uttryck
@uttryck
  • Medlem
  • Forum 102
  • Recensioner 7
  • Foto 1
  • Forumtrådar 20
5
4
3
2
1
Zakopane
2013-03-11
Ja då har man testat skidåkning i Polen vilken var en annorlunda upplevelse. Åkte bara på Kasprowy Wierch ca 3 km fr Zakopane. Tog hästsläde fram till backen då man inte kan köra bil ända fram. Man åker upp m linbana, byter på mitten och en till. Sen finns det 1 (en) nedfart på vardera sida av toppen. Som går ända ned. Om man ids åka den långa linbanan upp igen vill säga. Går en sittlift på vardera sidan också. Den ena 2 sits som ger träsmak. Inga moderna grejer direkt. Åkningen. Nja. Alpkänsla av omgivningarna får man ju dock. Men inget stort system är det ju på Kasprowy Wierch, 2 nedfarter i princip. Ena sidan mkt brant i början och sen ett trevligare parti som sen avslutar m små smala isiga passager. Inte direkt min favoritåkning direkt. Sett fr linbanan upp var det bättre på högra sidan m 2-sitsliften. Offpiståkning ej tillåten. Åkte bara typ 100 m utanför pisten, stod o tittade på utsikten och åkte sen tillbaka till pisten och fick en tillsägelse av en Park ranger (nationalpark). Han var inte sur men dock... Finns flera mkt små anläggningar nära stan Zakopane som hade mkt moderna sittliftar men små korta backar och mkt folk så det hoppade vi över helt. Zakopane som resmål, mysigt med trevliga gemytliga restauranger etc. Prova den rökta osten osztypek grillad m tranbärssylt! Skidåkningsmässigt om man har krav på den är Zakopane EJ jämförbart m alperna ö h t men dock ett trevligt resmål som är lätt att nå m bil fr Krakow. Polen är trevligare än man kan tro. Men inget att hurra för när det gäller skidåkningen kanske.

Tatranská Lomnica
2013-03-11
Var där en dag i slutet av januari då vi var i Zakopane i Polen, ca 50 min m bil. Hyffsad fallhöjd men högst upp isigt som fasen. Allra högst upp var det stängt då det var för lite snö. Ingen offpiståkning alls, pist eller tät skog. Söderexponerat berg. Moderna 6-/8-sittliftar. Lite omodern gondollift men det kommer tydligen en ny inom kort. Ganska få nedfarter. Ingen utmärkande charm men dock kul att prova på Slovakien för en dag.

DPS Yvette Pure
2012-04-02
Styrkor:
Löjligt lätta i Pure variant och därför trots de rejäla måtten och den åkyta de erbjuder, riktigt lätthanterliga för en person som inte har så mkt benmuskler. Ändå bra isfäste m tanke på den midjan. Trevligt att slippa blaffiga döskallar eller gulliga tjejiga blommor och annat tjafs designmässigt. En dröm att surfa runt på i lössnö. Flyter ovanpå allt. Inte så vanliga, lätta att känna igen i skidstället.

Svagheter:
Inte så billiga o förmodligen därför rätt stöldbegärliga då de inte är några dussinskidor. Kanske lite fladdriga för en tyngre åkare som står på rakt ned kan jag tänka mig. Inte optimala i brant isig pist men beror nog mer på min dåliga carvingteknik men det är väl inte vad de är tänkt för heller.

Sammanfattning:
Ja, var ska jag börja, kan man bli kär i ett par skidor? Letade rätt länge efter ett par "roliga" skidor som skulle vara lätta, med surfande känsla som skulle "flyta" ovanpå uppkörd pist/slask och även inbjuda till offpiståkning. Vilket mina allmountain K2 m 76mm i midja inte var i närheten av. Hittade dessa och startade en noggrann research. Tordes jag som är en rätt medelåkare och mest nött i pisten ta steget upp till ett par fatskis m 112mm i midjan? Köpte dem oprovade och tänkte att de får bära eller brista. Efter ett första test i ett isigt Storklinten kändes de rätt plankiga och svåra att kontrollera men det berodde mer på min oförmåga än på skidorna. Sen efter en helg i Gränsen med lössnö åkning så kan jag konstatera att detta är ett par skidor som gör att jag direkt söker mig utanför pisten (vilket jag def inte gjort tidigare) och dessutom höjde min offpiståkningsförmåga många många snäpp. Och de lär bli mina första handsval oavsett pist/offpist gissar jag. Förflyttar min förmåga från manschester till offpist o puder. De flyter och surfar ovanpå allt känns det som och jag kan även ta mig nedför pisten på dem utan problem. Så lätta att det inte kräver mkt energi att lyfta omkring dem i uppkört före oavsett om det är i eller utanför pisten. Kan dock inte jämföra dem m några andra märken m motsvarande mått men kan inte tänka mig att det kan bli bättre än så här. Ett köp som jag defintivt INTE ångrar och värda varenda spänn.

Åkstil: Pist/Puder
Testad längd: 168 cm
Åkarens vikt: 58 kg
Åkarens längd: 164 cm

Anzere
2012-03-13
Trevligt ställe, har åkt där 3 ggr bara i o f s. Gondollift hela vägen upp och 2 sittlifter, resten knapp/t-bar, ett bra planerat om än ett litet system. Mysigt att åka den långa pisten ca 8 km ned till Les Rousses för ett fika/lunch på restaurangen nere i skogen. Söderexponerade backar mest så det kan bli lite hårt o isigt alt moddigt. Men breda sköna backar. Rätt bra offpist också men var så mkt laviner när vi var där. Parken är riktigt bra tycker våra söner 10 o 12 år.

Nax - Mont-Noble
2010-03-31
Bodde i lilla byn Mase 4 km från Nax så då var ju valet givet att åka dit. Nä, inte stort system för att vara i alperna men slog i alla fall med hästlängder allt jag har åkt i i både Sverige o Finland. Bästa är nog att det inte är nå folk där. Ett pensionärsställe, i o f s så åker ju de Scweisiska pensionärerna ofta skiten ur en i alla fall då. Men fördelen med detta stället måste ju vara den så utomordentliga nybörjar offpisten så otroligt lättillgänglig precis brevid pisterna, på baksidan av Mount Noble. Stora böljande fält precis brevid de pistade backarna. Och så kommer man ned till liften hur lätt som helst igen. Skulle nog beskriva det som ett stort Riksgränsen jag med. Åker man högst upp så har man först några fina offpist ängar att åka på och kan sen köra den lååånga nedfarten genom skogen.

Ylläs
2010-03-31
Ylläs är ett riktigt trevligt ställe. Bra liftar, varierad åkning. Breeeda fina bra preppade pister är nog kännetecknet. Bra planerat system. Det är ordning o reda på finnarna, här lämnas inget åt slumpen. Inte kanske bästa partystället (där är Levi strået vassare men skidåkningsmässigt är Ylläs bättre). Bästa åkning är i 12:ans backe ner i dalen vid Jokeri liften, där kan man köra offpist på sidan om ifall man känner för det. Och så tar man sig gärna en varmchoklad m Minttu och en ljummen hallonmunk på det mysiga fiket nere i dalen där. Så här stor anläggning hade t ex svenska Dundret kunna ha varit men där ligger dom ljusår efter tyvärr. Ska man välja sida av berget för boendet så gillar jag nog Äkäslompolo sidan bättre, mer skog, mysigare. Iso-Ylläs sidan är lite tristare. Men boendet är förstås i topp som alltid. Nytt, fräscht och ALLTID med egen bastu. Det är ju i Finland. Rekomenderas varmt!

Levi
2008-05-09
Ett himla trevligt ställe tycker jag! Vi har varit där 4-5 ggr nu.

Servicen och underhållet av backarna är toppklass. Här står inga unga coola grabbar vid liftarna och slöar o skickar sina sms o skiter i om det kommer en 5-åring som behöver hjälp utan de står beredda att hjälpa till för minsta lilla. Det enda stället jag hört en liftkille säga "varsågod" (på finska) o räckt över bygeln till varje åkare!

Boendet är toppklass, finns allt från hotell, lägenheter till värsta dyra lyxkåkarna om man har råd med 25-30' spänn för en vecka. Alla har givetvis bastu! Det är ju i Finland.

Backarna är inte så långa, fjället är ju inte så högt. Men det går dock att åka i några backar på skogssidan (där ena snowparken är) även när toppliftarna är avstängda. Bra planerat liftsystem m 2 st gondollifter, den ena åker man dock inte så ofta i. Annars bara släpliftar o vissa är vääldigt långsamma. Södra sidan är nybörjar sidan. 5 o 6:ans pister + 10 o 11:ans är dom trevligaste + G2.

Word-cup backen har en kortare brant m 52% graders lutning.

Afterskin körs bäst på legendariska Vinkarri, hög stämning och där får ni höra aaallla låtar på finska vare se ni vill eller ej. Hullu Poro Arena är den stora nattcluben i byn. Många åker dit utan skidor bara för att partaja också verkar det som.

Finnarna är duktiga på service o det mest känns väl ordnat, något som många skidorter i norrbotten skulle behöva lära sig. Servicen på restauranger kan ibland vara lite långsam förstås om det är mkt folk.

Väldigt blandat m typer av folk som åker hit, allt från jetsettare till skibummare, pensionärer (som nob mest åker längd) och barnfamiljer. Men stämningen är inte snobbig alls på nåt sätt.

Däremot är det ju rätt dyrt generellt. En riktigt god laxpasta till lunch går på 9 Euro, men då är den riktigt god. Flera restauranger uppe i eller i närheterna av backarna att äta lunch på.

Stället är som en liten alpby i miniatyr mitt i Lappland. Dundret som ligger något närmare Luleå, kan slänga sig i väggen i jämförelse. Däremot kanske man kan tycka att det är lite väl exploaterat då men det gör inget.

Det enda problemet är nog språket om man inte kan finska även om de flesta kan halvbra engelska.