Skidorter i Södermanlands län

I sydöstra Svealand hittar vi Södermanlands län som omringas av båda Mälaren och Hjälmaren och består av landskapen Södermanland, Närke och Uppland. Före 1850 benämndes länet även som Nyköpings län efter staden Nyköping som ligger i länets södra del, största staden i länet är dock Eskilstuna som ligger högst upp i Södermanland. Nåväl, detta län må ha fina slott och ett fantastiska havsbad, men några höga berg kan Södermanlands län dessvärre inte stoltsera med. Skidanläggningen Ryssbergen i Nyköping innehar områdets högsta fallhöjd som mäter 56 meter. Här finns en lift med tre tillhörande nedfarter varav två av dessa är blåa och en är rödmarkerad efter dess lutning. Dessutom finns också längdspår i området som inte ligger mer än några kilometer från centrala Nyköping. Ryssbergen är också ett naturreservat som bildades 2015

Lite väster om Nyköping ligger också Ålbergabacken som består av en lift och en nedfart och här finns också möjlighet att hyra barnskidor. Vid Ålstabacken finns också cirka en mil med längdspår varav tre kilometer av dessa är upplysta. Även Katrineholm har en egen backe med det mystiska namnet Spökbacken. Hur mystiskt själva skidanläggningen egentligen är låter vi vara osagt men den består åtminstone av tre nedfarter i varierad lutning, två liftar och innehar en fallhöjd på 35 meter. Ska vi vara petiga så ligger Spökbacken cirka en mil sydost om Katrineholm intill den vackra Forssjösjön. Även i Spökbacken finns möjlighet till att hyra utrustning och här finns också värmestuga samt cafeteria. Denna backe drivs likt många andra mindre skidanläggningar helt ideellt.

Eskilstuna har förstås också en skidanläggning som ligger mitt i staden. Vilstabacken består av en backe och en lift (samt ett litet åkband) och fallhöjden mäter 21 meter. Eskilstunas invånare kanske inte kommer hem med träningsvärk efter några åk i Vilstabacken men säkerligen så har mångas skidintresse väckts till liv på denna plats och många roliga pulkarace har garanterat gått av stapeln på denna kulle. Backen drivs av kommunen med hjälp av Tunafors Slalom och har snökanoner som säkrar upp säsongen. Här finns också möjlighet att köpa fika.

Närmare kusten ute vid Trosa finns också en skidanläggning som helt logiskt heter Trosabacken. Vilket ställe ändå, sommarparadis under sommaren och skidparadis på vintern. Nja, paradis kanske är att ta i, anläggningen består kort och gott av en lift och en nedfart vilket i sammanhanget inte är mycket att visa upp för omvärlden. Skidanläggningen drivs i alla fall av Trosa alpina klubb som också hyr ut utrustning till besökare.

Som ni kanske förstår så är Södermanlands län ingen uttalad skiddestination, och kommer nog aldrig att bli det heller. Men trots ett relativt platt landskap så finns ändå sju skidanläggningar som kämpar mot vädrets makter vilket talar för att skidintresset är stort i hela vårt avlånga land.

Skidort Snödjup Snöprognos Jämför
Båsenbergabacken
Malmköping
Ryssbergen
Spökbacken
Trosabacken
Vilstabacken
Ålbergabacken


Saknar du någon skidort? Tipsa oss