Skidorter i Västernorrlands län

Västernorrland har en omfattande och något rörig historia. 1646 bestod detta område av Hudikvalls län i söder och Härnösands län i norr. 1654 sammanslogs dessa till Västernorrlands län som 1762 åter delades till Gävleborgs län och Västernorrlands län och fick slutligen också Jämtlands år 1810. Mellan 1646 och 1762 förändrades Västernorrlands län flera gånger och så sent som 1974 skedde de sista geografiska gränsdragningarna som står till grund för hur länet ser ut idag.

Nog om Västernorrlands historia. När det kommer till skidåkning utför så är länet, trots sina 13 skidorter, en doldis i skidsverige även om länet geografiskt ligger på samma breddgrad som många av våra mest populära skidorter, exempelvis Åre, Vemdalen och Funäsfjällen. Men som bekant så sträcker sig vår svenska fjällkedja inte ända ut till kusten och därför får Västernorrland nöja sig med med lite mindre beundransvärda bergsformationer.

Men det finns berg, och alla som någon gång besökt eller passerat länets största stad Sundsvall (med cirka 100 000 invånare) har antagligen inte undgått att två berg förgyller utsikten i stadskärnan; Södra Berget och Norra Berget. På det förstnämnda berget så finns två liftar med tre tillhörande nedfarter,142 meter fallhöjd samt 30 kilometer med upplysta längdspår. Kanske inte mycket i jämförelse med skidorterna i väst men för att vara en stadsbacke i en kuststad så imponerar ändå Södra Berget i Sundsvall.

Inte långt därifrån ligger också Sidsjöbacken intill Sidsjön, som är en mindre skidanläggning bestående av endast en lift och två nedfarter. Men trots att Sidsjöbackens lilla storlek så finns här både barnområde, snowpark samt upplysta längdspår. Lite söder om en Sundsvall ligger också Nolbybacken som också är en mindre anläggning med 150 meter fallhöjd.

Längre västerut hittar vi Getbergets Alpin som ligger utanför Fränsta, cirka sju mil från Sundsvall (dock inte att förväxla med Getberget i Sundvall). Här finns en preparerad backe och två liftar (en bygellift och en knapplift) och Getberget har också en gammal halfpipe i backen.

Om vi riktar blicken bort från Sundsvall som är länets största stad så finns det många fler skidanläggningar, i synnerhet stadsbackar. Några exempel är Skönviksbacken i Timrå, Vårdkasberget i Härnösand, Latbergsbacken i Kramfors, Åsbacken i Örnsköldsvik samt Hallstaberget i Sollefteå som kanske är den mest nämnvärda av dessa. Hallstaberget är både en backhoppnings- och skidanläggning och innehar en relativt imponerande fallhöjd på 305 meter. Totalt finns nio nedfarter och fem liftar på Hallstaberget vilket gör att denna anläggning kan titulera sig som länets största.

Länets högsta berg är däremot Solberget där skidanläggningen Solbergsbacken ligger. Detta är också Västernorrlands nordligaste skidanläggning som ligger cirka nio mil från Örnsköldsvik. Solberget mäter 562 meter över havet och själva skidanläggningen har en fallhöjd på 173 meter. Här finns tre liftar och sex nedfarter samt skiduthyrning,restaurang och camping.

Skidort Snödjup Snöprognos Jämför
Bjästabacken
Getbergets Alpin
Hallstabacken
Latbergsbacken
Nolbybacken
Sidsjöbacken
Skuleberget
Skönviksbacken
Solbergsbacken
Södra Berget
Vettenbacken
Vårdkasberget
Åsbacken


Saknar du någon skidort? Tipsa oss