steglund
@steglund
  • Medlem
  • Forum 31
  • Recensioner 4
  • Foto 12
  • Forumtrådar 5
5
4
3
2
1
Niseko Moiwa
2019-03-03
Jag var i Moiwa vecka 5-6 2019. Även om vi inte lyckades träffa de riktigt stora snöfallen, var det underbart att uppleva den japanska snön! Det snöade sex dagar av nio och snön var lätt och fin.
Moiwa är ett mindre system i utkanten av Niseko, med ett eget liftkort. En lift går ända upp till toppen och därutöver finns det två kortare liftar som går i ungefär samma linje, men bara en bit upp. Fallhöjden är totalt 470 meter. Det låter inte så mycket, men när det regelbundet fylls på med ny, fluffig snö behövs inte så mycket mer. Åkområdet är dessutom betydligt större än vad pistkartan visar och det finns gott om olika linjer att välja på. På sätt och vis liknar Moiwa Osthang i Ramundberget, med en lift som ger stora ytor att åka på. Här har vi dock 170 meter högre fallhöjd och framför allt mycket mer regelbundna och rikliga snöfall.
Trängseln är avsevärt mindre än i intilliggande Niseko, men även i Moiwa kan det tyvärr numera bli uppspårat relativt snabbt.
The Lodge Moiwa 834 erbjuder bra, smidigt och överkomligt boende i förhållandevis rymliga kapselrum precis nedanför backarna.
Det som gör att jag inte sätter den sista stjärnan, är att överdrivet ängsliga liftskötare stängde alla liftar utom den lägsta och helt ointressanta de två sista dagarna när det blåste cirka tio sekundmeter. Även i övriga Niseko var bara de lägsta liftarna öppna, medan närliggande Rusutsu och Kiroro hade så gott som allt öppet trots vindarna.
Niseko
2019-03-03 (Ändrad: 2019-03-03)
Jomenvisst, det snöar i Niseko. Mycket och ofta. Problemet är att det är välkänt. Hela planetens lössnöjägare samlas i Niseko och lössnön blir uppspårad på en halv förmiddag. Det hjälper inte att det fylls på så gott som dagligen. Liftsystemet är dessutom ganska ihopträngt. Olika liftar och pister har ofta dragits längs ett gemensamt stråk utför berget, vilket ger trängsel snarare än nya åkytor. Åk hellre till någon av de mindre kända japanska orterna.

Rusutsu
2019-03-03
Det kanske inte snöar riktigt lika mycket i Rusutsu som det gör i Kiroro eller Niseko, men det kommer ändå snö så det räcker. Liftsystemet är betydligt luftigare designat än i Niseko och svängrummet i backarna är därmed mycket bättre, men trots det blir det även här tämligen snabbt uppspårat.
Precis som föregående recensent skrev, tycker också jag att pisterna håller ovanligt god klass. Lagom brant, jämn lutning, välpistat och med gott om plats.
Den största nackdelen är att det är svårt att få tag på överkomligt boende. Orten domineras av två stora, dyra, kitschiga lyxhotell och det fåtal billigare pensionat som finns blir uppbokade tidigt.Kittelfjäll
2018-08-18
Kittelfjäll gör mig kluven. Fjället i sig kan vara Sveriges bästa liftburna skidberg, när snötillgången är den rätta. Trots detta är det många gånger ganska folktomt i backarna, på gott och ont. Det känns som att de enormt fina möjligheterna inte tas tillvara fullt ut. Den främsta förklaringen är väl rent krasst att södra Lappland tyvärr inte har de geografiska och kommunikationsmässiga förutsättningarna för att locka några större folkmängder. En annan bidragande faktor kan vara att servicenivån inte alltid är på topp utan ibland håller en lite nonchalant nivå, framför allt i sportshopen och på hotellet. Utlovade aktiviteter kan ställas in utan att det kommuniceras och problem med boendet kan ta tid att få åtgärdade.
När det är gott om snö är skidåkningen fullkomligt fantastisk, även om jag saknar en lift upp till toppen. Snöfattiga säsonger är det inte fullt lika roligt.