Branten

Riksgränsen   Krävande
Axel Mossling
Till Branten, och nu pratar vi alltså inte om den på Nordalsfjäll utan nere i lifsystemet, kommer du lättast genom att ta Gaten vid Mellanstation, botten av Övre Stolsbanan. Dit kan du åka direkt efter att du hoppat av Nedre Stol, så för att åka Branten behövs alltså bara en lift, mot för Uffes två. Från gaten vid Mellan kommer du ner i en liten ravin, där det oftast bildas en driva på vänster sida. Här kan du antingen åka upp på drivan tidigt och ner i det branta, släta partiet. Eller så kan du hoppa upp och ned på drivan och köra på den tills den tar slut. Eller så kan du skråa ut åt höger och åka ner längs repet som avgränsar till Uffes.

Alla sätt är bra, och då ett varv i Branten går rätt så fort hinner du pröva alla. Min personliga favorit är att åka upp och ned för drivan, sedan svänga vänster när den tar slut, och upp på kullen där det hänger en hängdriva på höger sida. Den kallas Personaldrivan och kan vara riktigt kul att hoppa i rätt förhållanden. Sedan ner till vänster i velodromsvängarna som brukar bildas där, och här gäller det att se upp för sten. Det spelar ingen roll hur mycket snö det är, här finns det i princip alltid sten framme i spåret.

Startpunkt:
Botten av Övre Stolsbanan
  • Gustav Corin en dålig dag i Branten. Foto: Axel Mossling.
    Gustav Corin en dålig dag i Branten
    Foto: Axel Mossling
Lager
Skidort:Riksgränsen
Högsta punkt:730 m.ö.h.
Lägsta punkt:550 m.ö.h.
Fallhöjd:180 meter
Svårighetsnivå:Krävande Hur fungerar skalan?
Terräng:Klippor, Fjäll
Är det något som inte stämmer eller saknas? klicka här

Sept
Okt
Nov
Dec
Jan
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Aug
Corin
Författare:
Corin

Du åker skidor utanför kontrollerade områden på egen risk. Använd och träna med din säkerhetsutrustning. Informera dig om de aktuella, lokala förhållandena. Anlita bergsguide för bättre och säkrare skidåkning vid topptur och offpist. Ha kul på berget och modet att vända om när riskerna är för stora. Safe turns!

Närliggande

Uffes-Vägg   0 km
Snobben-Skrattvallen   0 km
Sherriffen-Keps-Rimfors/Sommarstigen   0 km
Norgesvängen   1 km
Calgary   1 km
Sadeln   1 km
Insteget   2 km
Bananen   2 km


Åkbilder / Snörapporter

Ladda upp foton
Tillsammans kan vi göra denna sida bättre. Ladda upp dina egna bilder från Branten.
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer