Le Foyer

Sainte Foy   Krävande
Härlig och kul nordvänd skogsåkning åtkomlig direkt från liften och där man med turutrustning enkelt kommer tillbaka och kan göra flera åk.

Från toppen av Marquise-liften, åk lookers-left (norrut) längs pisten/vägen. När pisten viker ner väst-sydväst så håll skiers right (norrut) för att nå Le Foyer, ett bitvis brant, nordvänt skogsåk bredvid Col Granier. Ju närmre Col Granier (österut eller Skiers Right) du väljer att droppa in, desto brantare är det. Men var säker på att du inte går för långt skiers right, eftersom åken skiljs åt av ett klippområde, och de passager som är åkbara långt skiers right är svårnavigerbara uppifrån, är utsatta för laviner och/eller leder till obligatoriska dropp. Det går att följa den öst-västliga ryggen så långt västerut det går för att hitta en ospårad linje. Generellt sett så ju längre västerut du droppar in, desto mindre brant (och lavinfarligt) blir åket.

Åket har förutom klipporna och lavinfaran längst österut inga direkta faror i skogen, utan åkningen bjuder på skogsåkning av finaste slag med pillowlines, gläntor och branter.

Det går en vandringsled vid ca 1700 m höjd. Nedanför denna blir skogen tätare, och även om det finns fina linjer även här brukar vi staka skiers left (västerut) tillbaka längs leden. Beroende på hur långt österut man kommer ner så är det 1-10 min tills man kommer till en gul skylt där stigen delar sig i tre, med uppgifter om olika vandringsleder (punkten syns på kartan). Här brukar vi ta på stighudar, och gå i sydlig riktning tillbaka till botten av Marquiseliften, vilket tar ca 30 min med anpassning av utrustningen. Man kan också fortsätta på vägen som viker ner lite brantare härifrån, antingen till Planay Dessus, och därifrån via en kort hike, tillbaka till botten av anläggningen, eller till La Masure och skidbuss tillbaka (går några gånger per dag, kolla tidtabellen på hemsidan). Det senare är också alternativet om man väljer att fortsätta nedanför vandringsleden på 1700-meters höjd, varvid man också måste korsa bäcken i botten på dalen. En möjlighet för att underlätta det är att hålla mycket skiers left om man ser byn Le Crot genom skogen på andra sidan, då hamnar man på en transportväg som tar en rätt tillbaka.
 • Ett av instegen till Le Foyer. Skulle man välja a.
  Ett av instegen till Le Foyer. Skulle man välja att åka mot det som syns vänster i bild skulle man hamna tillbaka i pisten som leder ner mot Marquise-liften. Åker man mot skogen strax vänster om där jag har mitt huvud hamnar man i de vanliga skogsåken skiers right om Marquiseliften som leder tillbaka till liften.
  Foto: Nidhugg
 • Le Foyer - någonstans lite mer skiers left i skog.
  Le Foyer - någonstans lite mer skiers left i skogen
  Foto: Nidhugg
Lager
Skidort:Sainte Foy
Högsta punkt:2410 m.ö.h.
Lägsta punkt:1720 m.ö.h.
Fallhöjd:690 meter
Max lutning:40°
Svårighetsnivå:Krävande Hur fungerar skalan?
Terräng:Klippor, Skog
Observera
 • Du kommer inte tillbaka till liftsystemet
Är det något som inte stämmer eller saknas? klicka här

Sept
Okt
Nov
Dec
Jan
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Aug
Nidhugg
Författare:
Nidhugg

Du åker skidor utanför kontrollerade områden på egen risk. Använd och träna med din säkerhetsutrustning. Informera dig om de aktuella, lokala förhållandena. Anlita bergsguide för bättre och säkrare skidåkning vid topptur och offpist. Ha kul på berget och modet att vända om när riskerna är för stora. Safe turns!

Närliggande

Col Granier   2 km
Pointe de la Foglietta, Nordsidan   2 km
Couloir DouDou   3 km
Col Argentiére   3 km
Rocher de Pierre d'Arbine Sydväst   4 km
Le Monal   4 km
Valonette   20 km
Mont Blanc över Grands Mulets   30 km


Åkbilder / Snörapporter

Ladda upp foton
Tillsammans kan vi göra denna sida bättre. Ladda upp dina egna bilder från Le Foyer.
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer