Skidorter i Jönköpings län

Under 1600-talet var Jönköpings läns framtid högst oklar. 1634 var detta en del av Smålands län men bara några år senare så blev Jönköpings län en separat del med egen landshövding. Det dröjde sedan inte länge innan förändringar åter skedde och länet har hetat både Jönköping och Kronobergs län samt Smålands län. Men sedan slutet av 1600-talet så blev Jönköpings län eget igen. Den geografiska gränsdragningen har skiftat och så sent som 1998 överfördes kommunerna Mullsjö och Habo till Jönköpings län.

Nog om historia, det är skidåkning som är det primära på denna sida. Och när det kommer till Jönköpings län så faller det sig naturligt att nämna Isaberg först. Denna skidanläggning ligger drygt sex mil från Jönköping intill samhället Hestra. Det ortnamnet för ju genast tankarna till skidåkning, och det med all rätt. Isaberg är en relativt stor anläggning och här finns elva nedfarter, åtta liftar (varav en stolslift och ett åkband för barn) och en fallhöjd på cirka 150 meter. Här finns också allt som hör skidåkning till så som uthyrning, skidshop, restaurang och afterski. Under sommaren är det fortfarande full fart på Isaberg när skidorna byts ut mot mountainbikes, dessutom finns här höghöjdsbana och en rodelbana som håller öppet året runt.

I Jönköping hittar vi också två skidanläggningar; Strutsabacken och Järabacken - vackert belägna intill Vätterns södra del. Båda dessa anläggningar är av det mindre slaget med en lift och två nedfarter var och en fallhöjd under 100 meter. Den som vill ha lite mer skidåkning beger sig västerut, cirka tre mil, till Mullsjö Alpin. Detta är inte heller något jätteberg men här finns åtminstone sju nedfarter och fem liftar och fallhöjden mäter strax under 100 meter. Här finns både skidshop och skidskola och Mullsjö Alpin har dessutom ett modern snöläggningssystem som gör denna skidanläggning relativt snösäker men tanke på dess geografiska plats i landet.

I länets sydöstra delar ligger skidanläggningen Kettilsås, inte långt från Vetlanda. Denna anläggning drivs ideellt av Friluftsfrämjandet och har tre liftar och tre nedfarter samt möjligheter till att hyra utrustning och gå i skidskola. Här finns också ofta en liten park och ibland arrangeras slalomtävlingar i backen. Högsta punkten här mäter 290 meter över havet men fallhöjden är av det något mer blygsamma slaget och är uppmätt till 85 meter, vilken kan vara gott nog för några fina svängar.

Förut fanns också en skidanläggning i länet som hette Lövhults Teknikbacke, tyvärr är den liften inte i drift längre. Men för den som är sugen på en offpistrepa vid nästa dump i Jönköpings län så är det bara att dra på stighudarna och knata uppför, det är inte mer än 15 höjdmeter som ska avverkas.

Skidort Snödjup Snöprognos Jämför
Isaberg
Järabacken
Kettilsås
Lövhults Teknikbacke
Mullsjö Alpin
Strutsabacken


Saknar du någon skidort? Tipsa oss