Skidorter i Värmlands län

Värmlands län ligger i höjd med Uppsala rent geografiskt men erbjuder desto mer rent skidåkningsmässigt i jämförelse med studentstaden i öst. I och med att Värmlands län är belägen på Sveriges västra sida i inlandet så har regionen fått några nämnvärda kullar som blivit över från fjällkedjan som passerar gränsen från Norge till Sverige strax ovanför området.

Och vinstlotten i länet drog Branäs som till och med kan stoltsera med Sveriges tionde högsta fallhöjd på imponerande 415 meter. Branäs högsta punkt mäter 567 meter vilket i sammanhanget kanske inte är lika imponerande, men oavsett så levererar anläggningen riktigt fin skidåkning, och riktigt mycket skidåkning. Här finns 34 nedfarter och över 20 liftar samt en av Sveriges 5 gondoler. Gondolen har dessutom stått där sedan öppningen 1988 då självaste kungen Carl XVI Gustav invigde anläggningen som idag lockar ett stort antal besökare varje år, framför allt barnfamiljer. I Branäs finns alla faciliteter som hör skidåkning till så som restauranger, cafeér, boende, skidskola, skiduthyrning med mera.

Ja, det är ofrånkomligt att inte ge Branäs utrymme när det kommer till skidåkning i Värmland. Men det finns mer att hämta här. Längst upp i norr ligger Långberget, inte långt ifrån Branäs. Men låt dig inte luras av att denna anläggningen ligger på högre höjd än sin gigantiska granne, Långberget erbjuder inte mer än 30 meter fallhöjd med en tillhörande lift.

Lite längre söderut i länet hittar vi Hovfjället som är en desto större skidanläggning. Hovfjället ligger norr om Torsby och har varit i drift sedan 1963 och har därmed en gedigen historia. Torsby är väl kanske främst känt för längdskidåkning och här finns en välkänd gymnasieutbildning för just längdskidåkning. Men det satsas också på skidåkning utför, som tur är. För inte så länge sedan så investerades 40 miljoner kronor på Hovfjället, framför allt på boende i anslutning till skidsystemet men också vägen dit fick en rejäl ansiktslyftning. På Hovfjället finns totalt 13 nedfarter och 6 liftar samt en fallhöjd på 156 meter, givetvis finns där också längdspår.

Karlstad ligger intill Värnens norra sida och är Värmlands läns största stad med cirka 100 000 invånare och kring staden finns också fyra skidanläggningar; Dömlebacken, Frykstabacken, Ålviksbacken samt Bryngfjorden som är den anläggningen som ligger närmast Karlstad. Samtliga av dessa är små anläggningar med låg fallhöjd och med en eller två liftar.

Ett resmål som inte får falla i glömma när det kommer till skidanläggningar i Värmland är Ski Sunne som ligger drygt sex mil norr om Karlstad. Denna lilla pärla har sju liftar varav två av dessa är stolsliftar och nio tillhörande nedfarter. Sunne har en fallhöjd på 265 meter som i sammanhanget är ganska imponerande och där finns också skiduthyrning, skidskola och restaurang. I Sunne finns också en driven Freestyle-klubb som tillsammans med anläggningen bygger puckelpist i backen. Sunne har därmed också varit värd för Svenska Cupen i puckelpist flera gånger under årens lopp.

Skidort Snödjup Snöprognos Jämför
Branäs
Bryngfjorden
Damshöjden - Filipstads Slalombacke
Dömlebacken
Ekesberget
Frykstabacken, Kil
Hovfjället 70 cm
Långberget 80 cm
Sunne Ski & Bike 5 cm
Valfjället 5 cm
Värmullsåsen
Ålviksbacken


Saknar du någon skidort? Tipsa oss