eriC1
@eriC1
  • Medlem
  • Forum 327
  • Recensioner 8
  • Foto 25
  • Forumtrådar 20
5
4
3
2
1
Icelantic Nomad 105 lite
2019-04-11
Styrkor:
Lekfull, lättåkt, slitstark, stabil

Svagheter:
Vikt och mått

Sammanfattning:
Denna skida hade jag verkligen sett fram emot. En av få skidor på marknaden som uppfyller mina krav jag hade för allround lekfull touring-skida, 105 midja, över 190cm, twin, låg eller ingen camber/full rocker. Dock är det riktigt pissigt att man på Icelantic inte beskriver verkliga data för 191 cm varianten. Den är 6 mm bredare över hela skidan, vilket gör den till 146-111-136mm, vilket i min värld gör den till en fet puderskida, och inte en bred turskida som beskrivningen säger. Den väger även 550 gram mer för paret än beskrivet, vilket gör att den klockar in på 2,1 kg per skida istället för 1850 ish. Detta är verkligen märkbart vid turer då man känner den extra vikten, samt bredden som känns i knäna efter några dagars åkning om man är van vid lite smalare skidor.

Dock är det en väldigt lekfull och samtidigt stabil skida som känns väldigt allround. Den har den där känslan som jag älskar från skidor med lågt eller inget spann, där man känner sig ninja och väldigt smidig när man åker. Det är få tillfällen som denna skida inte presterar, utan den är skoj till allt från slask-pist, till djupa puderdagar. På tur är den helt okey om man kör med lätta skor, lätta hudar med bra glid och tech-binding.

Överlag är jag nöjd, det är en verklig one quiver skida för mig, med Dynafit ST rotation12 bindning blir den väldigt allround, tillräckligt lätt för längre turer, och tillräckligt rejäl för att jag ska lita på den i hårda pistsvängar.

Årsmodell: 2019
Åkstil: Snabba hårda svängar i slask-pister , lekfull puder, toppturer på vårkanten.
Testad längd: 191 cm
Åkarens vikt: 82 kg
Åkarens längd: 187 cm

Fjällräven Bergtagen Eco Shell Jacket
2018-12-30
Styrkor:
Rymlig, slitstark, avskalad, miljötänk, tvåvägsdragkedja

Svagheter:
Trång huva, lite för avskalad

Sammanfattning:
Sammanfattningsvis tycker jag denna är den bästa allround/skid-skaljack jag har haft hittills. Den är lätt, slitstark och har mått som passar min perfekt för mig (187cm/82kg) Jag kör XL och den är rätt perfekt skuren för att få plats med ryggskydd och transciever utan att bli tajt. En skaljacka för skidåkning skall enligt mig gå ner en bit nedanför rumpan minst och ha gott om utrymme även för en tjockare dunjacka under. Det positiva för mig är tvåvägsdragkedjan (ett måste för att ha sele tycke jag), att den är långsmal i modellen, är stilren i mörkblå, och att den är så pass lätt, men ändå rejäl. Saknar inte snökjol, då jag hittills ändå inte hittat någon skaljacka i XL som har tillräckligt tajt sådan för att det ska funka ändå.
Det negativa för mig är att när man har luvan nerdragen och dragkedjan helt uppdragen är den lite trång. Dvs avstånden mellan nacke och hake är lite för kort, vilket gör att den för mig ligger an lite för mkt mot hakan i en punkt, och kan korva sig lite. Sedan hade det inte skadat med en innerficka.


Lange XT Freetour
2018-12-30
Styrkor:
Grymma nedför, färgen, utbytbara sulor.

Svagheter:
Tyngd, hållbarhet, på/av-tagning i kyla

Sammanfattning:
Kommer från Lange RX130 som jag körde många år på innan. Denna pjäxa är extremt lik i passformen och hur dem känns att åka i. Det är en pjäxa som inger trygghet när man står på i hög fart och slagig terräng. För mig är det nästan en perfekt "one quiver" pjäxa om man vill gå halvlånga turer med bredare skidor. Problemet är just "one quiver" aspekten. Även om pjäxan funkar med sina WTR sulor i bindningar som är gjorda för det, så är det inte optimalt, eller vad jag skulle köra primärt. Alpina bindningar äter verkligen upp plasten i häldelen. Jag har använt nuvarande pjäxan (fick reklamera förra årets) ca 4 dagar i Salomon Warden bindning, och gått 2 turer och pjäxorna ser lite för slitna ut. Både hälen har bucklor av bindning, och skalet ser väldigt repigt ut pga av den mjuka plasten, och jag kan i princip repa pjäxan med nageln.
Gåläget och känslan uppför är helt ok för denna typ av pjäxa, och kör man primärt med tech-bindning och bredare/längre skidor så är detta en fantastiskt fin pjäxa. Det är dag och natt när jag kört mina bredare turskidor med dessa pjäxor gentemot mina Dynafit Mercury. Skidan känns helt annorlunda och så mkt roligare att åka nedför på. Passformen i LV, på mina smala/låga fötter är galet bra, och jag har hittills inte provat någon tech-pjäxa som kan slå passformen och åkkänslan av Lange XT Freetour.

Årsmodell: 2018

Line Sir Francis Bacon
2017-12-15
Styrkor:
Grymt allsidig skida som klarar i princip allt med god marginal, bra flyt i puder fastän dem känns rätt små på fötterna, väldigt bra kantgrepp för att vara denna typ av skida. Kort väl avvägd svängradie som är jävligt kul när det brantar på lite. Roliga helt enkelt och bra "ninjabilitet" !

Svagheter:
I och med att dem är så allsidiga så är dem inte direkt bäst på något. Saknar lite lekfullhet och några procent mjukare hade varit roligt för denna typ av skida.

Sammanfattning:
En bra allroundskida när jag inte riktigt vet vad för skidåkning som bjuds. Funkar till allt, puder, pist och park och är en bra avvägning när man inte orkar släpa med sig alla sina skidor på en resa. Hade nog varit en av mina favoriter om den hade fullrocker, vägde 300 g mindre och hade lite plattare tail på twintipen för hudar, då hade man haft rejält kul vid turande också!

Årsmodell: 2017
Åkstil: Snabba långa pudersvängar, lekfull ninja åkning i uppkörd pist/offpist, lite park utan snurrar.
Testad längd: 190 cm
Åkarens vikt: 80 kg
Åkarens längd: 187 cm


Dynafit Chugach
2016-01-28 (Ändrad: 2017-12-08)
Styrkor:
Hyfsat lätta, väldämpade skidor med riktigt bra kantgrepp. Lekfulla och känns väldigt "ninja". True to size.

Svagheter:
Belaget känns rätt mjukt och lätt att repa. Kan ha vart hur jag åkt också, vet inte hur de håller vid riktig smäll på sten. (Uppdatering 2017-12-08) Efter mer än 1 års åkande så måste jag säga att belaget håller riktigt bra ändå, även efter en del stenåkning)

Sammanfattning:
Äntligen har jag hittat hem! Efter att ha ägt mkt skidor i liknande mått de senaste åren hittar jag äntligen vad jag söker. Det känns väldigt mkt som en 4Frnt Hoji, fast mer dämpad och ännu mer lekfull, dock med bibehållen förmåga att kötta. Vikten känns helt perfekt avvägd för att en hyfsat lätt skida för toppturer (har monterat radical 2 ft), men samtidigt biffiga nog att ställa upp på NM med. Jag har ännu inte provat i puder, men med tanke på hur lika dom är Hoji som jag hade innan, så tvekar jag inte en sekund på dess förmåga. Dessutom är dom ett par cm längre i 188 än 187HOji , samt bredare i tip och tail.

Jag är sjukt nöjd med dessa, och det tror jag Dynafit är också! Rekommenderas till alla som gillar fullrockade "do it all" skidor i stil med Hoji.

Åkstil: Åka fort men lekfullt i både puder och pist. Ninja runt i uppkörd offpist, samt tura och köra tekniskt och brant.
Testad längd: 188 cm
Åkarens vikt: 80 kg
Åkarens längd: 187 cm


Norrøna Narvik 3 layer
2010-08-20
Styrkor:
+Stretch Goretex
+Avtagbar snökjol
+Grymmt behaglig med stretchen och bra ventilation
+Lite softschellaktig med lite halvfodrad insida som kan vara skönt när de är kallt
+Hållbar, inte plastig som många andra goretexjackor är
+Hög krage
+Snöstoppers i ärmarna som förhindrar att snö tar sig in
+Ventilationsdrakedjor vid bröstet

Svagheter:
-Aningen varm på vårkanten när de är runt 5-10 plus.
-Liten huva, går nätt och jämt in en hjälm under
-Aningen dyr (ca 5k nuförtiden)

Sammanfattning:
En grymm jacka som du kan ha länge, varm och anpassningsbar. Perfekt vid lite kyligare och snöiga dagar.

Smith FUSE
2010-08-19
Styrkor:
+Relativt billiga
+Billiga linser
+Första googlen jag använt som passar grymmt till hjälmen (Giro G10) sjukt bra.
+Smart spänne bak bara att knäppa upp baktill.
+Ska mkt till för att de ska imma

Svagheter:
-Spännet baktill sitter kanske lite dumt för vissa hjälmar, dock inte min g10
-Spännet är ju en extra länk som kan pajja (Har ej pajjat för mig efter 4 år användning)

Sammanfattning:
Grymma brillor helt enkelt, bra pris och snygga, lite mer laidback än gangsta oakley

Årsmodell: 2006
Salomon CZAR
2010-01-11
Styrkor:
Flytet är fint, rockern gör sitt jobb underbart
Svänger snabbt och enkelt i pudret
Funkar bra även vid uppåkt pudertrash
Snygga och känns allround (ej hård pist dock)

Svagheter:
I pisten måste jag säga att de inte är några höjdare, vilket dom heller inte skryter med. Men de funkar helt okiey med tanke på måtten och skärningen.
Har en förmåga att vilja skära inåt med med någon skida vilket gör det läskigt i höga farter, känns som den vill vrida knäna av dig. OM detta beror på svaga knän/ben vet jag inte, har inte världens starkaste ben för tillfället.
Väger rätt mkt, (stort vridmoment vid krasher, känns läskigt för knäna)

Sammanfattning:
Jag är väldigt nöjd med mina Czar. Dom är kung i allt förutom pisten, där dom iofs blir bättre och bättre, handlar mest om tekniken, men skulle det bli isigt eller hårdare håller jag mig helst borta. När man kör puder/skog eller liknande känner man sig verkligen trygg och oövervinnlig, man kan charga på som fan verkligen, skidan går precis dit jag vill utan större problem.
Letar du efter en skida för svenska och utländska förhållanden och du gillar att leka på hela berget och inte ska tokcarva i pisten är detta en skida för dig.

Årsmodell: 2010
Testad längd: 182 cm
Åkarens vikt: 75 kg
Åkarens längd: 185 cm