Skidorter i Jämtlands län

Jämtlands län mån vara relativt glesbefolkat men är desto tätare på skidorter och skidanläggningar. Hela 32 skidområden finns i länet från Björnberget utanför Sveg i söder till Blåsjöns Fjällanläggningen i norr, nära den norska gränsen. Men Jämtlands läns flaggskepp när det kommer till skidorter är givetvis Åre.

Åre är en skidort som är välkänd över hela världen och har stått som värd för alpina VM tre gånger; 1954, 2007 och 2019. Åre är sannolikt den skiddestination som flest människor förknippar med Sverige. Detta är den skidort som innehar högst fallhöjd i hela Sverige och Åre har totalt 89 nedfarter och 46 liftar samt enorma ytor för offpiståkning. Redan på 1100-talet stannade tusentals pilgrimer från hela Europa till i byn under sin vandring till Sankt Olavs grav i nuvarande Trondheim. 1910 invigdes Åre Bergbana, den första transporten till fjället i Åre, och sedan dess har turismen och intresset för Åre bara vuxit för varje år som gått och Åre kan idag stoltsera med en riktigt levande bykärna med ett stort utbud av butiker och restauranger.

Åre är en gigant, men det finns också flera mindre skidanläggningar i närheten av Åre som allt fler upptäcker. Norr om Åre hittar vi Huså intill Kallsjön och söder om Åreskutan finns både familjära Edsåsdalen och charmiga Trillevallen som levererar riktigt fin skidåkning.

Nog om Åre, Jämtlands län är så mycket mer än så. I Härjedalen hittar vi hela Funäsfjällen bestående av Tänndalen, Ramundberget, Funäsdalsberget, Tännäskröket, Kappruet och Tänndalsvallen som årligen tar årligen emot massvis av förväntansfulla gäster som söker efter den ultimata fjällupplevelsen, sommar som vinter. Här är tempot lägre men känslan av vidsträckta fjäll är desto mer närvarande och Funäsfjällen anses av många vara ett paradis för nästan all sorts utomhusaktivitet, exempelvis skidåkning utför och på längden, skoter, cykling, vandring och fiske.

Längre österut hittar vi Vemdalen, också en välkänd destination som ägs av Skistar (precis som Åre), som i själva verket består av tre olika anläggningarna Vemdalsskalet, Björnrike samt Klövsjö/Storhogna. Vemdalen är en mångsidig skiddestination men skidåkning som passar för alla.

En charmig pärla lite längre söderut i länet är Lofsdalen, som förutom 9 liftar och 25 nedfarter för alpin skidåkning, också erbjuder fantastisk skoteråkning som lockar många besökare varje vinter. Lofsdalen marknadsför sig som ”Den lilla byn med den stora skidåkningen” vilket är en tämligen sanningsenlig slogan.

Jämtland är också det län som huserar med Sveriges kanske mest kända topptursområde, Storulvån, cirka 50 minuters bilresa från Åre. Lite längre österut hittar vi Vålådalens Fjällstation som också är ett välbesökt topptursområde.

För den som är sugen på lugnet och stillheten, men helst slipper gå upp för egen maskin med stighudar, så finns det flera mindre, men ack så charmiga skidorter, bland annat Bydalsfjällen och Storlien som ligger precis intill den norska gränsen.

Jämtlands läns största stad är Östersund, med cirka 50 000 invånare. Även här går det utmärkt att åka utför i Gustavsbergsbacken som är en en liten skidanläggning i centrala Östersund.

Skidort Snödjup Snöprognos Jämför
Almåsa Alpin
Ansätten
Björnberget
Björnrike
Blåsjöns Fjällanläggning 5 cm
Bydalsfjällen 75 cm
Edsåsdalen 35 cm
Funäsdalsberget 57 cm 2 cm
Funäsfjällen
Gräftåvallen
Gustavsbergsbacken
Hamra Syd
Huså
Kappruet 1 cm
Klövsjö/Storhogna
Kullstabacken / Elefantberget
Landsomberget
Litsbacken
Ljungdalsberget 1 cm
Lofsdalen 68 cm 1 cm
Ramundberget 74 cm 2 cm
Skärsjövålens Fjällanläggning
Storlien 45 cm 4 cm
Storulvån 5 cm
Trillevallen 70 cm
Tänndalen 61 cm 1 cm
Tänndalsvallen 2 cm
Tännäskröket 45 cm 1 cm
Vemdalen 45 cm
Vemdalsskalet
Vålådalens Fjällstation
Åkersjön
Åre 51 cm


Saknar du någon skidort? Tipsa oss