Pointe de la Foglietta, Nordsidan

Sainte Foy   Expert
Ett av Tarentaise-dalens klassiska åk!

Från toppen av liften l'Augille går man direkt vänster upp längs kammen och glider sedan 50 m tills det är dags att sätta på stighudar där kammen börjar gå uppåt (det går att vandra, i dessa fall är det bäst att gå nära kammen där snön ofta inte är så djup). På skissen är det ungefärliga spåret för att komma till första insteget inritat till vänster, för att komma till andra eller tredje insteget läggs spåret mer åt höger (öster, det högra inritade spåret). Tänk på att vägen upp är sydvänd, och det släpper regelbundet laviner i de brantare partierna när solen värmer.
Insteget är brant, med hängdrivor över delar av insteget, men det planar snabbt ut. Vid det första insteget är det viktigt att efter den första branten (ca 150 höjdmeter, eller där lavinkäglan från ytsläppet stannat på bilden från insteget) hålla lite skiers left för att undvika ett klippområde rakt nedanför den första branten. Sikta sedan höger om och runda bergsknallen när det planar ut. Där väntar en NV-ränna (35-40 grader) och efter den är ett nytt flackt parti. Det finns alternativa vägar ner istället för rännan, där man inte rundar bergsknallen utan fortsätter mer rakt fram, men dessa åk kräver att de rekas nedifrån (det är ordentligt brant och det förekommer obligatoriska dropp).
Insteg två och tre är vid Pointe du Grand Soliet och kräver att man tar sig förbi de hängdrivor som ofta bildas där, men sedan är åket är rätt självförklarande även om vissa varianter är ordentligt branta. Man håller skiers right när det börjar plana ut för att komma till en annan exit än rännan för insteg 1. Den vanliga vägen är att hålla skiers left när man rundat bergsknallen, men det går att leta sig ner där snön är ospårad. Farorna är mer uppenbara i detta område jämfört med var man hamnar från insteg 1.
Efter detta parti siktar man från samtliga insteg (från insteg 1 skiers right, övriga mer rakt fram) mot bron till transporten som via den fina byn Le Crot leder till byn La Masure. Från La Masure går en gratis skidbuss/Navette ett par gånger om dagen tillbaka till skidanläggningen, kolla tidtabell på Sainte Foys hemsida.
Jag skulle placera åkets svårighetsgrad mellan krävande och expert.
 • Alternativ exitcouloir från insteg 1.
  Alternativ exitcouloir från insteg 1
  Foto: Nidhugg
 • Exitcouloiren från insteg 1.
  Exitcouloiren från insteg 1
  Foto: Nidhugg
 • Foglietta, lite skiers left om vanliga insteg 2.
  Foglietta, lite skiers left om vanliga insteg 2
  Foto: Nidhugg
 • Foglietta, insteg 1.
  Foglietta, insteg 1
  Foto: Nidhugg
Lager
Skidort:Sainte Foy
Högsta punkt:2930 m.ö.h.
Lägsta punkt:1230 m.ö.h.
Fallhöjd:1700 meter
Max lutning:45°
Tidsåtgång För att ta sig till toppen från liften: 45 minuter - 1,5 timme
Svårighetsnivå:Expert Hur fungerar skalan?
Terräng:Klippor, Fjäll
Observera
 • Du kommer inte tillbaka till liftsystemet
Är det något som inte stämmer eller saknas? klicka här

Sept
Okt
Nov
Dec
Jan
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Aug
Nidhugg
Författare:
Nidhugg

Du åker skidor utanför kontrollerade områden på egen risk. Använd och träna med din säkerhetsutrustning. Informera dig om de aktuella, lokala förhållandena. Anlita bergsguide för bättre och säkrare skidåkning vid topptur och offpist. Ha kul på berget och modet att vända om när riskerna är för stora. Safe turns!

Närliggande

Col Granier   1 km
Col Argentiére   1 km
Couloir DouDou   1 km
Le Foyer   2 km
Le Monal   3 km
Rocher de Pierre d'Arbine Sydväst   4 km
Valonette   18 km
Mont Blanc över Grands Mulets   31 km


Åkbilder / Snörapporter

Ladda upp foton
Tillsammans kan vi göra denna sida bättre. Ladda upp dina egna bilder från Pointe de la Foglietta, Nordsidan.
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer