Couloir DouDou

Sainte Foy   Expert
Couloir DouDou är ett långt, delvis ordentligt brant, fint åk, långt från skidsystemet, i alpin miljö som kräver en ganska lång vandring från toppliften i Ste Foy.

För att nå Couloir DouDou så börjar man att gå upp mot Foglietta, insteg 2 eller 3 (Pointe du Grand Soliet). När man nått toppen av Foglietta tar man av hudarna och åker ner i sydöstlig riktning i drygt 100 höjdmeter. När det börjar plana ut tar man fart och glider så långt österut som möjligt. Därefter tar man på stighudarna igen och går upp så man har Pointe de l'Argentiere på sin vänstra sida tills man når Lac Blanc och har Pointe d'Archeboc på sin högra sida. Bifogad bild är från denna plats blickande norrut. Från Lac Blanc når man förutom Couloir DouDou också Col Argentiere, som kan vara ett bra alternativ om rännan inte känns helt säker ur lavinperspektiv eller är dåligt igenfylld med snö. Man korsar Lac Blanc i nordlig riktning och tar sikte på den lilla höjden till vänster i bilden. Väl uppe går man längs kammen i östlig riktning tills man når klipporna som syns mitt i bilden efter den lägsta punkten på kammen. Det är insteget i Couloir DouDou. Det är viktigt att man har avstånd till toppen på kammen, det kan vara stora hängdrivor här, och det är ett stup på norra sidan av kammen. Vid insteget till Couloir DouDou tar man sig över det lilla snöfältet fram till en klippa, sedan tar man sig försiktigt ner några meter tills man kan traversera skiers right under klipporna. Allt detta är no fall zone (stup under). Efter att ha traverserat ca 15 m når man själva rännan. Ett alternativt insteg, som ger finare åkning är att gå upp till höger om klipporna som syns mitt i bilden för att nå ett direkt insteg som också syns i bilden på andra sidan kammen, men sluttning upp är ganska brant, utsatt för ras ovanifrån och helt sydvänd, så det behöver vara säkra förhållanden. Inledningen av rännan är brant, och det är ofta sten dolda under snön. Så fort rännan blir lite flackare har jag dock aldrig gått på sten.

Efter ca 100 m kan man välja att skråa skiers right ut ur rännan till ett snöfält för en något mindre brant alternativ väg ner, eller fortsätta i rännan. Efter rännan har man nästan 700 fallhöjdsmeter jämnbrant lössnöfält att njuta av innan det planar ut och man glider fram mot traversen som leder tillbaka till La Masure. Från La Masure går skidbussar/Navette tillbaka till skidanläggningen ett par gånger om dagen, kolla hemsidan för tidtabell.
 • Insteg Couloir DouDou.
  Insteg Couloir DouDou
  Foto: Nidhugg
 • Lac Blanc.
  Lac Blanc
  Foto: Nidhugg
Lager
Skidort:Sainte Foy
Högsta punkt:2980 m.ö.h.
Lägsta punkt:1200 m.ö.h.
Fallhöjd:1780 meter
Max lutning:45°
Tidsåtgång För att ta sig till toppen från liften: 1,5 timme - 3 timmar
Svårighetsnivå:Expert Hur fungerar skalan?
Terräng:Klippor, Alpin äng
Observera
 • Du kommer inte tillbaka till liftsystemet
 • Lång klättring
Är det något som inte stämmer eller saknas? klicka här

Sept
Okt
Nov
Dec
Jan
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Aug
Nidhugg
Författare:
Nidhugg

Du åker skidor utanför kontrollerade områden på egen risk. Använd och träna med din säkerhetsutrustning. Informera dig om de aktuella, lokala förhållandena. Anlita bergsguide för bättre och säkrare skidåkning vid topptur och offpist. Ha kul på berget och modet att vända om när riskerna är för stora. Safe turns!

Närliggande

Col Argentiére   0 km
Pointe de la Foglietta, Nordsidan   1 km
Col Granier   2 km
Le Foyer   3 km
Le Monal   4 km
Rocher de Pierre d'Arbine Sydväst   5 km
Valonette   18 km
Mont Blanc över Grands Mulets   31 km


Åkbilder / Snörapporter

Ladda upp foton
Tillsammans kan vi göra denna sida bättre. Ladda upp dina egna bilder från Couloir DouDou.
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer