Skidorter i Norrbottens län

Norrbotten gränsar mot både Finland och Norge och är Sveriges nordligaste, största och mest glesbefolkade län och här finns antagligen Sveriges bästa skidåkning. Här är naturen enastående och bergen höga. Faktum är att Sveriges högsta berg Kebnekaise (2097 meter över havet) ligger i Norrbotten. Kebnekaise består av två toppar, sydtoppen och nordtoppen, där sydtoppen är den som ansetts vara Sveriges högsta punkt. Under 70- och 80-talet fick vi lära oss i skolan att Sveriges högsta berg var 2111 meter högt, men sedan dess har toppen blivit drygt 15 meter lägre. Anledning till detta är att Kebnekaises sydtopp består av fast berg upp till 2060 meter, och all höjd därutöver utgörs av glaciäris. I takt med att klimatet blir allt varmare så smälter glaciären efter hand och därför är nordtoppen numer Sveriges högsta punkt under perioder av sommaren. Kebnekaise är ett populärt resmål både under vintern och sommaren och för den som är tillräckligt kunnig och beredd att gå med stighudar så finns givetvis fin skidåkning i en hisnande miljö.

Nog om Kebnekaise, det finns så otroligt mycket mer i Norrbotten. Och det är givetvis ofrånkomligt att inte nämna Riksgränsen i detta sammanhang, Sveriges nordligaste skidanläggning som ligger precis intill den norska gränsen. Detta är mytomspunnet berg där Nordiska Mästerskapen i friåkning (NM) har avgjords i över 30 år och enligt många är detta Sveriges bästa berg för offpiståkning. I närheten av Riksgränsen ligger Björkliden som också erbjuder fantastisk åkning samt Abisko/Nuolja som ansesa vara Sveriges svar på La Grave. Här är det fjällterräng som gäller och det finns endast en lift och en markerad men opistad nedfart.

Lite längre ned i länet finns en annan populär skidanläggning, nämligen Dundret. Denna anläggning blev 2020 framröstad till Sveriges bästa skidort enligt Freerides läsare. Dundret ligger cirka en mil från Gällivare och har en fallhöjd på 320 meter.

Geografiskt längre ned, mitt emellan Arvidsjaur och Jokkmokk, så ligger Kåbdalis som är en skidanläggning med en lång säsong. Många besöker Kåbdalis redan i oktober, inte minst träningsgrupper som vill komma tidigt på snö, och anläggningen har ofta öppet fram till 1 maj.

Norrbottens största stad sett till befolkning är Luleå. Mitt i staden ligger Ormberget, en liten backe med blygsamma 45 meter fallhöjd som främst lämpar sig för barn och nybörjare. Endast 14 kilometer därifrån ligger också Måttsund, som är en lite större backe med tre nedfarter och tre liftar samt skiduthyrning

En annan nämnvärd skidanläggning i Norrbotten är den gömda offpistpärlan Svanstein (Pullinki) som ligger precis intill den finska gränsen. Berget är inte det högsta och mäter blygsamma 335 meter med en fallhöjd på 253 meter. Men här finns fantastisk friåkning och iögonfallande natur

– Terrängen är grymt kuperad med bäckraviner och olika lutning. Jag tycker det är som ett mini-Kanada där det kommer snö hela tiden.

Så beskrev Jacob Söderqvist berget för några år sedan när freeride intervjuade honom 2016 då han tillsammans med två andra vida kända snowboardpionjärer, Ingemar Backman och Johan Olofsson, tog över driften på Pullinki Ski Svanstein.

Skidort Snödjup Snöprognos Jämför
Abisko / Nuolja 2 cm
Björkliden 95 cm 2 cm
Bomyrberget - Vuollerim
Dundret 95 cm
Galtis
Jäckvik
Kanisbacken
Kebnekaise 4 cm
Kåbdalis 100 cm
Lappbergsbacken / Storlappberget
Lindbäcksstadion (fd Vallsberget)
Luossabacken
Måttsund
Ormberget
Pagla
Prästberget
Riksgränsen 185 cm 2 cm
Rudträskbacken
Ruskolabacken
Rånekölen
Sattajärvi
Storklinten 70 cm
Svanstein (Pullinki)
Vittjåkk


Saknar du någon skidort? Tipsa oss