Skidorter i Gävleborgs län

Gävleborgs län tillhörde Västernorrlands län fram till 1762 och än idag räknas Gävleborgs län in som en del av Norrland (om än den sydligaste delen av landsdelen). Länets största stad är Gävle med drygt 100 000 invånare i kommunen. Några mil utanför staden ligger Kungsberget, en av Gävleborgs läns nio skidanläggningar. Kungsberget är Sveriges elfte största skidanläggningen sett till skipassomsättning och ägs av Branäsgruppen. Totalt finns 22 nedfarter i Kungsberget samt 11 liftar och berget har 200 meter fallhöjd. Kungsberget har barnfamiljer som främsta målgrupp och erbjuder bland annat flera rullband och barnområden med maskotar. Säsongen 2016/2017 öppnade Kungsberget upp ett helt nytt skidområde på sydsidan och i samband med detta invigdes också ”Kungs8:an” - Sveriges sydligaste 8-stolslift. Sedan sommaren 2021 så är också anläggningen och liften öppen under sommaren för cykling. Allt detta, endast två timmars bilresa från Stockholm.

I centrala Gävle ligger Hemlingbybacken som är en liten stadsbacke med två liftar och tre nedfarter. Här tränar den lokala alpina klubben regelbundet och många barn tar sina första svängar i denna backe som också har en snowpark när snön finns. Några mil utanför Gävle ligger också Hoforsbacken i, just det, Hofors. Detta är också en liten backe främst för Hofors invånare som säkerligen varit den plats där många stått på skidor för första gången.

Om vi vänder blicken cirka tio mil norrut så hamnar vi i Bollnäs och Bollebacken på Bolleberget. Här finns sex nedfarter och tre liftar samt drygt 100 meter fallhöjd. Under senare år så har parken på detta berg blivit beundransvärt bra och flera relativt stora tävlingar har arrangerats här, exempelvis Swedish Slopestyle Tour och Appertiff Team Battle.

I detta område finns i princip en skidanläggning i varje stad. I Edsbyn ligger Gårdjärnsberget, utanför Söderhamn hittar vi Fågelhällan och i Hudiksvall ligger Hedebacken. Samtliga av dessa är små backar med en eller två liftar. Men i Järvsö ligger en betydligt större och mer väletablerad skidanläggning som också platsar på listan över Sveriges största skidorter. Mitt i den mysiga byn Järvsö ligger Järvsöbacken, Sveriges trettonde största skidort som har 20 nedfarter, 8 liftar och 200 meter fallhöjd. I Järvsöbacken finns allt du kan förvänta dig av en modern skidort; Skidskola, skiduthyrning, flera restauranger och bra boenden. Järvsö har dessutom en av Sveriges absolut bästa cykelparker under sommaren.

Längs upp i Gävleborgs län, mellan Hudiksvall och Sundsvall, ligger Hassela. Detta är en relativt stor skidanläggning i Hälsingland med över 300 meter fallhöjd, 20 nedfarter och 8 liftar. Hassela är perfekt för barn och barnfamiljer och majoriteten av backarna är gröna (även om det också finns både röda och svarta nedfarter). Här finns dessutom skiduthyrning ,skidskola, flera restauranger och boende. Och den som tröttnar på skidbackarna i Hassela kan bege sig ut i längdspåren.

Skidort Snödjup Snöprognos Jämför
Bolleberget Bollebacken 20 cm
Fågelhällan
Gårdtjärnsberget
Hassela 55 cm
Hedebacken
Hemlingbybacken
Hoforsbacken
Järvsö 35 cm
Kungsberget 10 cm


Saknar du någon skidort? Tipsa oss