Rocher de Pierre d'Arbine Sydväst

Sainte Foy   Expert
Sydvända, svårnavigerbara, branta åk som tar dig tillbaka till liften med vacker vy över Mt Pourri hela vägen ner.

Börja med att ta Aiguille-liften, och sedan pisten ner. Där pisten viker skarpt skiers right tillbaka genom Col Aiguille mot skidanläggningen tar du fart och åker rakt fram så högt farten medger, och tar sedan av dig skidorna/brädan. Fäst skidorna på ryggsäcken och klättra längs kammen de ca 100 höjdmeterna upp till toppen av Rocher de pointe d'Arbine. Kamvandringen är inte svår men kan bitvis upplevas vara lite luftig.

Väl uppe på toppen finns tre huvudsakliga åk, syd-sydöst mot Monal (beskrivs i Monal-åket), väst-nordväst mot Crystal Dark eller sydväst ner mot byn Echillion. Åket mot Crystal dark kan antingen göras direkt efter toppen, ner i grytan vid Catex-stolpen, via en ränna ner mot traversen till Crystal dark, eller genom att traversera över en rygg efter att ha åkt i sydvästlig riktning ca 200-400 m för att nå de borte delarna av Crystal dark. Bägge dessa varianter kräver en bra snöbas för att du inte ska gå på sten, men ger riktigt fin åkning. Var medveten om att flera av de finaste och brantaste vägarna ner i bortre Crystal dark är utsatta för laviner. Jag kommer dock att fokusera på att beskriva de åk som går ner mot l'Echaillon.

Från toppen söderut ser man ut över ett ganska flackt område med många små höjder och sänkor, som inte är tekniskt svårt att åka men som gör att det är lätt att hamna fel.
Alternativ 1: Håll en ganska tydlig sydvästlig linje så du har koll på kammen mot Crystal dark och inte hamnar för långt söderut. Efter ca 150 höjdmeter tvingas du hålla en mer sydlig linje för att undvika klippor nedanför och det blir strax brantare. När det är möjligt, ta en syd-sydvästlig linje ner men sikta mot husen i l'Echaillon. Terrängen bjuder på brant åkning (35-40 grader ) med korta rännor, klippor och stora klippblock vilket gör att det finns flera varianter för att ta sig ner. Efter ca 150-200 höjdmeter väntar skogsåkningen, där det finns ett antal rännor och öppningar i den branta skogen som gör att åkningen kan vara riktigt fin. Var försiktig med att åka mycket skiers right, där är skogen bitvis mycket brant (45+) och där finns ett antal stora klippor. Åket slutar vid vandringsleden upp till Le Monal, och när man når den åker man skiers right ner mot Sainte Foy.

Alternativ 2: Åk rakt söderut från toppen. Detta gör att man hamnar mellan l'Echaillon och Le Monal via ett öppet, brant (bitvis 45+, men 45-40 ihållande) snöfält i ren syd med massor av stenblock (klassisk Rock Garden). Det viktiga här är att inte hamna för långt åt sydöst, ser ni Le Monal nedanför er behöver ni hålla skiers right för att undvika klippområden som är ovanför Le Monal.

Observera att alla sydvända åk ner från Rocher de Pierre d'Arbine är lavinfarliga när de värms upp, och särskilt variant 2 drabbas regelbundet av laviner. Dessa åk behöver göras med hänsyn till detta. Vi brukar ta dem tidigt på säsongen eller som första åk om det varit kallt på natten senare på säsongen. Sydläget och lavinfaran gör också att snödjupet kan variera. Även om det är mycket snö i övrigt kan vissa varianter av dessa åk helt sakna snö om det gått laviner och varit varmt med stark sol. De är också svåra att navigera, vi har behövt ta oss ner med rep när vi hamnat fel (särskilt åken ner mot Le Monal). Åk därför gärna Le Monal först och reka nedifrån för att få er en aktuell bild av förutsättningarna.
  • Kamvandringen upp på Rocher de Pierre d'.
    Kamvandringen upp på Rocher de Pierre d'Arbine.
    Foto: Nidhugg
Lager
Skidort:Sainte Foy
Även känd som:l'Echaillon couloirs
Högsta punkt:2650 m.ö.h.
Lägsta punkt:1880 m.ö.h.
Fallhöjd:770 meter
Max lutning:45°
Tidsåtgång För att ta sig till toppen från liften: 15 minuter - 30 minuter
Svårighetsnivå:Expert Hur fungerar skalan?
Terräng:Klippor, Skog, Alpin äng
Är det något som inte stämmer eller saknas? klicka här

Sept
Okt
Nov
Dec
Jan
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Aug
Nidhugg
Författare:
Nidhugg

Du åker skidor utanför kontrollerade områden på egen risk. Använd och träna med din säkerhetsutrustning. Informera dig om de aktuella, lokala förhållandena. Anlita bergsguide för bättre och säkrare skidåkning vid topptur och offpist. Ha kul på berget och modet att vända om när riskerna är för stora. Safe turns!

Närliggande

Le Monal   2 km
Pointe de la Foglietta, Nordsidan   4 km
Le Foyer   4 km
Col Granier   4 km
Col Argentiére   5 km
Couloir DouDou   5 km
Valonette   17 km
Mont Blanc över Grands Mulets   34 km


Åkbilder / Snörapporter

Ladda upp foton
Tillsammans kan vi göra denna sida bättre. Ladda upp dina egna bilder från Rocher de Pierre d'Arbine Sydväst.
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer