Skidorter i Dalarnas län

I Dalarna finns många skidorter, stora som små, från fjällberget i syd till Grövelfäll i norr. Men när det talas om skidåkning i Dalarna är det förstås Sälenfjällen som oftast hamnar i fokus. Inte så konstigt med tanke på hur många turister som årligen vallfärdar till Sälen för att njuta av skidåkning och allt som hör sporten till. Sälen består av Lindvallen/Högfjället och Tandådalen/Hundfjället som ägs av Skistar, samt fristående Kläppen och Stöten. Tillsammans bildar Sälenfjällen ett av Sveriges största skidområden.

Till Lindvallen lockas många barnfamiljer, här finns förutom skidåkning också äventyrsbad, biograf och ett stort utbud av restauranger. I Tandådalen finns brantare åkning, bland annat Väggen som är Sveriges näst brantaste backe, och i Kläppen finns Sveriges i särklass bästa park där flera skolor och landslag tränar under vintern. Under sommaren har Kläppen en barmarks-arena som också håller lika hög standard. I Sälen finns med andra ord något för alla.

Sedan 2019 har Sälen också en egen flygplats, Scandinavian Mountains Airport. Men självklart har Dalarna så mycket mer att erbjuda än Sälen. Lite längre norrut hittar vi exempelvis Idre Fjäll (som kan stoltsera med Sveriges brantaste backe) och Idre Himmelfjäll (som är Sveriges första nya skidort på 30 år). I närheten av dessa två skidorter finns också Fjätervålen som är en liten mindre skidanläggning som erbjuder riktigt fin skidåkning, allt som oftast utan liftköer.

En annan relativt välkänd skidort i Dalarna är Orsa Grönklitt utanför Orsa, där också Europas största rovdjurspark finns, samt Säfsen, som förutom skidanläggning också huserar med en av Sveriges största action-arenor; Snowcamp. Här finns bland annat studsmattor, foampit och vattenhopp och det bedrivs ofta lägerverksamhet här.

På den västra sidan av Siljan så ligger Gesundaberget som har en magnifik utsikt över sjön Siljan, eller mashavet som Dalmasarna ibland säger. Gesundaberget är ett av de brantare områdena kring Siljan, i jämförelse med exempelvis Granberget utanför Leksand och Rättviksbacken i Rättvik. Därför finns faktiskt relativt bra åkning på Gesundaberget för den som letar efter lite brantare terräng och offpist.

En annan nämnvärd skidort i Dalarnas län är Bjursås som ligger mitt emellan Falun och Rättvik.
Detta är en riktigt charmig pärla i Dalarna som i vissa sammanhang kallas för Dalarnas Schweiz. Bjursås, eller Bjurs som lokalbefolkning gärna tilltalar orten, är en i sammanhanget relativt stor skidanläggning med 20 nedfarter och 10 liftar, varav två av dessa är stolsliftar.

Dalarnas största städer är Borlänge och Falun som har drygt 40 000 respektive knappt 40 000 invånare var och ligger inte mer än två mil ifrån varandra. Kring dessa städer finns flera skidanläggningar, mest känd är sannolikt Romme Alpin utanför Borlänge som är en välbesökt och välsmord anläggning med hela 33 nedfarter. Utanför Falun hittar vi Källviksbacken, en gemytlig liten backe med knappa 100 meter fallhöjd som har en erkänt bra park samt Svärdsjöliften två mil norr om Falun.

Skidort Snödjup Snöprognos Jämför
Bjursås
Byråsen
Fjällberget
Fjätervålen
Gesundaberget
Granberget
Grövelfjäll
Hunflen
Högbyn
Idre Fjäll 10 cm
Idre Himmelfjäll
Kläppen
Källviksbacken
Käringberget
Lindesnäs
Lindvallen/Högfjället 37 cm
Lövåsliften
Nybrobacken
Näsfjället
Orsa Grönklitt 10 cm
Romme Alpin
Ryllshyttebacken
Rättviksbacken
Stöten
Svärdsjöliften
Säfsen
Sälen
Tandådalen/Hundfjället 37 cm
Uvbergsbacken
Wäsabergen


Saknar du någon skidort? Tipsa oss