Skidorter i Västerbottens län

I Västerbotten finns troligtvis något för alla olika typer av skidåkare - från offpisträvarna till barnfamiljerna och allt där emellan. Inlandet bjuder på fluffiga offpistpärlor och mäktiga fjäll medan kustbandet levererar stora städer med ett imponerande antal små men ack så charmiga skidanläggningar. Totalt finns 20 liftanläggningar i länet samt oändliga möjligheter till toppturer och oförglömliga skid- och naturupplevelser

På Västerbottens nordvästra sida ligger välkända Hemavan Tärnaby, en snudd på legendarisk skidanläggning som innehar Sveriges näst högsta fallhöjd på 665 meter med en högsta punkt på 1135 meter. Det var här som både Ingemar Stenmark och Anja Pärson lade grunden för sina alpina skidkarriärer en gång i tiden. Även Stig Strand, Jens Byggmark, Bengt Fjällberg och snowboardåkaren Hampus Mosesson har fostrats i detta område. Med tanke på att Tärnaby inte har mer än 600 bybor så är det ett under att området har försett Sverige med så många alpina stjärnor som det faktiskt gjort under åren. Hemavan är för övrigt ansedd som norra Sveriges största skidort med 14 liftar och 41 nedfarter.

Hemavan är också hemmaplan för den klassiska friåkartävlingen Ride The Cow som går av stapeln på Kobåset varje år. Och nog finns det fantastisk friåkning på och omkring detta berg, och för den som är beredd att gå med stighudar så finns i det närmsta oändliga möjligheter.

En annan pärla i samma kategori är Kittelfjäl som ligger något längre söderut. Här finns fantastiska raviner som lämpar sig utmärkt för offpiståkning samt ett helt kalfjäll som står till förfogande intill sista avstigningen på liften för den som är beredd att gå för egen maskin. I Kittelfjäll finns också möjlighet till helikopterskidåkning vilket kan vara en minnesvärd upplevelse om vädret visar sig från sin rätta sida.

Ytterligare lite längre ned finns familjära Klimpfjäll samt gemytliga Borgafjäll som i princip gränsar mot den Jämtländska gränsen. På rätt dag kan båda dessa anläggningar också vara riktiga paradis för offpiståkning. Det är också i Borgafjäll som kultprofilen Pancho Snöfall huserar. Han var med i den första vågen av freestyleskidåkning och få personer har sannolikt personifierat svensk friåkning mer än honom.

På Västerbottens östra sida finns det också gott om skidanläggningar trots att bergen inte är lika höga. I Umeå, som är Västerbottens största stad, ligger Bräntberget. Trots att denna lilla skidbacken inte har högre än 47 meter fallhöjd och två nedfarter så har det arrangerats stora tävlingar här exempelvis Umeå Big Air.

Cirka tre mil inåt landet från Umeå ligger den lilla byn Vännäs. Här finns ett skidgymnasium som tränat både i den lilla lokal backen Middagsberget samt i Agnäsbacken som är en lite större anläggning med tolv nedfarter belägen några mil utanför Vännäs.

Skellefteå är Västerbottens läns näst största stad och mitt emellan Umeå och Skellefteå ligger Bygdsiljum som är en familjär skidanläggning som också har öppet för cykling under sommaren. Mitt i Skellefteå ligger stadsbacken Vitberget som ofta har en fin snowpark. Både Vitberget och Bygdsiljum har stått som värd för SM i freeski respektive puckelpist vilket talar för möjligheterna i dessa relativt små anläggningar.

Skidort Snödjup Snöprognos Jämför
Agnäsbacken
Ammarnäs skidcenter 2 cm
Bocksliden
Borgafjäll 1 cm
Bräntberget
Buberget
Bureberget
Bygdsiljum
Granbergsbacken 1 cm
Hemavan 2 cm 3 cm
Kittelfjäll 0 cm
Klimpfjäll
Klutmarksbacken
Middagsberget
Nalovardo 3 cm
Storklinta
Tjamstanbackarna 2 cm
Tärnaby 1 cm
Vitberget
Ålidberget
Åslialiften


Saknar du någon skidort? Tipsa oss