Kirovsk

Skidorter i Ryssland
Kolahalvön är, precis som det mesta av Finland, känt för mycket snö utan att ha så mycket fjäll. Ett och annat fjäll finns dock, och stan Kirovsk, 2½ timma söder om Murmansk, erbjuder riktiga skidmöjligheter. Nästan mitt i stan har skidområdet Bigwood sin botten på 400 meters höjd, skidområdet sträcker sig sen upp runt 800 meter till högsta punkten. En skidort på den höjden mitt i den ryska tundran är minst sagt snösäker.

I den delen av skidorten som är närmast stan finns längdspår och ett barnområde. För den som vill komma vidare upp på fjället går det att ta gondollift upp till den närmaste toppen, och skidområdet fortsätter sedan ner i nästa dal.

Tvärtemot många fördomar mot Ryssland är Bigwood en modern skidort med moderna liftar från välkända tillverkare som Bartholet och Doppelmayr. Den största skillnaden mot en vanlig alport är förmodligen storleken på staden och bristen på information för de som inte läser ryska.

Snöprognos

 • Fredag

  7,9 cm snö
  Snö
  -5°
  13 m/s
 • Lördag

  0,7 cm snö
  Halvklart
  -4°
  7 m/s
 • Söndag

  0 cm
  Molnigt
  -1°
  7 m/s
Vad tycker du om Kirovsk?
5
4
3
2
1
RG
RG (Gäst)
2015-03-04
Hej

Vi testade tre anläggningar

Big wood
En anläggning i toppklass med pistade backar. Sitliften som ligger mot Kirovsk var den lyxigaste jag har provat

Enstolsliften
Mest lössnöåkning. När vi var där var det ganska dåligt med snö. Otroligt kul att se en äldre skidanläggning. Testa denna minst några åk. Anläggningen ligger bredvid Bigwood så man kan växla mellan anläggningarna

25 km:aren
Kanonbra anläggning. Brantare backar och galgeliftar.

RikardAndersson
2012-04-25
Vinter 09/10 En vecka med helt galna snömängder. Dumpade i princip varje dag. Åkning på stora ytor och härligt trasiga byggnader.

Skantz
2007-06-20
Eftersom det inte finns någon recension som är täckande över området ska jag skriva lite. Det är 3 olika system som ligger mer eller mindre i staden Kirovsk.
Stora systemet: 570 fallhöjdmeter i Enstolsliften. De andra liftarna är knappt värt att nämna även om de är 4-6 st andra. Plus x-antal som inte är igång. Pisterna är så där preparerade med lagom lutning på gränsen till flack här och var. Lutar lite mer längst ner och längst skiers right. Men går man längs kammen från avstigningen från enstilaren finns en hel sluttning där det finns en knyttnäve med attraktiva åk. Men de nås lättare d.v.s. kortare fotgång från nya systemet. Från avstigningen av enstolen åker du på baksidan rakt ner i ravinen och till det nya systemet sen tar du liftarna upp där och åker åken på den stora sluttningen till det stora systemet.

Nya systemet: 540 fallhöjdmeter. Bästa pistade backarna. Dock alldeles för flackt för att det ska finnas någon att åka. Det "nya systemet" är 2 knappliftar som inte har någon liftkapacitet. Offpisten finns runt ravinen som jag nämnde innan. Dock så finns det en liten park här som kan vara värd att lägga nått åk i.

Systemet vars namn är "25 km": 470´fallhöjdmeter. Brantaste systemet. Pistade backar kan du glömma. Att de har öppet den övre liften är dessutom inte säkert. Utan den dålig åkning. När vi var där hade de dessutom kapat av en delen på bygglarna så man bara kunde åka en och en. Systemet är brant och allt på framsidan är bra och det är lätt att komma tillbaka till liften. Pisterna är pucklar om det inte har snöat på ett tag. De olika baksiderna är bra. Hela sluttningen mot den lilla stadsdelen finns ett par helt goa rännor av klass. Här går det att ta sig tillbaka till systemet med lite vilja och kanske lite svett.
Baksidan rakt bakåt är och en massa värda åk. Mer stora grytor än rännor så att säga. Längst ner får du staka lite fram till en större väg och du bör ha någon som skjutsar dig tillbaka. Helt klart är åkningen bäst här och det är synd att de inte alltid har öppet den övre liften som jag förstod det. Den var bara öppen en del av dagarna när jag var där.

Kirovsk är en stad på 40 000 innvånare och är mycket alpin stad i jämförelse till svenska mått, trots de små bergen. De mesta av åkningen är ovanför trädgränsen så glöm skogsskidåkning. Det kan nog vara vindpackad snö på midvintern. Jag var där sista veckan i Mars och då var det vårskidåknings slask när den är som bäst.
läs mer på jamtland.info.se ,Skidresa till Ryssland även en hel del bilder!

Bronkenstein
2006-01-03
Har precis kommit tillbaka från en veckotur genom Kolahalvøn. Jag fick lyckligtvis møjlighet att testa skidsystemet i Kirovsk en av dagarna och har bara positiva saker att sæga! Byn ær trevlig och har relativt høg standard gæmført med andra byar i nærheten. Det ær dock få som talar engelska varfør det kan bli problem att ta sig fram utan kontakter... Personligen åkte jag med en norsktalande Rysk guide. Vi var helt ensamma i hela systemet eftersom de inte øppnat liftarna ænnu. Lite før lite snø, men stora, ytor och mycket vackra berg! Planerar ett återbesøk i Påsk før att uppleva bergen i midnattsol (återkommer med recension då)... Kirovsk ær en væderkænslig plats och det blåser ofta men det kommer stora mængder snø hær, som dessutom ligger kvar vældigt længe... slutsats.. Åk till Kirovsk om du har møjlighet!

kawi
2003-02-21
Efter många besök på Kolahalvön och Apatity fick jag äntligen tillfälle att också pröva backarna i Kirovsk. 12 maj och bara en lift fortfarande öppen var ju ingen perfekt start - barfläckarna var nästan lika stora som snöfälten denna tidiga vår. Men uppe i systemet insåg jag direkt storheten. Här finns obegränsad åkning, och det är ingen trängsel utanför pisten. 9 liftar och två dalgångar gör ytan stor och eftersom det mesta är kalfjäll kan man åka överallt där man vågar. Området påminner mycket om Riksgränsen, men priserna här är bara en bråkdel. Ryssarna är otroligt vänliga och det är roligt att få se de här städerna som ligger så nära men ändå är så annorlunda.

Mest populära foto

Åkare: Pontus Lindberg Foto: Johan Palmqvist

Närliggande skidorter

Hemmabacke