Völkl Kuro

Völkl Kuro
Kategori: Offpistskidor
Nivå: Avancerad
Märke: Völkl
Årsmodell: 2013
Mått (Nos/Midja/Bak): 164/132/139 mm Svängradie: 26.30 m (185 cm)
Storlekar: 185,195 cm
Pris: 7300 Kr
Tillverkarens beskrivning
Nyhet! Världens kanske mest erkända puderskida har till i år fått en rejäl uppdatering. Till skillnad från tidigare år har Völkl förstärkt upp Kuron med en titanalram längs bägge kanterna på skidan, allt för att få den ännu mer vridstyv. I övrigt är det samma mått och en full rocker profil som tidigare

(Officiell information från Völkl)


Forumämnen om Völkl Kuro

skidinspiration sökes, turbar + 125mm puder-/offpist-skida  »
Rolig skogsåkningsskida - förslag?  »
Kuro, Radict, Hellbent, Pon2oon eller ngt annat  »
Hjälp med puderskidor! (video m.m)  »
Offpistskida för tjejer.  »

Vad tycker du om Völkl Kuro?
5
4
3
2
1
Cougan
2018-03-13
Styrkor:
Underbart vridstyva och lugna trots sin enorma bredd. Flyter snabbt upp på lössnön och är följsamma och lätthanterliga med hög fart som följd. Riktigt trevliga storcarvare i bra pistad backe där de går som tåget.

Svagheter:
Lite väl tunga i i snårig terräng och då ska det tilläggas att jag gillar tunga skidor trots min ringa kroppsvikt och längd (åker Völkl Grizzly i pisten). Kan tycka att nosen är i lägsta laget.

Sammanfattning:
Trots att det ser ut som om man har monterat bindningar på två bastudörrar är dessa enorma skidor förhållandevis lätthanterliga. I kallt puder är de helt fantastiska och flyter upp lätt och är väldigt följsamma. I manchester går det att få underbara carves bara man ger dom lite fart och då är det bara att hålla i och följa med. I snårskog och uppkörd pist är tyngden ett litet minus då det begränsar kvickheten vid snabb manöver.

Åkstil: Åker det som bjuds - Ride the mountain!
Testad längd: 185 cm
Åkarens vikt: 75 kg
Åkarens längd: 176 cm

Ace_DG
2016-01-25
Styrkor:
Stabila som ett par SuperG-lagg, sååå lugna! Faktiskt riktigt lätthanterliga TROTS sin brutala bredd, f-n trot! Gillar f ö långa lagg (195 cm!)

Svagheter:
Har mycket begränsad erfarenhet av dom, men i sitt rätta element (löst/puder/tjock slush) kan jag bara inte tänka mig att det finns några egentliga svagheter. Ok, inget man lattjar om kring med i en balkad tävlingspist kanske, men å andra sidan, vad ska man dit och göra med bredlagg?

Sammanfattning:
Fick chansen att testa Mountain_Mans Kuro under nån timme i Romme. Jag vet... knappast nån utförligare "test", men man kan faktiskt få rätt många intryck av en skida i vanlig pist också. Alltså, pistad manchester, -15 grader nånting.
Dom påminde i känslan mycket om mina 208 Dynastar SG-lagg (R>33m), samma stabilitet i skäret, samma lugn, odramatiska eller som MM sa: "...man kan köra i 70 blås med en fikakopp i näven och ta en slurk emellanåt!"
Ställ in skäret i förhållande till rådande hastighet och håll i, just det! Gott om plats är en fördel! Väntar nu bara på att få köra dom i sitt element nån gång! ...Måste rentav kanske köpa mig ett par, dom går billigt nu! Kan ju aldrig bli fel liksom, man är beredd på alla eventualiteter!

Åkstil: Race- pist- och carv-putte, men åker vad som bjuds!
Testad längd: 195 cm
Åkarens vikt: 90 kg
Åkarens längd: 183 cm

Mountain_Man
2015-01-29
Styrkor:
Stor, styv och neutral! Oöverträffat flyt i lössnö och är extermt lätthanterat på mjukt underlag oavsett hastighet. Lättsladdad i pisten med bra kantgrepp, carvar på fint men är krävande att hålla på skär i hård pist. En fallhöjdsslukare av rang! Det är åkaren och inte skidan som begränsar (åtminstone inte för mig ochtroligtvis de flesta andra dödliga ...).

Svagheter:
Kör man 195cm som jag är det ingen nackdel attväga 90 + , skidan är stor och styv. Poppig, svängglad och lättsam är knappast ord som förknippas med Kuro 195 cm.

Sammanfattning:
Völkl Kuro blev rejält uppstyvad till årgång 12/13 jämförtmed tidigae versioner. I hård pist är den lika svänglad som en GS raceskida vilet innebär at det krävs rejält med kraft, fart och kantning för att få denpå skär. Men väl på kant går den brutalt stabilt och håller spåret längre än du gör .. ;-)

Desbättre är Kuro lätt att körapå både halv- och helsladd och obalans från åkaren är inget problem. Bara att rkta skidspetsarna uyför och hänga med. Kuro går dit du vill utan att hitta på några egna hyss.

På löst underlag och i lössnö byter skidan karaktär och blir oerhört lätmanövererad. Mycket neutral och stabil vilket innebär att åkarens eventuella tekniska brister aldrig blir ett större broblem. Bara att köra på! Går utmärkti i såväl stora surfande svängar som korta avlastande oldschool pumpsvängar. Bekymrar sig inte nämnvärt över uppkörd snö om inte åkaren gör det.

Rekommenderas starkt för den som vill ha en stor, stabil ochneutral skida! :-)

Testad längd: 195 cm
Åkarens vikt: 95 kg
Åkarens längd: 186 cm

Jonas
Jonas (Gäst)
2014-10-23
Styrkor:
Det är en komplett skida för dig som åker mest utanför pisten. Den är underbar i spring snow (slusch) där du surfar fram kontrollerat med skidan. Den är helt otrolig i skog (tät och öppen) då den fulla rockern gör att du kommer runt alla hinder utan att slita och spar oerhört mkt energi. Den är otrolig i öppen lössnö där du bara ger järnet med höga hastigheter som konsekvens, återigen du spar så oerhört mycket energi med den här skidan. (jag är inte affilierad eller jobbar med detta, bara passionerad åkare)

Svagheter:
Sladdrig på transporter ex. på glassiärer där snön tar slut och du har is. Här måste du vara vaken med plankorna på föterna då du bara åker på ett kort spann precis under foten och något framför och bakom. Förmodar rätt tung att klampa uppför med om man ska knalla upp (har annan skida för detta)

Sammanfattning:
Jag åker mellan 5 och 10 veckor om året. Jag åker uteslutande off-piste i olika terräng och växlar mellan heli-skiiing (Ryssland, Europa, Japan och Kanada) och system som Chamonix / Verbier / Zermatt där offpiste är lätttillgänglig. Jag har lånat ut mina skidor till många kompisar och genom detta varit "återförsäljare" till 5-6 par Kuros. Alla är lika nöjda som jag.

Testad längd: 185 cm
Åkarens vikt: 72 kg
Åkarens längd: 183 cm

Jonas
Jonas (Gäst)
2014-01-27
Styrkor:
Helt enkelt den bästa skida jag haft, är självklart inte en skida gjord för hård ispist, men även här levererar den om man bara är vaken. Finns ingen skida som sparat så mkt energi över en dag med puder och blandad åkning. I skogen otroligt lättåkta. De som lånat min har köpt de också, betyget kan inte bli bättre

Svagheter:
Riktigt fula, ser ut som en planka, en ful planka

Sammanfattning:
En otroligt bra skida som går stabilt i pisten (är inte där ofta) och som överlevererar i skog och puder.

Årsmodell: 2012
Åkstil: off pist, puder, skog
Testad längd: 185 cm
Åkarens vikt: 70 kg
Åkarens längd: 185 cm

Heddious
2013-07-03
Styrkor:
Äckligt stabila i alla former av tredimensionell snö, men går ändå att köra kortsvängar med om man vill. Funkar jättebra i pisten så länge det är någorlunda jämnt underlag – mindre kul i puckligheter, och på långa transporter (pga fullrockern = fladdrigt)

Svagheter:
Is. Inte kul.

Sammanfattning:
Ett par lagg som gav mig rejält med självförtroende, de flyter i precis allt.
Förvånansvärt roliga och allround för ett par så hårda och breda skidor. De är kvickare än vad jag trodde att de skulle vara.
Kan instämma med hansson8512 om att topsheetet håller helt okej, inte sämre än något annat. Dessutom är de snygga.

Årsmodell: 2011
Åkstil: Puder, iallafall med dessa skidorna.
Testad längd: 175 cm
Åkarens vikt: 58 kg
Åkarens längd: 178 cm

carl_couloir
2013-01-07 (Ändrad: 2015-03-08)
Styrkor:
Har föga förvånande ett helt underbart flyt i puder :-) och i sann Völkl-anda så är det \"bara att ta sikte på dalstationen och stå på\" ;-) En trygg skida som inger förtroende och bjuder in till hög fart oavsett om det är uppåkt eller inte.

Svagheter:
Eftersom man måste jämföra äpplen med äpplen för att det ska bli rättvist så blir det lite svårt med att hitta några svagheter, men jag kan tänka mig att skidor med betydligt mer rocker och taper (typ Bent Chentler) är betydligt kvickare i skogen, efter en vecka i Chamonix så reserverar jag mig till min föregående kommentar, dom funkar apbra och är riktigt roliga i skogen :-)

Sammanfattning:
utan tvekan en av dom bästa skidan jag har åkt på, funkar till och med bättre i pisten än mina Gotama som är runt två centimeter smalare. Har till och med fått till riktigt bra flyt i nästintill puckelpist i Hemsedal :-)

Årsmodell: 2012
Åkstil: Från självlärd offpist-räv till steg 2 i skidlärarutbildningen som njuter av all åkning men fortfarande fokus på det utanför pisten
Testad längd: 185 cm
Åkarens vikt: 80 kg
Åkarens längd: 181 cm

Gluggen
Gluggen (Gäst)
2012-12-22
Styrkor:
Fantastiska att plöja puder. 195 cm känns otroligt kvicka!

Svagheter:
Är inga direkta pistracers, funkar dock ok.

Sammanfattning:
Mata fluffig snö en dag utan att bli trött. Kärlek.

Årsmodell: 2012
Åkstil: Puder pist
Testad längd: 195 cm
Åkarens vikt: 110 kg
Åkarens längd: 185 cm

hansson8512
2011-03-18
Styrkor:
Otroligt stabila, även i höga farter. Grymt bra flyt i puder, krossar de flesta ojämnheterna i vägen. Oroväckande sköna att dundra nerför pisten med i stora storslalomsvängar.

Svagheter:
Tunga att hika med.
Har inte testat dom i isigt före men kan inte tänka mig att det skulle vara en trevlig upplevelse, håller mig själv hemma om jag vet att det är isigt.

Sammanfattning:
Är själv ingen BC-jibbare men blir ändå en del feta drops och mycket puderåkning och för detta är Kuron gjord för, men vill ändå påpeka att skidans användningsområde slutar inte där utan denna skida kan man njuta av i de flesta förhållanden.
Har läst tidigare recensioner om att topsheetet har haft dålig kvalité och det har flygit stora bitar från kanterna, har själv inte sett dessa problem på mina lagg men jag har heller inte hunnit använda dem så otroligt mycket heller.

Årsmodell: 2011
Åkstil: Puder
Testad längd: 195 cm
Åkarens vikt: 85 kg
Åkarens längd: 190 cm

Per
Per (Gäst)
2010-10-26
Styrkor:
Super saver i de flesta fall. Ger bra rytm och fin kontakt med underlag. Stämmer att ett bra sätt att ta "pister" om Du är tvingad så kör "stora carving" så fixar laggen det hyfsat.
Skidan har ett bra flyt på snön vilket gör att du kan få upp hyfsat bra fart. Rekomendar att åkare som jag själv (över 85 kg) tar den längsta skidan(193-195) annars tappar Du mer fart än nödvändigt!

Svagheter:
Kanterna på skidans ovankant är som vanligt völkls sämsta konstruktion. De frasas sönder av slag från stålkanterna när laggen slår ihop. FIXA BÄTTRE LÖSNING!!!

Sammanfattning:
Helt ok men jag väntar på nästa större, bredare och mer völkl

Årsmodell: 2010
Testad längd: 185 cm
Åkarens vikt: 88 kg
Åkarens längd: 188 cm