Mont Blanc över Grands Mulets

Chamonix   Krävande
Erik Fröjdh
Som klättrare lockar Mont Blanc via normal vägen inte särskilt mycket. Det är mest en lång vandring på snö tillsammans med en massa oerfarna turister. Att ta sig upp på skidor på alpernas högsta topp är däremot en annan sak. Vinter normal vägen som går över Grands Mulets är mer direkt, och även om det ibland är mycket folk så är det långt ifrån så galet som på sommaren. Sen att den tröstlösa nedstigningen, som får även de starkaste knän att klaga, i bästa fall ersätts med 3000 fallhöjdsmeter puder gör ju inte saken sämre.

Att ta sig upp på Mont Blanc är inte särskilt tekniskt svårt. Du kan ofta behålla skidorna på ända upp till Vallot och åkningen, även från toppen håller sig under 40 grader . För att ta sig från Vallot till toppen vandrar man på en bitvis smal kam och god vana med stegjärn behövs. Vad som däremot inte ska underskattas är glaciärerna och hur exponerad man är för vädret. Om du inte har kunskap och är van att färdas på glaciärer ska du definitivt anlita en guide.

Väderet och mängden snö på glaciärerna gör ofta att den bästa tiden att ta sig upp är i April eller Maj. Detta leder till att det blir svårt att åka skidor ända ner till Chamonix och turen startas och avslutas vid Plan de l’Aiguille stationen. Två dagar behövs för turen. Dag ett tar du liften upp för att sedan runda Aiguille de Midis nordvägg. Det går lite upp och ner men normalt behåller man stighudarna på hela tiden. Första hindret är att ta sig igenom La Jonction, glaciären här varierar från år till år men har oftast massor med sprickor och ställer till en del problem. Efter att passerat de värsta sprickorna går det sedan snabbt upp mot Refuge Grand Mulets där en trerätters middag och en bädd väntar.

Nästa dag börjar med frukost, eller vad man nu kan kalla det 01.30, och blir för många en lång dag då den innehåller nästan 1800 höjdmeters stigning upp från 3051möh till toppen på 4808möh. Antingen går du direkt mot toppen över Grand Plateu eller så tar du vägen över nord kammen på Dome du Gouter. Direkt är snabbare och har länge varit den klassiska vägen men nackdelen är att du spenderar ganska mycket tid under seracer vilket helt klart kan ha otrevliga konsekvenser. Dome du Gouter är brantare men objektivt säkrare. Oavsett vilken väg du tar så är det en underbar känsla att vara högt upp ovanför Chamonix när solen börjar gå upp.

Från refuge Vallot är det skidorna på ryggsäcken och stegjärn som gäller. Bered dig på att det tar längre än vad du tror att nå toppen men till slut står du där på alpernas högsta berg redo för minst 2600 fallhöjdsmeter skidåkning. Förhoppningsvis med lite kraft kvar i benen. Njut nu och se till att vara nere innan det blir för varmt på berget.

Startpunkt:
Plan de l'Aiguille (2440m) eller Chamonix (1030m)
 • La Jonction. Foto: Gina Menghini.
  La Jonction
  Foto: Gina Menghini
 • På väg mot La Jonction, försök hålla lagom my. Foto: Erik Fröjdh.
  På väg mot La Jonction, försök hålla lagom mycket höjd. Skarjärn kan vara oumbärligt beroende på före.
  Foto: Erik Fröjdh
 • Foto: Erik Fröjdh.
  Foto: Erik Fröjdh
 • Aiguille du Midi i soluppgången med Chamonix lån. Foto: Erik Fröjdh.
  Aiguille du Midi i soluppgången med Chamonix långt nedanför
  Foto: Erik Fröjdh
 • Vallot . Foto: Erik Fröjdh.
  Vallot
  Foto: Erik Fröjdh
 • Kammen från Vallot mot toppen av Mont Blanc. Se t. Foto: Erik Fröjdh.
  Kammen från Vallot mot toppen av Mont Blanc. Se till att reka vägen ner då den skiftar från år till år.
  Foto: Erik Fröjdh
 • Toppkammen på Mont Blanc. Foto: Erik Fröjdh.
  Toppkammen på Mont Blanc
  Foto: Erik Fröjdh
 • Foto: Erik Fröjdh.
  Foto: Erik Fröjdh
Lager
Skidort:Chamonix
Högsta punkt:4808 m.ö.h.
Lägsta punkt:2440 m.ö.h.
Fallhöjd:2368 meter
Längd:25000 meter
Max lutning:40°
Tidsåtgång För att ta sig till toppen från liften: 2 dagar
Svårighetsgrad:Krävande Hur fungerar skalan?
Är det något som inte stämmer eller saknas? Klicka här

Sept
Okt
Nov
Dec
Jan
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Aug
frojdh
Skapare:
frojdh

Du åker skidor utanför kontrollerade områden på egen risk. Använd och träna med din säkerhetsutrustning. Informera dig om de aktuella, lokala förhållandena. Anlita bergsguide för bättre och säkrare skidåkning vid topptur och offpist. Ha kul på berget och modet att vända om när riskerna är för stora. Safe turns!

Närliggande

Poubelle Colouir, Aiguille du Midi   2 km
Col du Passon   15 km
Le Foyer   30 km
Col Granier   31 km
Couloir DouDou   31 km
Col Argentiére   31 km
Pointe de la Foglietta, Nordsidan   31 km
Grenier de Moay   32 km


Bilder / Snörapporter

Ladda upp foton
Tillsammans kan vi göra denna sida bättre. Ladda upp dina egna bilder från Mont Blanc över Grands Mulets.