Col Argentiére

Sainte Foy   Krävande
Col Argentiére är ett stort åk i fantastisk terräng, långt från liftarna men med behaglig lutning.

För att nå Col Argentiére så börjar man att gå upp mot Foglietta, insteg 2 eller 3 (Pointe du Grand Soliet). När man nått toppen av Foglietta tar man av hudarna och åker ner i sydöstlig riktning i drygt 100 höjdmeter. När det börjar plana ut tar man fart och glider så långt österut som möjligt. Därefter tar man på stighudarna igen och går upp och rundar Pointe de l'Argentiere så man hela tiden har den på sin vänstra sida tills man når Lac Blanc och har Pointe d'Archeboc till höger. Från Lac Blanc når man förutom Col Argentiere också Couloir DouDou, ett brantare och mer exponerat alternativ. Man korsar Lac Blanc i västlig riktning över några mindre runda höjder tills man kommer till en tydlig sadel. Därifrån ser man Fogliettas olika insteg, och man är i den absolut östligaste delen av den stora grytan. Det är insteget till Col Argentiére. Det går att åka i stort sett överallt i västlig riktning, åket bjuder inte på några faror förutom laviner, även om stora delar av åket inte är så brant att det ska vara någon fara.

Vid ungefär 2500 m höjd fortsätter man antingen vidare västerut ner i en bäckravin, eller viker skiers right i nordlig riktning vilket gör att man ansluter till slutet av åket Couloir DouDou och får en bitvis brantare linje. Bägge alternativen bjuder på finfin åkning i vacker och kreativ terräng. Därefter tar man den vanliga transporten tillbaka till La Masure och skidbussen/Navette som går ett par gånger per dag (kolla hemsidan för tidtabell).
 • Col Argentiére.
  Col Argentiére
  Foto: Nidhugg
 • Insteget till Col Argentiere.
  Insteget till Col Argentiere
  Foto: Nidhugg
Lager
Skidort:Sainte Foy
Högsta punkt:2900 m.ö.h.
Lägsta punkt:1200 m.ö.h.
Fallhöjd:1700 meter
Max lutning:30°
Tidsåtgång För att ta sig till toppen från liften: 1,5 timme - 3 timmar
Svårighetsnivå:Krävande Hur fungerar skalan?
Terräng:Klippor, Alpin äng
Observera
 • Du kommer inte tillbaka till liftsystemet
 • Lång klättring
Är det något som inte stämmer eller saknas? klicka här

Sept
Okt
Nov
Dec
Jan
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Aug
Nidhugg
Författare:
Nidhugg

Du åker skidor utanför kontrollerade områden på egen risk. Använd och träna med din säkerhetsutrustning. Informera dig om de aktuella, lokala förhållandena. Anlita bergsguide för bättre och säkrare skidåkning vid topptur och offpist. Ha kul på berget och modet att vända om när riskerna är för stora. Safe turns!

Närliggande

Couloir DouDou   0 km
Pointe de la Foglietta, Nordsidan   1 km
Col Granier   2 km
Le Foyer   3 km
Le Monal   4 km
Rocher de Pierre d'Arbine Sydväst   5 km
Valonette   18 km
Mont Blanc över Grands Mulets   31 km


Åkbilder / Snörapporter

Ladda upp foton
Tillsammans kan vi göra denna sida bättre. Ladda upp dina egna bilder från Col Argentiére.
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer