Le Monal

Sainte Foy   Lätt
En vacker, enkel tur via den kulturminnesmärkta byn Le Monal, perfekt med barn eller partner/vän som precis ska pröva sitt första off-piståk eller om man bara vill njuta av solen och naturen.

Åket startar från toppen av l'Aiguille-liften. Gå direkt upp för den lilla höjden till vänster från liften. Åk nerför på kammen tills den börjar gå uppåt (startplatsen för vandringen till Foglietta) och vik av skiers right. Välj lämplig linje ner rakt söderut ca 400 höjdmeter tills du kommer till några hus (Le Clou) och du ser den plana ytan av en sjö till vänster om dem. Åk skiers right om husen och sikta på en bro strax nedanför vid en mindre damm för att reglera vattnet från sjön. Passera bron och gå upp 50 m på höjden på andra sidan. På toppen av höjden ser du ett monument med en vit sten. Väl uppe vik av lätt skiers right (västerut) och åk ner mellan träden. Åk antingen rakt ner mot Le Monal som du snart ser, vilket är en lite brantare och roligare väg ner, eller ta den transportväg som sicksackar sig ner genom skogen om den direkta vägen känns för brant.

Passera Le Monal. Nu väntar drygt 1 km plan åkning (och delvis lätt uppför) förbi byn l'Echillion. Har man hudar underlättar det, annars staka i lössnö eller gå om det finns ett bra spår (många går till Le Monal från Ste Foy med snöskor, så det finns ofta ett bra spår). Efter att ha passerat l'Echillion kan man åka skidor hela vägen tillbaka till skidanläggningen.

Variant: Det går att leta sig ner mellan klipporna direkt vid avstigningen av l'Aiguille om man vill inleda Monalåket med brant åkning. Det krävs dock någon som kan vägleda nerifrån till de åkbara passager som finns.
Variant 2 (och som verkligen inte är lätt utan snarare krävande) är att börja åka l’Aiguille-pisten ner tills den svänger skarpt skiers right tillbaka in mot liften via Col l’Aiguille. Ta av skidorna och vandra upp i pistens förlängning längs kammen rakt fram till toppen av Rocher de Pierre d'Arbine (se åkbeskrivning av detta åk för mer info). På toppen håll söderut (skiers left). Det är svårt med navigeringen, därför förordar jag att hålla mycket skiers left på kammen. När kammen planar ut tar man fart för att åka över höjden rätt i färdriktningen. Från höjden finns några branta och fina åk ner mot bron om man åker i SÖ-riktning. Om man hamnar så att man ser Le Monal har man åkt för långt skiers right, och då behöver man vara försiktig, det är ett flertal klippor som försvårar/omöjliggör passage. Lättast är att gå tillbaka, men om man vill leta sig ner så rekommenderar jag att hålla skiers left hela tiden, det går ett antal snöfält diagonalt skiers left ner, eller om man hamnat så man ser Le Monal nedanför till vänster, ta kraftigt skiers right för att hitta den alternativa väg som beskrivs i åkbeskrivningen av Rocher de Pierre d’Arbine.
 • Riktningen ner mot Le Clou..
  Riktningen ner mot Le Clou.
  Foto: Nidhugg
 • Picknick i Le Monal.
  Picknick i Le Monal
  Foto: Nidhugg
 • Byn Le Clou som ska passeras på höger sida..
  Byn Le Clou som ska passeras på höger sida.
  Foto: Nidhugg
 • Dammen och bron vid sjön som behöver passeras.
  Dammen och bron vid sjön som behöver passeras
  Foto: Nidhugg
 • Bild på möjliga vägar ner direkt från liftavst.
  Bild på möjliga vägar ner direkt från liftavstigningen mot Le Monal. Observera att dessa måste rekas innan, de varierar säsong till säsong. I bakgrunden till vänster syns också Rocher de Pierre d'Arbine.
  Foto: Nidhugg
Lager
Skidort:Sainte Foy
Högsta punkt:2620 m.ö.h.
Lägsta punkt:1520 m.ö.h.
Fallhöjd:1100 meter
Max lutning:15°
Tidsåtgång För att ta sig till toppen från liften: 0 minuter - 5 minuter
Svårighetsnivå:Lätt Hur fungerar skalan?
Terräng:Fjäll, Skog
Är det något som inte stämmer eller saknas? klicka här

Sept
Okt
Nov
Dec
Jan
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Aug
Nidhugg
Författare:
Nidhugg

Du åker skidor utanför kontrollerade områden på egen risk. Använd och träna med din säkerhetsutrustning. Informera dig om de aktuella, lokala förhållandena. Anlita bergsguide för bättre och säkrare skidåkning vid topptur och offpist. Ha kul på berget och modet att vända om när riskerna är för stora. Safe turns!

Närliggande

Rocher de Pierre d'Arbine Sydväst   2 km
Pointe de la Foglietta, Nordsidan   3 km
Col Granier   4 km
Col Argentiére   4 km
Couloir DouDou   4 km
Le Foyer   4 km
Valonette   16 km
Mont Blanc över Grands Mulets   34 km


Åkbilder / Snörapporter

Ladda upp foton
Tillsammans kan vi göra denna sida bättre. Ladda upp dina egna bilder från Le Monal.
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer