Branäs

Skidorter i Sverige
Någon mil söder om Sysslebäck i norra Värmland hittar du Branäs. Anläggningen har 29 nedfarter, 20 liftar och med en fallhöjd på 415 meter - den tionde största fallhöjden i Sverige.

Anläggningen invigdes i december 1988 av Carl XVI Gustav och har sedan dess varit ett stolt resmål i Värmland.

Här hölls Sveriges första världscuptävling i Skicross 2009 i en för ändamålet specialbyggd backe.

I Branäs finns en av Sveriges fem gondoler som också funnits där sedan öppningen 1988.

Precis som på många andra ställen i Sverige råder det dock lite brist på branta backar. Skall du resa med familjen är det kanon. Ett mer familjevänligt ställe är svårt att hitta. Men är du ute efter lite häftigare åkning kommer du eventuellt lämna besviken.

Stora backen är dock väldigt populär och den breda backen ryms många människor samtidigt. Många danskar väljer också att åka hit vilket vi inte lägger någon värdering i om det är bra eller ej.

Branäs Snöprognos

 • Fredag
  0,1 in regn
  Halvklart
  65°F
  2 mph
 • Lördag
  0,5 in regn
  Lätt regn
  57°F
  2 mph
 • Söndag
  0,4 in regn
  Lätt regn
  53°F
  5 mph

Fakta om Branäs

Nedfarter (Totalt: 32)
Grön Väldigt lätt:12
Blå Lätt:14
Röd Måttligt svårt:5
Svart Svår:1
Kvällsskidåkning:4 st nedfarter
Konstsnö:14 st nedfarter
Längsta nedfart:9843 ft
Total pistlängd:14,3 miles

Liftar (Totalt: 22)
Stollift:2

Fallhöjd
Branäs Fallhöjd
Högsta punkt: 1860 ft
Fallhöjd: 1362 ft
Lägsta punkt: 499 ft

Säsong
Start:21 december
Slut:10 april

Längdskidåkning
Spår:18 miles
Upplysta spår:1,2 miles
Konstsnö:0 miles

Områden
Snowparks:3
Barnområden:2
Land: Sverige
Region: Värmlands län

Recensioner av Branäs

Vad tycker du om Branäs?
5
4
3
2
1
Jake
Jake (Gäst)
2021-03-12
4:e gången i anläggningen, lika imponerad varje gång och då är jag en van skidåkare med erfarenhet av många olika skidanläggningar både i Sverige och utomlands. Gnäller man över hur backar och övrigt som Branäs erbjuder så är det nog inte bra någonstans.även skoterlederna i området är fantastiska.

David Lundberg
David Lundberg (Gäst)
2021-03-11
Riktigt bra åkning för den yngre familjen.

Lisa
Lisa (Gäst)
2021-03-10
Kanon, enkelt, trevligt och toppen för barnen

Henrik H
Henrik H (Gäst)
2021-03-08
Andra gången i Branäs, det blir tyvärr den sista. Visserligen sportlov, men galna liftköer. Backarna består av en botten av is/packad sprutsnö och ovanpå det sockrig sprutsnö eller potatismjölsaktig sådan som knappt går att ta sig fram genom. Efter ett par timmar är alla backar trasiga med vallar och is. En del backar pistades inte heller under natten.
Området har bebyggts extremt, men inte kapaciteten i anläggningen.
Ska dock sägas att allt runt omkring är alldeles utmärkt. Synd att skidåkningen inte är det.

Seppuccu
2021-03-01
Tog familjen dit en kortvecka i v4 och blev mycket positivt överraskad (vilket berodde dels på mycket lågt ställda förväntningar och dels på de fina förhållandena). Där finns både barnbackar, "cruisiga" backar för slöa åk samt en del längre och brantare nedfarter för dem som inte vet hur man har roligt utan att åka så snabbt som möjligt (BMW-ägare, gissningsvis).

Många oerfarna åkare som fumlar omkring, vilket jag föredrar framför dem som inte vet hur man har roligt utan att åka så snabbt som möjligt utan full kontroll på skären (BMW-ägare).

+ Mycket trevliga matställen på berget
+ Inget festarställe
+ Jättefin skidskola för ungarna
+ Helt ok fallhöjd för att vara Sverige

- Alldeles för stor andel knappliftar. Två sittliftar, en ägglift och en ankarlift!
- Dåligt utbud av affärer

Hasse
Hasse (Gäst)
2021-02-26
Har varit i Branäs flera gånger men i år var det under all kritik. Enorma liftköer och dåligt preparerade backar. Var nära att köpa stuga här för något år sedan men är otroligt glad att det inte blev något. Det har byggts enormt mycket bostäder senaste åren men liftsystemet har inte kapacitet att ta emot alla gäster. Detta kommer slå tillbaks mot Branäs, kan inte se att gäster vill fortsätta betala dyra pengar för att stå i liftkö. Den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket...

Gustav Lundgren
Gustav Lundgren (Gäst)
2021-02-15
Branäs är en pärla för hela familjen. Backarna är riktigt bra med variation och längd som gör att det inte känns som att man står i liftkö hela dagen. Servicen runt om med urtrevlig personal, restauranger överallt samt en app för Hemkörning gör att allt känns väldigt modernt och fräscht. Jag rekommenderar Branäs varmt till alla som ”nöjer sig” med att stanna kvar i Sverige för skidåkningen.

Camilla
Camilla (Gäst)
2021-02-15
Ett bra skidområde med många fördelar där en av dem är överkomligt avstånd även för oss i södra Sverige. Man kan välja vilken sida av berget man vill åka på eller om man vill åka på toppen eller i dalen när det är extra kallt eller blåsigt. Sällan några köer (förutom de populäraste veckorna), trevlig/hjälpsam personal, många olika typer av boenden i olika prisnivåer samt bra tillgång på i övrigt tillhörande utbud och service. För att nämna några; gratis utkörning/hämtning av skidutrustning, skidshop, matbutik samt restauranger, barer och fik som är mysigt inredda med stor öppen spis där man kan slå sig ner vid brasan med något gott att äta eller dricka.
För den som vill ha lite tuffare utmaning ligger Trysil 10 mil, 1,5 tim bort. Inte speciellt långt för en dagsutflykt. Räkna dock med betydligt högre prisnivå.

 • Branäs
Cornelia
Cornelia (Gäst)
2021-02-12
Var här förra veckan och då var det inte så mycket folk. Jag och mitt gäng hade mycket trevliga dagar i backen med solsken varje dag. Vi har haft det riktigt mysigt med grillning i backen och mysiga kvällar i vårt mycket fina och mysiga boende på Bävertorget.
Jag kan förstå att ni som vart här under hög beläggning fått vänta lite extra då man inte fyller alla gondoler och stolliftar till max. Jag tycker detta är riktigt bra så man slipper åka lift med folk som inte är i samma sällskap pga covid.
Erbjuder bra tjänster såsom utkörning av skidor, liftkort, matkassar, mat från restaurangen osv.

Superbra verkligen :)

Micke
Micke (Gäst)
2021-02-12
Vart i Branäs många år och vart nöjd, men nu känner jag att de har förbyggt sig, med tanke på utbudet av liftar och nerfarter. Man kan inte bygga mer boenden, utan att öka utbudet på liftar och backar. Det måste satsas på mer för att öka kapaciteten, annars kommer man välja andra skidorter.

Visa fler recensioner (106)

Mest populära foto

Åkare: Dan Rudhag Foto: Victoria Jonassen

Pistkarta

Pistkarta Branäsberget

Liftkortspriser

1 dag:450 kr
6 dagar:2020 kr
Säsongskort:5100 kr
Liftkort Branäs

Närliggande skidorter

Långberget11,2 miles
Byråsen23,6 miles
Hovfjället25,5 miles
Kläppen28,6 miles
Lindvallen/Högfjället35,4 miles
Tandådalen/Hundfjället36 miles
Ekesberget37,9 miles
Hunflen38,5 miles

Flygplatser nära Branäs

Scandinavian Mountains Airport
Körtid: 1 timme, 36 minuter (46 miles)
Avstånd: 35 miles
Mora-Siljan Airport
Körtid: 1 timme, 53 minuter (89 miles)
Avstånd: 56 miles
Oslo Airport
Körtid: 3 timmar, 5 minuter (124 miles)
Avstånd: 71 miles
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer