Skidorter i Stockholms län

Totalt finns elva skidanläggningar i Stockholms län, från Ragnhildsborgsbacken utanför Södertälje och vidare upp till Kvisthamrabacken i Norrtälje. Här har många tagit sina första svängar i livet. Men ska vi vara ärliga, så är väl Stockholm knappast känt för sin skidåkning. Men trots låga fallhöjder och snöbrist så har staden ändå fostrat många framgångsrika skidåkare. Det var till exempel i Väsjöbacken utanför Täby som bröderna Oscar och Jacob Wester la grunden till sin skidåkning som under senare år lett dem både till stora mästerskap som X-Games och Olympiska Spelen. Väsjöbacken är en liten anläggning med 82 meter fallhöjd och fyra nedfarter. Men här finns hela sju liftar (det finns alltså fler liftar än nedfarter) vilket talar för att Väsjöbacken är välbesökt under de få månader som det finns snö att tillgå. Parken ska vara förhållandevis bra och lockar nog många som drömmer om den internationella framgång som både Jacob och Oscar Wester påbörjade just där, i parken i Väsjöbacken.

Vi vänder blickarna närmare stan där vi hittar Hammarbybacken, Stockholm mest centrala backe som är byggd av sopor men som ägs av Skistar. Denna skidanläggning söder om Söder har också en fallhöjd kring 80 meter och kan stoltsera med fem nedfarter och fyra liftar. Utsikten från Hammarbybacken över Stockholms stad och Globen är unik och det finns ju givetvis en charm i att åka skidor mitt i storstaden. Denna skidanläggning har en relativt brant lutning och i Hammarbybacken har exempelvis den alpina världscupen i parallellslalom gått av stapeln. Men det är förstås en ständigt pågående kamp mot vädret i denna del av landet. Milda vintrar med minusgrader som lyser med sin frånvaro har också gjort att många tävlingar, stora som små, i Hammarbybacken har fått flyttat pågrund av snöbrist och plusgrader. Men vid rätt förutsättningar är Hammarbybacken en central skidåkarpärla värd att besöka.

Vi fortsätter skidresan i Stockholms läns mer centrala delar. På Lidingö ligger Ekholmsnäsbacken, en liten backe med endast en lift och tre nedfarter med blygsamma 45 meter fallhöjd. Det kanske inte låter mycket för världen men här finns en aktiv alpin klubb samt en förening som bedriver verksamhet inom freeski.

Stockholms ostligast belägna backe ligger i Saltsjöbaden. Detta är väl en plats som kanske främst är känt för vräkiga båtar, tv-serier och dödsföraktande hopptävlingar. Men under vintertid finns en skidanläggning vid namn Saltisbacken med en lift och två nedfarter. Här bedrivs också klubbverksamhet inom flera olika discipliner och parken ska vid rätt förutsättningar vara relativt bra.

Stockholm största och längsta backe hittar vi i Huddinge, på gränsen till Botkyrka kommun. Här ligger Flottsbro. Här mäter fallhöjden precis 3-siffrigt och den längsta backen är 700 meter lång. Totalt finns fem nedfarter och tre liftar, en stolslift, en ankarlift och en knapplift. Dessutom finns det också skiduthyrning i Flottsbro.

Skidort Snödjup Snöprognos Jämför
Bruket
Ekebyhovsbacken
Ekholmsnäsbacken
Flottsbro Alpin 3 cm
Fregattbacken
Hammarbybacken 10 cm
Humbacken - Sigtuna
Kvisthamrabacken
Ragnhildsborgsbacken
Saltisbacken
Väsjöbacken


Saknar du någon skidort? Tipsa oss