Sadeln

Riksgränsen   Medel
Axel Mossling
För att åka Sadeln behöver man inte ta sig hela vägen upp på toppen, även om jag rekommenderar att göra det i alla fall en gång i klart väder. Från toppröset är utsikten magisk, med både havet och ett helt gäng fantastiska toppar att drömma om. Toppen tillför dock ingen åkning.

Från platån överst i Insteget, ta några staktag i ostlig riktning. Oftast finns det spår att följa, även om det verkligen inte är någon garanti för en säker väg ner. Efter de första stenpartierna lutet det på lite grann, och det är fri sikt ner mot liftarna. Håll lite lite vänster, och ta sikte på bron som går
över Gatterjohkka, om den syns. Annars försök bara följa den ganska tydliga kanten ned österut. När kanten avtar och det inte lutar på lika mycket är det bara att svänga ned vänster och sikta på Solliftens vändhjul. Generellt blir det flackare och lite lite säkrare längre åt höger, och brantare åt
vänster. Om du vid okej sikt inte kan se nedför hela slänten, eller ser klippor under dig, så är du för långt skiers right.

Värt att nämna är att det som kallas Sadeln här och i vanliga fall, inte är samma Sadeln där kvalåket på NM brukar gå. Det kallas i vanliga fall (alltså resten av säsongen) för Branten, och det som heter Branten på NM, heter annars Branta Branten eller skiers right om Branten. Varken
Branten, Branta Branten eller skiers left om Branten rekommenderas, om du inte har väldigt bra koll på lavinförhållanden, är säker på hur du ska åka, och är van att åka riktigt brant. Då kan det vara fantastiskt.

Nordalssadeln är väldigt skidåkarvänligt, och perfekt som första turupplevelse. Det är ganska flackt, relativt harmlöst men alldeles underbart i rätt förhållanden. Med det sagt är det definitivt inte säkert. Det är dock alternativet med absolut minst risk på Nordalsfjället. Kombinerat med att tura upp den flackaste vägen, fungerar Sadeln ganska många dagar på en säsong.

Startpunkt:
Toppen av Övre Stolbanan
  • Påväg upp i Insteget. Foto: Axel Mossling.
    Påväg upp i Insteget
    Foto: Axel Mossling
Lager
Skidort:Riksgränsen
Högsta punkt:1000 m.ö.h.
Lägsta punkt:650 m.ö.h.
Fallhöjd:350 meter
Längd:350 meter
Max lutning:25°
Tidsåtgång För att ta sig till toppen från liften: 45 minuter
Svårighetsnivå:Medel Hur fungerar skalan?
Terräng:Fjäll
Är det något som inte stämmer eller saknas? klicka här

Sept
Okt
Nov
Dec
Jan
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Aug
Corin
Författare:
Corin

Du åker skidor utanför kontrollerade områden på egen risk. Använd och träna med din säkerhetsutrustning. Informera dig om de aktuella, lokala förhållandena. Anlita bergsguide för bättre och säkrare skidåkning vid topptur och offpist. Ha kul på berget och modet att vända om när riskerna är för stora. Safe turns!

Närliggande

Sherriffen-Keps-Rimfors/Sommarstigen   1 km
Uffes-Vägg   1 km
Branten   1 km
Snobben-Skrattvallen   1 km
Insteget   1 km
Calgary   2 km
Bananen   2 km
Norgesvängen   2 km


Åkbilder / Snörapporter

Ladda upp foton
Tillsammans kan vi göra denna sida bättre. Ladda upp dina egna bilder från Sadeln.
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer