Branäs

Skidorter i Sverige
Liftar (22/22)
Nedfarter (32/32)
Snödjup
567 m
152 m
60 cm
Någon mil söder om Sysslebäck i norra Värmland hittar du Branäs. Anläggningen har 29 nedfarter, 20 liftar och med en fallhöjd på 415 meter - den tionde största fallhöjden i Sverige.

Anläggningen invigdes i december 1988 av Carl XVI Gustav och har sedan dess varit ett stolt resmål i Värmland.

Här hölls Sveriges första världscuptävling i Skicross 2009 i en för ändamålet specialbyggd backe.

I Branäs finns en av Sveriges fem gondoler som också funnits där sedan öppningen 1988.

Precis som på många andra ställen i Sverige råder det dock lite brist på branta backar. Skall du resa med familjen är det kanon. Ett mer familjevänligt ställe är svårt att hitta. Men är du ute efter lite häftigare åkning kommer du eventuellt lämna besviken.

Stora backen är dock väldigt populär och den breda backen ryms många människor samtidigt. Många danskar väljer också att åka hit vilket vi inte lägger någon värdering i om det är bra eller ej.

Snöprognos

 • Fredag

  0 cm
  Lätt molnighet
  -3°
  3 m/s
 • Lördag

  0 cm
  Molnigt

  7 m/s
 • Söndag

  0 cm
  Sol
  -4°
  3 m/s
Vad tycker du om Branäs?
5
4
3
2
1
Seppuccu
2021-03-01
Tog familjen dit en kortvecka i v4 och blev mycket positivt överraskad (vilket berodde dels på mycket lågt ställda förväntningar och dels på de fina förhållandena). Där finns både barnbackar, "cruisiga" backar för slöa åk samt en del längre och brantare nedfarter för dem som inte vet hur man har roligt utan att åka så snabbt som möjligt (BMW-ägare, gissningsvis).

Många oerfarna åkare som fumlar omkring, vilket jag föredrar framför dem som inte vet hur man har roligt utan att åka så snabbt som möjligt utan full kontroll på skären (BMW-ägare).

+ Mycket trevliga matställen på berget
+ Inget festarställe
+ Jättefin skidskola för ungarna
+ Helt ok fallhöjd för att vara Sverige

- Alldeles för stor andel knappliftar. Två sittliftar, en ägglift och en ankarlift!
- Dåligt utbud av affärer

Hasse
Hasse (Gäst)
2021-02-26
Har varit i Branäs flera gånger men i år var det under all kritik. Enorma liftköer och dåligt preparerade backar. Var nära att köpa stuga här för något år sedan men är otroligt glad att det inte blev något. Det har byggts enormt mycket bostäder senaste åren men liftsystemet har inte kapacitet att ta emot alla gäster. Detta kommer slå tillbaks mot Branäs, kan inte se att gäster vill fortsätta betala dyra pengar för att stå i liftkö. Den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket...

Gustav Lundgren
Gustav Lundgren (Gäst)
2021-02-15
Branäs är en pärla för hela familjen. Backarna är riktigt bra med variation och längd som gör att det inte känns som att man står i liftkö hela dagen. Servicen runt om med urtrevlig personal, restauranger överallt samt en app för Hemkörning gör att allt känns väldigt modernt och fräscht. Jag rekommenderar Branäs varmt till alla som ”nöjer sig” med att stanna kvar i Sverige för skidåkningen.

Camilla
Camilla (Gäst)
2021-02-15
Ett bra skidområde med många fördelar där en av dem är överkomligt avstånd även för oss i södra Sverige. Man kan välja vilken sida av berget man vill åka på eller om man vill åka på toppen eller i dalen när det är extra kallt eller blåsigt. Sällan några köer (förutom de populäraste veckorna), trevlig/hjälpsam personal, många olika typer av boenden i olika prisnivåer samt bra tillgång på i övrigt tillhörande utbud och service. För att nämna några; gratis utkörning/hämtning av skidutrustning, skidshop, matbutik samt restauranger, barer och fik som är mysigt inredda med stor öppen spis där man kan slå sig ner vid brasan med något gott att äta eller dricka.
För den som vill ha lite tuffare utmaning ligger Trysil 10 mil, 1,5 tim bort. Inte speciellt långt för en dagsutflykt. Räkna dock med betydligt högre prisnivå.


Cornelia
Cornelia (Gäst)
2021-02-12
Var här förra veckan och då var det inte så mycket folk. Jag och mitt gäng hade mycket trevliga dagar i backen med solsken varje dag. Vi har haft det riktigt mysigt med grillning i backen och mysiga kvällar i vårt mycket fina och mysiga boende på Bävertorget.
Jag kan förstå att ni som vart här under hög beläggning fått vänta lite extra då man inte fyller alla gondoler och stolliftar till max. Jag tycker detta är riktigt bra så man slipper åka lift med folk som inte är i samma sällskap pga covid.
Erbjuder bra tjänster såsom utkörning av skidor, liftkort, matkassar, mat från restaurangen osv.

Superbra verkligen :)

Micke
Micke (Gäst)
2021-02-12
Vart i Branäs många år och vart nöjd, men nu känner jag att de har förbyggt sig, med tanke på utbudet av liftar och nerfarter. Man kan inte bygga mer boenden, utan att öka utbudet på liftar och backar. Det måste satsas på mer för att öka kapaciteten, annars kommer man välja andra skidorter.

Martina Andersson
Martina Andersson (Gäst)
2021-02-11
Mysig skidort, som erbjuder härlig åkning i alla åldrar 🤗

Jm
Jm (Gäst)
2021-02-11
Grymt ställe för familjen

Anki Karlström
Anki Karlström (Gäst)
2021-02-11
Härliga dagar för en familjesemester. Barnen gillar Nintendobacken. Gulliga safthus som ger välbehövlig energi. Varken jag eller min man åkte särskilt mycket skidor som barn, så för vår familj är det toppen. Det blir tredje gången för oss i år.

Abbis
Abbis (Gäst)
2021-02-10
För en familj som vår, dvs där 3 är totalt nybörjare, en kan åka skapligt och jag själv som är uppvuxen med fjällresorn på vintern, så tycker jag Branäs varit helt okej. Kan inte direkt påstå att mina hendryx fått jobba hårt men väldigt bra upplägg för nybörjare. Tycker inte heller det varit längre liftköer än på något annat ställe. Många gånger har det inte varit någon kö alls, kan kanske bero på att det är mellan jul/nyår och sportlovet.

Visa fler recensioner (102)

Mest populära foto

Åkare: Dan Rudhag Foto: Victoria Jonassen

Öppet / Stängt

Branäs är öppet för säsongen.

Pistkarta

Pistkarta Branäsberget

Närliggande skidorter

Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer