Pyramidåket

Sylarna   Medel
Turen upp är inte svår men kräver bra väder och hyfsad sikt. Sikta först mellan Slottet 1640 och Vaktklumpen 1446 sedan mot Lillsylen och via Slottdalen nedanför kammen lookers right som leder till Lillsylen 1702 topp. Här är det smidigast att skida uoo mot Pyramiden och lite till höger on pkt. 1624 på kartan och sedan upp till mellantoppen där det är lite teknisk där man oftast får ta av sig skidorna och gå lite i pjäxor lite till höger om stenpartiet. Uppe på kammen skidar man via kammen förbi Riksgränsröset 155B 1643m till toppen. Följer man kammen se upp för driva/stup ner mot glaciären. Eller runda mer och skida upp på norgesidan mer lookers right mot toppen. Ibland är det vindpinat och knappt skidbart från mellantoppen upp till Storsylen.
Ner följer man topplatån 20-30 meter sedan kör man 100-200 meter på Norgeåket för att sedan skråa max skiers right över till Lillsylskammen nära mellantoppen. Sedan samma väg ner som beskrivet uppför.

Startpunkt:
Sylarnas Fjällstation
  • Den vänstra röda linjen är via Pyramiden och de. Foto: Mattias Skantz.
    Den vänstra röda linjen är via Pyramiden och den så kallade mellantoppen. Den högra blåa linjen är alternativt utförsåk.
    Foto: Mattias Skantz
  • Mellantoppen är alltså förtoppen man ser till v. Foto: Mattias Skantz.
    Mellantoppen är alltså förtoppen man ser till vänster på bilden. Man ser också klippartiet man ska gå förbi lite till lookers right. Åker man ner eller väljer att gå upp i botten av grytan nedanför Lillsylen och Pyramiden kommer man den högra blåa linjen på denna bild.
    Foto: Mattias Skantz
Lager
Region: Sylarna > Storsylen 1762
Högsta punkt:1762 m.ö.h.
Lägsta punkt:1020 m.ö.h.
Fallhöjd:742 meter
Längd:5500 meter
Max lutning:35°
Tidsåtgång För att ta sig till toppen: 1,5 timme - 4 timmar
Svårighetsnivå:Medel Hur fungerar skalan?
Är det något som inte stämmer eller saknas? klicka här

Sept
Okt
Nov
Dec
Jan
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Aug
Skantz
Författare:
Skantz

Du åker skidor utanför kontrollerade områden på egen risk. Använd och träna med din säkerhetsutrustning. Informera dig om de aktuella, lokala förhållandena. Anlita bergsguide för bättre och säkrare skidåkning vid topptur och offpist. Ha kul på berget och modet att vända om när riskerna är för stora. Safe turns!

Närliggande

Lillkammen   0 km
Djävulspinacklarna norrut   0 km
Slottsrännan   1 km
Smällkaramell   1 km
Ost och kex på Slottet   1 km
Vaktlumpen   1 km
Storsylsglaciären   1 km
Pyramidens brantåk   1 km


Åkbilder / Snörapporter

Ladda upp foton
Tillsammans kan vi göra denna sida bättre. Ladda upp dina egna bilder från Pyramidåket.
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer