Skolkorridoren

Sylarna   Expert
Detta åk är till större delen inte fullt så extremt som man kan tycka. Men det är en passage i den så kallade Skolkorridoren där det lutar på 50 - 55 grader och är ca 2 - 2,5 meter brett som smalast. Det är som en liten gryta som leder in i korridoren och har du väl tagit dig ner dit finns just ingen återvändo. Är förhållandena tveksamma ska du inte vara här och det lite snällare åket "Uppförsåket" (Blå linje på första bilden) är ett mycket bra alternativ att skida. Efter det är det brant ca 45 grader ett tag för att sedan flacka ut och vara 35-40 grader. Kan så klart vara lavinfarligt men större delen av vintern är en farligare faktor att det är hårt och isig vintersnö på denna sluttning. Bäst är maj och juni för Storsolas nordsida. Så åk detta åk bara vid säkra snöförhållanden. Gärna när det är 2-5 cm upptinad snö och hårt och stabilt under. Starten är efter S.et rännan och rätt precis vid lägsta punkten på på kammen mellan Riksgränsröset 1711 och Storsolas topp 1728. Man kan klättra upp lookers left för att se så mycket av åket som möjligt.

Startpunkt:
Tempeldalen eller Sylarnas Fjällstation
  • Storsola nordsida och alla dess åk. Skolkorridore. Foto: Mattias Skantz.
    Storsola nordsida och alla dess åk. Skolkorridoren är Gul linje på denna bild. Den blåa linjen är smidig för uppgång med stighudar, ibland går det hela vägen med skidor på fötterna och ibland får man gå till fots sista biten. är det hårt gälelr isyxa och stegjärn.
    Foto: Mattias Skantz

  • Skolkorridoren kan endast åka vid säker brantsnö!
    Foto: Mattias Skantz
Lager
Region: Sylarna > Storsola 1728
Högsta punkt:1728 m.ö.h.
Lägsta punkt:1160 m.ö.h.
Fallhöjd:568 meter
Längd:1900 meter
Max lutning:52°
Tidsåtgång För att ta sig till toppen: 2 timmar - 4 timmar
Svårighetsnivå:Expert Hur fungerar skalan?
Är det något som inte stämmer eller saknas? klicka här

Sept
Okt
Nov
Dec
Jan
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Aug
Skantz
Författare:
Skantz

Du åker skidor utanför kontrollerade områden på egen risk. Använd och träna med din säkerhetsutrustning. Informera dig om de aktuella, lokala förhållandena. Anlita bergsguide för bättre och säkrare skidåkning vid topptur och offpist. Ha kul på berget och modet att vända om när riskerna är för stora. Safe turns!

Närliggande

Storsola uppförsåket   0 km
Skandal   0 km
Storsola konvexen   0 km
Trøndelagfacet   1 km
Tempelrännan   1 km
Sylarnas brantaste   1 km
Martins åk   1 km
Storsola direkt   1 km


Åkbilder / Snörapporter

Ladda upp foton
Tillsammans kan vi göra denna sida bättre. Ladda upp dina egna bilder från Skolkorridoren.
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer