Skidorter i Västmanlands län

Västmanlands län ligger väster om Stockholm och består av tio kommuner: Arboga, Fagersta, Hallstahammar, Kungsör, Köping, Norberg, Sala, Skinnskatteberg, Surahammar och Västerås. Förut hette länet Västerås län efter staden Västerås, som är länets största stad. Historiskt så har mycket hänt men senast Västmanlands län förändrades rent geografisk var vid årsskiftet 2006/2007 när Heby kommun överfördes till Uppsala län.

Fyra av länets fem skidanläggningar ligger i närheten av Mälaren. Mest sjönära är Björnöbacken som ligger vackert belägen på ön Björnö som är ett naturreservat precis utanför centrala Västerås. Björnöbacken består av en nedfart med två tillhörande liftar och har en fallhöjd på 35 meter. Denna anläggning kanske inte är jämförbar med andra större skidanläggningar men visst lockar tanken att lägga i kanterna på en ö, i ett naturreservat med utsikt över Mälaren?

I Västerås ligger också Vedbobacken som är en lite större anläggning, faktiskt länets största om vi ska vara exakta. Här finns fem nedfarter och tre liftar samt en något högre fallhöjd som mäter 50 meter. Nedfarterna här är i varierande svårighetsgrad från grönt till rött och liftarna består av en ankarlift som går till toppen, en knapplift samt ett litet rullband vid barnbacken. Här finns också skiduthyrning, café och grillplatser samt över två kilometer långt längdskidspår med konstsnö och en pulkabacke. Vedbobacken håller också liften öppen under sommaren för cykling och här finns också möjligheten att hyra cykel under sommartid. Under sommaren har Vedbobacken tre nedfarter öppna för cykling.

Drygt två mil västerut ligger Teknikbacken i Hallstahammar som består av en lift och en nedfart och en fallhöjd som med nöd och näppe precis mäter tvåsiffrigt. Här finns också längdskidspår i mån av natursnö vilket ibland förstås är en bristvara på dessa breddgrader. I den alpina backen för dock naturen lite hjälp på traven, här finns tillgång till både snökanon och pistmaskin. Skidanläggningen sköts helt av ideella krafter.

Men nämner du Teknikbacken för någon som är påläst på Västmanlands län är det inte säkert att du hamnar i Hallstahammar. Det finns nämligen en Teknikbacken i Arboga också. Här kan du vässa din teknik med sex gånger högra fallhöjd än i Hallstahammar, det vill säga 60 meter. I denna Teknikbacke finns en lift med två tillhörande nedfarter, en blå och en röd. Här finns en enklare servering samt skidskola och alpina träningar.

Längst norrut i länet hittar vi Klackbergsbacken som ligger mitt emellan Fagesrta och Avesta intill samhället Norberg. Själva backen ligger precis vid sjön Noren. Klackberg är ett område som också kännetecknas av ett flera hundra år gammalt bergsbruk där det brutits malm och kalk ända sedan medeltiden. Här är naturen vacker och det finns flera utsiktsplatser och djupa gruvåhål att upptäcka. En sevärdhet under sommaren är Blå Grottan som också är en del av gruvfältet, som är hisknande vackert med sitt blåa, nästan mystiska vatten. Ja, Klackberg är alltså värt att besöka såväl sommar som vinter.

Skidort Snödjup Snöprognos Jämför
Björnöbacken
Klackbergsbacken
Teknikbacken, Arboga
Teknikbacken, Hallstahammar
Vedbobacken


Saknar du någon skidort? Tipsa oss