Branäs

Skidorter i Sverige
Liftar (10/21)
Nedfarter (13/30)
Snödjup
567 m
152 m
20 cm
Någon mil söder om Sysslebäck i norra Värmland hittar du Branäs. Anläggningen har 29 nedfarter, 20 liftar och med en fallhöjd på 415 meter - den tionde största fallhöjden i Sverige.

Anläggningen invigdes i december 1988 av Carl XVI Gustav och har sedan dess varit ett stolt resmål i Värmland.

Här hölls Sveriges första världscuptävling i Skicross 2009 i en för ändamålet specialbyggd backe.

I Branäs finns en av Sveriges fem gondoler som också funnits där sedan öppningen 1988.

Precis som på många andra ställen i Sverige råder det dock lite brist på branta backar. Skall du resa med familjen är det kanon. Ett mer familjevänligt ställe är svårt att hitta. Men är du ute efter lite häftigare åkning kommer du eventuellt lämna besviken.

Stora backen är dock väldigt populär och den breda backen ryms många människor samtidigt. Många danskar väljer också att åka hit vilket vi inte lägger någon värdering i om det är bra eller ej.

Snöprognos

 • Söndag

  1,7 cm snö
  Lätt snöfall
  -3°
  2 m/s
 • Måndag

  2,6 cm snö
  Molnigt
  -8°
  2 m/s
 • Tisdag

  0,8 cm snö
  Halvklart
  -7°
  0 m/s
Vad tycker du om Branäs?
5
4
3
2
1
Lars Staf
Lars Staf (Gäst)
2018-10-30
Bra familjebacke

Millan
Millan (Gäst)
2018-10-24
Perfekt för barnfamiljer som vill ha en smidig semester med fokus på de små. Åkningen är trevlig, backarna lagom för nybörjare till medelgoda åkare. För den som vill ha en tuffare utmaning finns ett par fina pister, men det är inte den avancerade åkaren som Branäs främst riktar sig till. Boendena, inte minst på Berget är i många fall väldigt bra placerade. Inte sällan kan man ställa bilen vid ankomsten och inte röra den på hela resan. Backen, after skin, butiken och längdspåret kan nås på några minuter till fots om du väljer rätt område (vi bodde i Vargen, så nära barnområdet man kunde komma). Alla barnaktiviteter är kostnadsfria och det finns i byn även gratis barnpassning. Sånt är man inte van vid, så tummen upp för det! Enda negativa vi upplevde var matutbudet. Servicen kändes ovan och osäker på Ladan - att boka bord var svårt och vi fick med stort besvär ett bord i en "fullbokad" restaurang som dock visade sig vara mindre än halvfull. Så förbättringsområdet skulle ligga där. Vi kommer dock boka igen då både vuxna och barn hade en riktigt skön och avkopplande resa i kanonfin stuga.

Niclas ceder
Niclas ceder (Gäst)
2018-07-16
En 5 kan den här anläggningen lätt få om man bygger ut anläggningen mot syslebäk så det blir några röda o svarta pister till.
En lift från amundsbacken till branten o branten till toppen.

Fluffy
2018-04-20
När vi var där (i slutet av Mars 2018) så var det otroligt dålig snö, alltså inte dåligt MED snö utan dålig snö trots att det måste varit bland de bästa åren på länge för natursnö. Här var det stenhårt & på gränsen till isigt överallt. Kändes som ren kanonsnö. Dessutom gick liftarna otroligt långsamt.
Så jag hade inte mina bästa dagar i Branäs.
Höjdpunkten var nog stugan som var riktigt bra OCH lunchen på Mountain Lodge.

Fredrik
Fredrik (Gäst)
2018-04-18
Har besökt i princip alla större skidanläggningar i Sverige men Branäs tar priset i alla kategorier. Sjukt barnvänligt vilket gör det enkelt att vara förälder på semester. Riktigt bra skidåkning för avancerade åkare och en stor fördel var att allt boende och infrastruktur ligger precis intill backarna.

ElinBylund
2018-04-17
Branäs satsar på de små barnen, och det gör de väldigt bra! Från det uppenbara så som flertalet barnaktiviteter och många gröna och blå backar till de små detaljerna som pallar på de allmänna toaletterna samt öronproppar till barn och slush puppy på after skin. 4-åringen älskar det! Går på skattjakt med björnbusarna, åker björnbusecupen och dansar loss på barnens afterski. På berget blir favoriten Nintendo Land – en tillrättalagd skogsbana med Super Mario-figurer i, samt till hennes föräldrars irritation den till synes meningslösa knappliftskarusellen nere vid torget – ”jag tar några varv nu på morgonen mamma, den är bäst när den är nypistad”.
Även 7-åringen får sitt lystmäte. Här är det att hoppa i Big Airbag som är den stora favoriten. Tätt följt av att få starta i starthus och köra slalombana, selftimer, samt åka i parken. Den senare, Pepsi Funpark, är toppen för en 7-åring, men på tok för snäll för en jibbande tonåring. Super Mario-backen är poppis även här liksom alla små hopp vid sidan om backarna.
Så är det vi föräldrar då. Med strålande vårsol i april, korvgrillning i backen, after ski-öl i solen, genomgående trevlig personal, nära till allt och sköna svängar i slasksnön i de näst intill tomma backarna får vi en skön och glad långhelg. Men med endast en backe som ger lite utmaning (kombination av Branäs enda svarta backe ihop med en lång röd) blir det snabbt lite enahanda om du själv har lite ambitioner med din skidåkning. Nöjda barn ger nöjda föräldrar stämmer absolut denna långhelg. Men mer än en långhelg hade jag inte lagt här. Då styr jag hellre kosan till andra sidan gränsen, Norge, och får betydligt mer utmanande åkning -på samma tidsavstånd från Göteborg finns det ju ordentliga berg! För nöjda föräldrar är faktiskt också viktigt. Men tack Branäs för ett soligt, roligt minne!wenblad
2018-04-16
Vi, dvs 2 barnfamiljer med barn från 4 till 10 år besökte Branäs i mitten av April 2018. Det var säsongsavslutning och strålande aprilväder med sol, blå himmel och fint slaskföre men framförallt väldigt lite folk.
Ellen 8 år sammanfattade första intrycket av Branäs ganska bra när vi tittade ut från Skilodge på morgonen: -Pappa, Va nära allt är.
Bor man på Skilodge så bor man precis vid gondolliftens dalstation vilket var mycket smidigt och allt finns väldigt nära; mataffär, skidshop, skiduthyrning, restaurang, afterski etc.
Branäsberget har en gondollift, några sittliftar och väldigt många knappliftar. Fallhöjden är 415 m och många backar är gröna och blå. Från toppen och ner till gondolens dalstation går en bra röd och en svart backe som uppskattades mest av oss vuxna men även av barnen.
Favoritbacken för barnen var Super Mario-backen, en barnbacke som påminner om de skogsbanor alla barn brukar vara så förtjusta i. Längst med banan sitter det lite figurer från Super Mario och i början av backen finns en stor plastfigur av Mario själv som dessutom pratar och lockar till sig alla barn. När vi besökte Branäs var det väldigt lite folk så det var aldrig trängsel i varken liftar eller backar. Alla backarna var bra pistade och höll bra i de varma temperaturerna men det berodde kanske mest på att det var så lite folk.
Det fanns nån liten bordercross-bana och en terrängpark med några ganska små big jumps och lite rails och boxar. Det fanns även en slalombana med selftimer och nere vid gondolen hade de en Big Air bag som blev våra barns favorit. Parken var helt OK men har man lite större barn i 13-14 års åldern kan jag tänka mig att de börjar växa ur Branäs.
Allt är väldigt barnvänligt med skidskola, enkla backar och liftar för mindre barn och nybörjare, barnaktiviteter som skattjakt och barnafterski, (gissar att det är som ett saftkalas.)
Vad Branäs saknar är lite fler röda och svarta backar som utnyttjar de 415 fallhöjdsmeter de ändå stoltserar med. Men vad jag förstått så är det någon markägare som hindrar anläggningen från att expandera där terrängen är som mest gynnsam för lite brantare och längre pister.
Båda familjernas barn gick i skidskola 2 dagar och de var mycket nöjda. Noel 10 år uppskattade mycket att alla i skidskolegruppen var på samma nivå. Sen var det ju extra lyxigt att gruppen bara var på fyra barn vilket inte var så konstigt då det var sista helgen anläggningen hade öppet för säsongen.
All personal vi träffat på i, skidskola, skiduthyrning, liftskötare och på restauranger och hotellet var väldigt glada, trevliga och serviceinriktade.
Branäs passar för barnfamiljer med lite mindre barn (3-12 år) och kanske en kortvecka eller en långhelg men har man tonåringar eller skall åka någonstans en hel vecka så skulle nog vi kanske inte välja Branäs i första hand.
Plus och minus
+ Bra fallhöjd
+ Extremt barnvänligt
+ Hyfsat nära från Göteborg
-Lite för få branta och långa backar
-vissa flacka backar var nästa för flackaAnna
Anna (Gäst)
2018-04-10
Välskött med extremt trevlig personal

Esbjörn Mathiesen
Esbjörn Mathiesen (Gäst)
2018-03-26
Restaurangerna var matmässigt under all kritik.
Absolut ingen kritik på personalen, men maten var dyr o helt smaklös.

Wannabe_Superskier
2018-03-16
Branäs kan både få FEM och TVÅ stjärnor.

Boende uppe på Branäsberget är den optimala kombinationen för barnfamiljen med små barn som vill ha lätta backar för slalom, ski-in och ski-out med möjlighet att åka längsskidor. Om Gondolen fungerar och om köerna till den inte är långa kan man förstås nyttja de 400 höjdmeterna i Branäs också men det är ganska begränsat antal backar och knappast ett skäl att välja Branäs.

Boende i Branäs by erbjuder även det bra möjlighet till ski-in, ski-out och barnbackar om än i något mindre utsträckning. Om Gondolen fungerar och det inte är högsäsong går det att utnyttja de drygt 400 höjdmeterna i Branäs. Även om de i sig inte är ett skäl att välja Branäs.

Sammanfattningsvis. Bra för barnfamiljen med mindre barn. Perfekt med barnbackar för slalom och längdåkning på Branäsberget. Besvärligare att nå längdåkningen från Branäs by (Gondol eller 13 km bilfärd). Bra fallhöjd men valutan av den är inte lika stor som antalet höjdmeter antyder så är det varierad åkning med både lätta och svårare backar du är på jakt efter kan en anläggning med 100 m mindre fallhöjd säkert erbjuda mer eller lika mycket.

Visa fler recensioner (62)

Mest populära foto

Åkare: Dan Rudhag Foto: Victoria Jonassen

Öppet / Stängt

Branäs Är endast öppen på helgerna.

Pistkarta

Pistkarta Branäsberget

Närliggande skidorter

Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer