsäkring, nej.

Ska förklara vad jag fått reda på.
Förrut var det ok att åka inom "skidområdet" även om det inkl offpist mellan backar mm. Här finns vissa villkor som säger "markerade nedfarter" istället för skidområde. Så har de flesta bolag. Alltså ej ok ens mellan pisterna.

Länsförsäkringar säger:
Skulle man åka offpist utanför "skidområdet" krävdes guide för att försäkring skulle gälla. Hon sa att villkoren var ändrade och nu fanns det inga "restriktioner". Detta var personer på skadekontorets egna ord som hon bifogade. När en kille på ett annat kontor säger samma sak samt att dem hämtat en kille från Himalaya på 5500m höjd med heli tror jag iaf på deras ord, även om det är lurigt att göra när man snackar om försäkringar. Jag bad faktiskt om att få skriftliga villkor också.

Mn0 som anställd kan väl ta reda på om de nya villkoren är som dem säger och möjligtvis få fram villkoren skriftligt och lägga upp texten. Vore kanon!

// Emil
 
Senast ändrad:

MnO

Aktiv medlem
Rydellen> Jag är som sagt ingen expert på privatområdet, men har naturligtvis tillgång till lite mer information internt. Nedanstående gäller EJ som officiella uttalanden från LF, utan ges av mig som privatperson.

Jag har kollat upp frågan med skadeansvariga i Kalmar Län och det har mycket riktigt blivit en lättnad i villkoren när det gäller undantag för olyckor i samband med sportaktiviteter. Numera undantas endast "boxning eller annan kampsport där slag/sparkar ingår" enligt nedan. Detta gäller för Kalmar län. Det KAN vara andra regler för andra länsbolag och för helt säkert besked är det respektive länsbolags egna villkor som gäller. Jag har just tittat igenom några olika länsvillkor och det förefaller vara lika på just den här punkten i Göteborg och Kalmar tex, men man kan alltså inte fritt anta att det gäller i hela Sverige.

Den förlängda reseförsäkringen du nämner ger inget utökat skydd, utan förlänger endast de villkor som gäller för hemförsäkringen i de fall du är borta hemifrån i mer än 45 dagar.

Reseskyddet är globalt. Samma villkor gäller alltså för dig i alperna som för killen i Himalaya, förutsatt att Himalaya-killen inte har speciella avtal i samband med en expedition eller liknande. Hemförsäkringen täcker en helikopterräddning i bergsmiljö om det skulle bli nödvändigt, oavsett om det är i Åre eller i Nepal. Jag har själv en lillebror som skadade nacken i en krasch i Österrike och blev hämtad med helikopter. Jag blev då imponerad över vilken effektivt hantering av ärendet som uppvisades från försäkringsbolaget i Kalmar. Inget snack alls och full service med transporter på plats, sjukvård och anpassad hemresa.

Man har som försäkringstagare tillgång till den kompletta villkorstexten via Länsförsäkringars hemsida genom att man väljer aktuellt länsbolag. Gå sedan till Försäkring>Boende och därefter aktuell hemförsäkringsform (Villa, Hyresrätt, Student osv). Under fliken Fakta hittar du/ni villkoret för hemförsäkringen. Titta sedan under kapitel J för att hitta villkoren för reseskyddet. Det är ungefär på s.40 i dokumentet. Här är direktlänken till Kalmar Läns hemförsäkringsvillkor för villa:

http://www3.lansforsakringar.se/NR/...42wrbfc2ntwk7mjx4uu2t7s6oeorwhg/Bol16VH06.pdf

Det som står i det villkoret gäller. Det finns ingen annan mer ingående regelsamling eller liknande som används vid behandling av ärenden, utan även skadereglerarna använder sig av den texten vid beslut.

Så här ser texten ut i avsnittet om olycksfall på resande fot (ur Länsförsäkringar Kalmar Läns villa-hemförsäkringsvillkor 2006) :

****************
J.4 Kostnader i samband med akut sjukdom och olycksfallsskada:
J.4.1 Omfattning

Försäkringen gäller för nödvändiga och skäliga kostnader i samband med akut sjukdom och olycksfallsskada som avser:
• vårdkostnader
• tandkostnader
• resekostnader
• merkostnader

Försäkringen gäller inte för
• kostnad för vistelse på bad- eller kuranstalt och därmed förenade resor
• kostnad som är förorsakad av att fartyg eller flygplan måste ändra sin färdplan
• sjukdom som orsakats av alkohol, sömnmedel, narkotiska medel eller missbruk av läkemedel
• skada vid utövning av boxning eller annan kampsport där slag/sparkar ingår
• kostnad som kan ersättas från annat håll enligt lag, konvention, författning, kollektivavtal, annan försäkring eller från kommun, landsting och staten.
• kostnad som skulle ha ersatts av allmän försäkringskassa om du vore
ansluten

Följande begränsningar gäller:
• Försäkringen gäller inte för kostnader som beror på att vårdbehov förelåg
redan då resan startade. Blir hälsotillståndet akut försämrat under
resan och du inte haft anledning att förutse detta får du ersättning för de
kostnader som försämringen medfört.
• För olycksfall i samband med flygning gäller försäkringen endast om du
varit passagerare.
• Försäkringen gäller inte för merkostnader som uppkommit på grund
av att kroppsfel (sjukdom, sjukliga förändringar eller lyte) förelåg när när
olycksfallet inträffade.

**********************

Som jag nämnde ovan är alltså boxning och kampsport det enda sportrelaterade undantaget. All form av skidåkning täcks alltså av hemförsäkringens reseskydd, oavsett om man åker offpist eller inte.

NOTERA DOCK undantag 3 som gäller bruk av alkohol. Inte för att det är vanligt bland seriösa åkare, men nog ser man ganska ofta semesteråkare som super till på afterskin en bit upp i systemet och sedan åker påverkade ner. Skulle det uppstå en skada vid ett sådant tillfälle och alkoholintaget går att styrka är det alltså risk för att ersättning uteblir.
 
Senast ändrad:

Vargtass

Ny medlem
Glöm inte bort Folksams utförsåkarförsäkring. 120kr för en hel säsong! Även dessa har gjort förändringar till det bättre, då de nu tagit bort självrisken vid skada utanför markerad nedfart.
Dock gäller bara denna i sverige och till SLAO anslutna anläggningar, men helt klart en bra investering.

http://www.folksam.se/forsakring/idrott/slaoindex.htm
 

Dave_Spruce

Medlem
Äntligen ett vettigt inlägg i detta annars svÅrt besudlade skitforum om vems "grillz" som är coolast...

Bra info, MnO. Klassas kitesurfing som skärmflygning ocksa? Isf sitter jag i skiten om jag ska pröjsa 500% paslag pa priset, hehe:)
 
Senast ändrad:

spOnkan

Ny medlem
Bra inlägg, det var ett tag sedan man läste någonting så här vettigt på freeride's forum.

Ytterligare ett tillägg till debatten är att många reseförsäkringar inte gäller överhuvudtaget om resmålet finns uppsatt på UD's reserekommendationer. Det gäller till exempel resor upp till indiska delstaten av Jammu & Kashmir, områden i Tien-Shan-bergen i gränstrakterna mellan Tajikistan, Uzbekistan och Kirgizistan, Mt Elbrus i Ryssland och Libanon. http://www.regeringen.se/sb/d/3436
 

Rydellen

Ny medlem
Tack för infon MnO. Kan vi nu då konstatera att man har rätt till hjälp även om man är utanför skidsystemet alltså? Vore ett smärre genombrott vad gäller försäkringar gentemot hur det tidigare varit. Skönt att veta att man är fullt skyddad när man ska ge sig ut på äventyr! Tack till alla som bidragit med information i denna tråd!
Fortsätt gärna disskutera försäkringar i tråden!

// Emil
 
H

Hasse

Guest
Är fortfarande läge att teckna en separat i vissa länder för som jag skrev förrut man vill inte diskutera när man ligger med brutet ben där.


//Hasse
 

Rydellen

Ny medlem
Hasse varför tror du vi sitter och diskuterar nu innan då :D
Vi har nu konstaterat att länsförsäkringar ändrat villkoren så man inte längre behöver täckna denna externa offpistförsäkringen. Sedan har jag förstått att vissa kan vara griniga att hjälpa dig på plats om du inte kan langa upp ett försäkringsbevis som dem känner till etc....Självklart är detta värre i mindre "civiliserade" länder :D
// Emil
 
H

Hasse

Guest
Rydellen: Jag har alltid haft off-pist täckning för heli hämtning i Schweiz på Länsförsäkringar i Dalarna i tre år. Och har fortfarande det.

Men när du pratar med folk som har gjort illa sig i Schweiz så är det alltid att föredra att ha REGA. Kostar ca 180 kr och då slipper du diskutera i 10 min om hämtning eller slipper få en räkning hem i brevlådan på 150000:- för räddning. Är en hel del tjat och tjafs på plats om du vill lösa det med en svensk försäkring bara. Fick lova att ta den diskustionen i vintras med en kompis och den är inte kul när kompisen ligger där med svåra skador.

Tror det är bästa att lösa separat i Frankrike oxå efter vad jag har hört om folk som gjort sig illa där.

//Hasse
 

gubbfan

Medlem
Självklart blir man hjälpt i nöden i alla vettiga länder.

Men oavsett vad som gäller eller inte gäller hos olika bolag bör man veta att det alltid är en begränsad ersättningsnivå.
Ansvarsdelen en nivå och räddning en nivå.

Vid en eventuell räddning oavsett orsak kommer en räkning. Sen är det upp till den enskilde att hantera den på lämpligt sätt.

Endera att skicka den vidare till sitt bolag som sköter det hela eller att på plats visa det kort som man får när man köper en speciell försäkring Typ Rega. Carter neige eller liknande.

Den som gör en längre vistelse på berget måste ju förlänga sin hemförsäkring utöver de 45 dagar som ingår i reseförsäkringen och detta till ett ganska högt belopp.

Att lägga ut ca 200 bagis för en specialförsäkring för att göra det hela betydligt enklare är nog ganska klokt.
 

v_gurra

Ny medlem
Fan vad bra av Rydellen och MNo, jag satt nämligen precis och klurade över detta. Borde alltid finnas någon stans här.
I Frankrike finns "carte neige" som tydligen också gäller i hela världen. Ca 45 E för hela förra säsongen.
Och som Hasse skriver kan det vara smidigare att lösa kortet för Frankrike eftersom man inte vill bråka med sura fransmän när benet är brutet för att dom inte tror att man är försäkrad från hemma.

Tack!
 

pitor

Ny medlem
Hejsan,

En väldigt bra tråd, alltid bra att vara försäkrad när man beger sig ut på berget.

Ska till Fernie i vinter och har diskuterat försäkringsfrågan en aning, tog tag i det och ringde upp folksam som är mitt försäkringsbolag.

Har precis avslutat ett samtal från Folksam och ställde frågan om deras försäkring gäller även utanför skidområdets gränser dvs offpist. Det spelade ingen roll sa dessa så verkar inte bara vara länsförsäkringar som tänkt om.

Tänkte bara meddela detta till de som har Folksam som försäkringsbolag att det ska inte vara några problem om du bryter ben och armar och blir tvungen att bli hämtad av helikopter eller liknande ute i det fina pudret.

Tack och hej
 

Rydellen

Ny medlem
Moderatorer...

Gör gärna en sticky av denna så ändrar jag rubriken till "Viktiga försäkringsfrågor vid skidåkning" eller liknande så kan folk fylla på med info om andra bolag och regler.
 

johan

Administrator
Nu är tråden klistrad. Så ändra gärna rubriken och fortsätt diskutera andra försäkringsbolag.
 

zeppelin-erik

Ny medlem
Har snackat med Länsförsäkringar i dagarna och deras hem-försäkring täcker inte Off-Pist åkning utan guide längre (klausulen saknas i villkoren för 2006, men finns med för 2007). Det går inte heller att lägga till pengar för att den skall täcka off-pist åkning utan guide. Verkar vara dåligt med bolag som täcker det, varken Europeiska eller Gouda gör det heller...
Ni som skall åka skidor/bräda utanför Europa i år i mer än 45dagar, vilken försäkring har ni och täcker den off-pist åkning på egen hand?
 
Senast ändrad:

Ofkast

Ny medlem
I Österrike finns det en försäkring man kan köpa i sportaffärena "DSV-Versicherung", kostar mellan 30-64 euro när jag var där, det dyrare om man åker bräda, tar dig fram till sjukhuset och täcker även stöld, pajjad utrustning, tappade skidor i op, men hur det sen funkar på sjukan vet jag inte riktigt.
 

Perrrra

Aktiv medlem
Senast ändrad:

Bizz

Medlem
Pratade med Folksam idag om villkoren för reseskyddet och förlängningen. Jag fick höra samma sak som Pitor. Det finns i princip inga begränsningar för olycksfalls delen. Jag frågade specifikt om offpiståkning och det skulle inte vara några problem. Sen tryckte jag till lite extra och nämnde att helikopterhämtning kan bli aktuellt i värsta fall, inga problem där heller.
Som vanligt fanns det dock några undantag... Det gäller inte om man sysslar med professionell offpiståkning. Jag frågade inte närmare där, men jag antar att vid t.ex. tävlingar så gäller försäkringen inte. Det andra undantaget var om man bröt mot regler, exempelvis sådana som skidområdet hade satt upp. Här var han lite osäker för han visste inte hur "det såg ut därborta". Jag tolkar det i alla fall som att, om man skadar sig när man åker i en uttryckligen förbjuden del av systemet/berget så gäller försäkringen inte. Man får väl helt enkelt tänka till en extra gång innan man kryper under några avspärrningar.
 

zeppelin-erik

Ny medlem
Bizz sa:
Pratade med Folksam idag om villkoren för reseskyddet och förlängningen. Jag fick höra samma sak som Pitor. Det finns i princip inga begränsningar för olycksfalls delen. Jag frågade specifikt om offpiståkning och det skulle inte vara några problem. Sen tryckte jag till lite extra och nämnde att helikopterhämtning kan bli aktuellt i värsta fall, inga problem där heller.
Som vanligt fanns det dock några undantag... Det gäller inte om man sysslar med professionell offpiståkning. Jag frågade inte närmare där, men jag antar att vid t.ex. tävlingar så gäller försäkringen inte. Det andra undantaget var om man bröt mot regler, exempelvis sådana som skidområdet hade satt upp. Här var han lite osäker för han visste inte hur "det såg ut därborta". Jag tolkar det i alla fall som att, om man skadar sig när man åker i en uttryckligen förbjuden del av systemet/berget så gäller försäkringen inte. Man får väl helt enkelt tänka till en extra gång innan man kryper under några avspärrningar.
Vet du om man kan teckna försäkringen separat utan att ha hemförsäkring där?
 

karln

Ny medlem
Okej, Nu har jag efter lite villkorsläsning och ett par telefonsamtal till mitt lokala länsförsäkringsbolag Länsförsäkringar Göinge kommit fram till att de har ungefär samma villkor som Blizz skriver, inga problem med offpiståkning så länge det inte är professionell verksamhet det handlar om. Förra året i Whistler råkade jag ut för ett par olyckor och det var aldrig några problem med någonting förutom att Whistlers akutvård vägrar att prata med utlänska försäkringsbilag så du får finna dig i att punga upp av egna pengar tills SOS international ersätter dig, tog någon dag bara. Du får hela beloppet du lade ut av SOS International och sen när du kommer hem så väntar en räkning på självrisken från länsförsäkringar.

Försäkringen jag hade och kommer att ha heter "Försäkring vid Tillfällig utlandsvistelse" kostar inte farligt mycket, i mitt fall rör det sig om 1900kr för 8,5månader om jag håller mig ifrån USA och Schweiz annars blir det 3900kr. Den kan tecknas oavsett om du har boendeförsäkringar med dem eller inte.

Det verkar vara en del skillnader mellan de olika länsförsäkringsbolagen och deras villkor allt detta gäller för Länsförsäkringar Göinge.

Hoppas det kan hjälpa någon
 

Bizz

Medlem
zeppelin-erik

Jag frågade inte om det eftersom jag har hemförsäkring själv. Telefonnumret är 0771 950 950 om du vill höra med dom.
För fyra månader i Kanada skulle det kosta ungefär 2100 kr för mig som är 19 år. Ganska mycket mer än för karln, kanske beror på att jag är yngre? De första 45 dagarna blir då "gratis" varefter det kostar ungefär 25 kr per dag i 80 dagar efter det.
Den delen som känns troligast att jag använder i försäkringen är den som säger att om man får ett skriftligt intyg från läkare att man måste hålla sig inne så får man ersättning för saker som man har köpt och därmed går miste om, exempelvis utflykter och liftkort. Är man sjuk nån vecka och kan få ett billigt intyg kan man alltså få in kanske ett par hundra om dagen för säsongskortet. Då tjänar man ganska snabbt in en del av vad försäkringen kostar.
 

Rydellen

Ny medlem
För Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän:

Hittat under villkoren i hemförsäkringen. Den förlängda reseförsäkringen ger inte något extraskydd gentemot hemförsäkringen utan har ungefär samma krav och regler.

"""Försäkringen gäller inte för olyckfall när du deltager i offpiståkning utan ledning av auktoriserad guide eller att skidanläggning godkänt området för åkning."""

Det finns regionala skillnader. Detta är för Göteborg och Bohus län.

Tråkigt men sant. Någon som har koll på om man kan köpa till någon extraförsäkring med andra villkor eller om dom håller lika hårt på åkning utan guide där också? Antagligen är det samma villkor oavsett..
 

splendid

Ny medlem
Jag ringt till Länsförsäkringar i Vänersborg, och på deras reseförsäkring, som man betalar för utöver de 45 dagar som ingår, så gäller försärkingen även offpist, de enda den inte täckte va Kamsporter samt Bergsklättring. Sen om offpiståkning räknas som bergsklättring kan ju i vissa fall diskuteras. Men snubben på LF sa att offpist täcktes upp iaf :)
 

Rydellen

Ny medlem
splendid sa:
Jag ringt till Länsförsäkringar i Vänersborg, och på deras reseförsäkring, som man betalar för utöver de 45 dagar som ingår, så gäller försärkingen även offpist, de enda den inte täckte va Kamsporter samt Bergsklättring. Sen om offpiståkning räknas som bergsklättring kan ju i vissa fall diskuteras. Men snubben på LF sa att offpist täcktes upp iaf :)
Jäkla konstigt detta! Antingen vet de lokala kontoren inte alla villkor eller så är det så stor skillnad lokalt. Anternativt att den extra reseförsäkringen täcker offpist i alla län...
Förra vintern när jag startade tråden kontaktade jag först vänersborg (bor i trollhättan) och dom visste inte utan vidarebefodrade mig till skadekontoret i Göteborg som hade all information i denna frågan. Då fick jag svaret att det för skidåkning inte längre finns några restriktioner.

Nu kontaktade jag Göteborg igen och fick då svar och även skickade villkor till mig där det stod att hemförsäkringen inte täcker offpist. Att den förlängda reseförsäkringen skulle innebära andra villkor i detta avseendet ser jag som mycket märkligt. Den reseförsäkringen som ingår 45 dagar på hemförsäkringen blir ju bara förlängd!?
 

Nejv

Ny medlem
Skåne:

Saxat från ett mail jag fick skickat till mig av anställd på Länsförsäkringar Skåne

*************

Reseförsäkringen täcker off-pist åkning om det är tillåtet av myndigheten. Man bör inte åka där de är stor riskt för lavin osv.
Om en olycka sker ska du kontakta SOS international som har tele +46-70105050. De har öppet 24h och de kan tala alla språk. de tar ett beslut vad som ska göras när det händer en olycka.

*************
 

Rydellen

Ny medlem
Olika bud överallt med andra ord...Sorgligt...Men man får väl be om skrivitligt intyg på vad dom hävdar på ditt lokala kontor och sedan ha det som motbevis om det skulle bli snack om att dom inte skulle täcka dina kostnader! Duger det?
 

Nejv

Ny medlem
Ja det ska jag verkligen be om, jag bad nu till och med min kontaktperson att kolla upp så att det verkligen är så som du säger i GBG, och att hon skulle dubbelkolla så att det verkligen inte var så här nere.

Bra att vi arbetar tillsammans gubbar ;D
 

Nejv

Ny medlem
Ännu ett svar från tjejen på länsförsäkringar, vilken guldgruva hon är :D


---------------------------------------------

Hej!

De stämmer att våra vilkor inte alls är lika fast vi både tillhör Länsförsäkringar, men olika bolag.

jag har dubbel kollat det igen med ett spec team som säger att försäkringen täcker om ni´´du åker på godkänt område. Alltså ett område som är godkänt av myndigheten i det land ni befinner er i.
Jag har kollat upp Göteborgs vilkor och de stämmer att hans reseförsäkring inte gäller för off-pist åkning utan guide.

Du har med dig ett skydd på ett lösöre belopp på 40.000 kr och ett ansvars och rättskydd från din andra hemförsäkring här i Sverige, men du måste teckna en egen hemförsäkring därnere. De kan du inte göra via oss.

Försäkringen gäller inte för Skada genom slitage, skada orsakad av djur och insekter, Försäkringen gäller bland annat inte för kostnader som beror på att vårdbehovet redan fanns innan utlandsvistelsen startade. Försäkringen gäller inte för skada vid utövning av boxning eller annan kampsport där slag/sparkar ingår.

Försäkringen gäller för kostnader i samband med sjukdom och olycksfall som inträffar under utlandsvistelsen. I begreppet sjukdom ingår även psykisk kris.

---------------------------------------------
 

zeppelin-erik

Ny medlem
Pratade med Länsförsäkringar i Göteborg idag och följande gällde:

#############Detta gäller för Göteborg och Bohuslän! ####################

Off-pist åkning kan ske på egen hand om det är i ett område godkänt av skidanläggningen (precis som villkoren säger). Vilket område som är godkänt blir sedan en fråga för anläggningen att svara på. Enligt hon jag pratade med så var områden där skidanläggningen skötte övervakning av lavinrisk etc. ett godkänt område i hennes ögon, men det som sagt upp till anläggningen.

Händer det någonting, dvs du skadar dig i pisten, så behöver du något typ av "bevis" från anläggningen att där du befann dig är "godkänt" enligt dem för att Länsförsäkringar skall kunna betala ut någon ersättning. Vad godkänt betyder låter jag vara osagt.

##############################################################

Egna spekulationer:
Skidanläggningen är nog inte så intresserade av att godkänna extremt tveksamma områden etc. om DE skulle förlora pengar på det, dvs. om det sedan blir en del av en stämmning mot dem. Men i detta fallet så är det ett ärende mellan dig och försäkringsbolaget där de bara är en "pappers-part" och då kan man ju tänka sig att de inte är lika hårda i sin bedömmning...kanske...
En liten tanke bara.

Summan av detta för mig, som har hemförsäkring hos dem redan, är att jag nog kommer teckna försäkringen i alla fall och hålla tummarna för att inget händer. Och om det, mot alla förhoppningar, skulle hända något så får jag ta tag i det då. Det verkar trots allt som om det finns ett visst hopp om att slippa betala hela den feta sjukhusräkningen.

Slut. Frågor?
 

Snödjup

Snödjup har sommaruppehåll i väntan på vinterns snödump.
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer
Topp