Skidorter i Örebro län

Örebro län har en gedigen historia där delar av den geografiska gränsdragningen ändrats till och från under flera hundra år. Senast år 1974 överfördes Götlunda socken till Västmanlands län och men sedan dess har Örebro län sett likadant ut. Länet gränsar mot sjön Hjälmaren i öster och mot Vättern i söder. I denna del av landet finns många kulturella sevärdheter som slott, kyrkor och museum, men den som letar efter bra skidåkning kan eventuellt bli besviken. Men så har det inte alltid varit, förut fanns fem skidanläggningar i Örebro län men en efter en har stängt och idag är endast två av dessa kvar. En av dessa är Sörbybacken i centrala Örebro som innehar en fallhöjd på 22 meter och består av en lift och en nedfart. Denna anläggning kanske inte ger någon hisknande skidupplevelse för de flesta men det är fortfarande ett gott alternativ för barn och nybörjare. Under sommaren maxar Sörbybacken möjligheterna och erbjuder bland annat höghöjdsbana, zipline, hinerbana och paintball. Dessutom håller liften öppen för downhillcykling och det finns också cyklar att hyra.

Knappt två mil söder om Örebro ligger länets andra (och sista) skidanläggning - Kvarntorpshögen, som ligger strax utanför Kumla. Detta är Närkeslättens högsta punkt som mäter cirka 150 meter över havet. Det går bilväg ända upp till toppen men det är också möjligt att ta sig upp med en av Europas längsta trätrappor som har 427 steg. Förutom att det finns en skidanläggning på Kvarntorpshögen så finns här också flera skulpturer från kända konstnärer som årligen lockar runt 30 000 besökare och som går under namnet ”Konst på hög”. Nog om det, när det kommer till skidåkning så består Kvarntorpshögen av en skidanläggnign med två liftar och tre nedfarter samt en fallhöjd på knappt 100 meter.

Storstenshöjden är en anläggning som tidigare ägdes av Branäsgruppen men som idag tyvärr har stängt igen på obestämd framtid. Detta var en relativt stor anläggning med sju nedfarter och sex liftar, restaurang, skiduthyrning samt skidskola. Storstenshöjden har dessutom en gedigen och mytomspunnen historia. Här började det åkas skidor redan på 50-talet och 1973 öppnade den första liften. Namnet på berget kommer från den stora stenen som ligger på det och skrönor talar om en historia med en jätte som en dag blev så förgrymmad på kyrkklockornas klang, att han tog tag i stenblocket som låg där och försökte lyfta upp det för att kasta ned det på kyrkan. Det var för tungt och en åder brast, varpå blod rann ut ur jätten och bildade Falkasjön.

Även skidanläggningen Klacken i närheten av Kopparberg har gått samma dystra öde till möte tillsammans med Lunedsbacken utanför Karlskoga. Förhoppningsvis får Örebro län behålla sina resterande två skidanläggningar. Och vem vet, det kanske blir fler igen en vacker och kall dag?

Skidort Snödjup Snöprognos Jämför
Klacken
Kvarntorpshögen
Lunedsbacken
Storstenshöjden
Sörbybacken


Saknar du någon skidort? Tipsa oss