Col Granier

Sainte Foy   Medel
Lättåtkomligt åk i fin terräng som ändå tar dig långt från liftarna, och som kan varieras i svårighetsgrad!

När du kliver av Marquiseliften åker du vänster (norrut) på den pistade vägen. Så fort du har passerat klippsidan på höger sida skråar du och går upp skiers right runt klippan (österut). Efter ca 5 min när du passerat ett tydligt stenblock når du en sänka/lavingata där det ofta bildas en mindre hängdriva. Det är starten på åket. Den vanliga och säkraste linjen är att skråa över lavingatan/sänkan med lämpligt säkerhetsavstånd och samlas på andra sidan sänkan.
Åket går ner rakt norrut mot bäcken/ån i dalens botten. Området är stort och det förekommer inga egentliga faror förutom precis vid insteget då man är exponerad för laviner ovanifrån. Skogen är fantastisk, nära på världsklass på vissa linjer. I sänkorna i skogen samlas mest snö, men också mest spår. Därför tycker jag att man får de allra bästa och brantaste linjerna (som är väsentligt brantare än 25 grader) genom att hålla sig på höjderna innan man viker ner (det förekommer mindre klippor i den här skogen, som vissa kommer vilja droppa och andra vilja undvika). Det går att skråa mycket skiers right, och därmed nå slutet av Fogliettas nordsida. Det är den minst branta vägen ner.
Efter själva åket behöver bäcken passeras, och det finns tre passager. En i stort sett rakt ner från insteget, en skiers left (som är svår att hitta) och en långt skiers right. Finns det spår går det att följa dessa. Bäcken är dock inte djup, så det går till nöds att vada över. Därefter följer man transporten via La Crot till La Masure, där man tar skidbussen/Navette tillbaka till skidanläggningen (kolla hemsidan för tidtabell, bussen går några gånger om dagen).
Detta är ett åk som det går att ta duktiga skidåkande barn med på under lavinsäkra förhållanden med bra snö för att de ska få prova ett riktigt off-piståk (självklart med sändare, sond och spade även för barnen). Picknick i mysiga La Crot är ett perfekt sätt att fullända äventyret med.
 • Bilden är tagen från toppen av berget på andra .
  Bilden är tagen från toppen av berget på andra sidan dalen och visar området för Col Granier, med pilen som indikerar insteget. Den huvudsakliga linjen går ungefär rakt ner från pilen, men med möjlighet att hålla såväl höger som vänster i bild. Längst upp till vänster ser man exitcouloiren från insteg 1 på Foglietta.
  Foto: Nidhugg
 • Col Granier, mittlinje.
  Col Granier, mittlinje
  Foto: Nidhugg
Lager
Skidort:Sainte Foy
Högsta punkt:2400 m.ö.h.
Lägsta punkt:1200 m.ö.h.
Fallhöjd:1200 meter
Max lutning:25°
Tidsåtgång För att ta sig till toppen från liften: 0 minuter - 5 minuter
Svårighetsnivå:Medel Hur fungerar skalan?
Terräng:Fjäll, Skog
Observera
 • Du kommer inte tillbaka till liftsystemet
Är det något som inte stämmer eller saknas? klicka här

Sept
Okt
Nov
Dec
Jan
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Aug
Nidhugg
Författare:
Nidhugg

Du åker skidor utanför kontrollerade områden på egen risk. Använd och träna med din säkerhetsutrustning. Informera dig om de aktuella, lokala förhållandena. Anlita bergsguide för bättre och säkrare skidåkning vid topptur och offpist. Ha kul på berget och modet att vända om när riskerna är för stora. Safe turns!

Närliggande

Pointe de la Foglietta, Nordsidan   1 km
Couloir DouDou   2 km
Col Argentiére   2 km
Le Foyer   2 km
Le Monal   4 km
Rocher de Pierre d'Arbine Sydväst   4 km
Valonette   19 km
Mont Blanc över Grands Mulets   30 km


Åkbilder / Snörapporter

Ladda upp foton
Tillsammans kan vi göra denna sida bättre. Ladda upp dina egna bilder från Col Granier.
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer