Norgesvängen

Riksgränsen   Medel
Axel Mossling
Det här med klassiker och Riksgränsen är som vi redan etablerat inte helt lätt. Å ena sidan är alla åk klassiska på ett eller annat sätt, men å andra sidan finns vissa som är så klassiska att de är i en klass(!) för sig. Norgesvängen är ett sånt åk.
Här finns mer skid- och brädhistoria samlat i ett enda offpiståk än i hela södra halvan av Sverige!* Det är visserligen ett ganska stort område som kan räknas till Norgesvängen, och även här uppmuntras flera varv för att verkligen utforska och hitta sina egna små gömmor.

Från toppen av Övre Stolsbanan tar du av höger, bort mot Norge. Sväng av pisten på vänster sida ganska direkt och håll höjd. Efter att ha passerat den gamla gränsstugan fortsätter du ungefär lika långt till, och första delen av Norgesvängen ligger nu ned åt höger. Det går att åka ned i princip över allt, men precis som på alla andra ställen gäller det att ha koll på rådande lavinförhållanden och göra smarta vägval. Du är nu utanför skidområdet, och dessutom i ett annat land.

Efter det ganska långa, böljande flacka partier lutar det på, och på vissa ställen ganska mycket. Beroende på hur långt bort du väljer att åka, kan du hålla utkik efter en staty av en snowboard som finns på en klippa. Hittar du statyn, har du även hittat den ”riktiga” Norgesvängen. Eftersom det är ett så stort område, kan man ofta hitta spårade partier här borta, och det kan även ha blåst in mer snö än på andra ställen. Efter att det blivit brant kommer du ner till en lite flackare bit innan järnvägen. Håll till höger allt du kan för att slippa staka så långt tillbaka till liften.

*ej officiella uppgifter

Startpunkt:
Toppen av Övre Stolsbanan
  • Lars-Åke Krantz i Norgesvängen.. Foto: Axel Mossling.
    Lars-Åke Krantz i Norgesvängen.
    Foto: Axel Mossling
Lager
Skidort:Riksgränsen
Högsta punkt:910 m.ö.h.
Lägsta punkt:500 m.ö.h.
Fallhöjd:410 meter
Tidsåtgång För att ta sig till toppen från liften: 15 minuter
Svårighetsnivå:Medel Hur fungerar skalan?
Terräng:Klippor, Fjäll, Alpin äng
Är det något som inte stämmer eller saknas? klicka här

Sept
Okt
Nov
Dec
Jan
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Aug
Corin
Författare:
Corin

Du åker skidor utanför kontrollerade områden på egen risk. Använd och träna med din säkerhetsutrustning. Informera dig om de aktuella, lokala förhållandena. Anlita bergsguide för bättre och säkrare skidåkning vid topptur och offpist. Ha kul på berget och modet att vända om när riskerna är för stora. Safe turns!

Närliggande

Snobben-Skrattvallen   1 km
Branten   1 km
Uffes-Vägg   1 km
Sherriffen-Keps-Rimfors/Sommarstigen   1 km
Calgary   1 km
Sadeln   2 km
Insteget   2 km
Bananen   2 km


Åkbilder / Snörapporter

Ladda upp foton
Tillsammans kan vi göra denna sida bättre. Ladda upp dina egna bilder från Norgesvängen.
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer