Skidorter i Västra Götalands län

Västra Götalands län består av landskapen Bohuslän, Dalsland, Västergötland samt delar av Värmland och Halland. Här finns gott om vatten då Västra Götaland gränsar mot Kattegatt samt både Vänern och Vättern. Men hur är det snö? Nja, det är väl periodvis en bristvara då vintrarna är korta i denna del av landet. Men när väl temperaturerna kryper nedåt så finns hela tolv skidanläggningar i länet att välja mellan vilket är ganska imponerande.

Närmast Göteborg ligger Brudarebacken som i alla enkelhet består av en lift med en nedfart på varje sida om liften. Brudarebacken ligger på en övertäckt soptipp vilken kanske inte låter så charmigt, men utsikten från toppen är fin och högsta punkten mäter 128 meter överhavet och skidbacken har en fallhöjden på 42 meter. Anläggningen drivs ideellt av Göteborgs skidklubb som också ser till att det finns möjlighet att få något i magen samt hyr ut utrustning.

Cirka en halvtimme bilkörning norrut från Göteborg ligger Alebacken som är en lite större skidanläggning. Här finns sex nedfarter och tre liftar. Det går en ankarlift och en knapplift upp till toppen samt en liten lift i barnbacken. Från toppen är det fin utsikt över det stora naturområdet Svartedalen. Anläggningen drivs ideellt och alla ytor tas effektivt tillvara, här finns också både maskot för barnen samt uthyrning.

På ungefär samma avstånd från Göteborg, fast österut mot Borås, hittar vi skidanläggningen Bollekollen. Detta är en skidanläggning med en lång historia, redan 1968 invigdes Bollekollen som då var en av västsveriges första skidanläggningar. Efter flera milda vintrar gjorde tyvärr snöbristen att anläggningen lades ned under 90-talet. Tack och lov startade Bollekollen upp på nytt år 2016 med nya ägare bakom rodret. Här finns både ankarlift och rullband som är tacksamt för barnen och i sammanhanget så imponerar Bollenkollen med sina 100 meter fallhöjd.

Ulricehamn är en av de större skidanläggningarna i Västra Götalands län och ägs av Branäsgruppen, något av en gigant i sammanhanget. Här mäter fallhöjden 140 meter och totalt finns sju liftar och åtta nedfarter på Ulricehamn Ski Center samt restaurang och uthyrning. Här är vyerna spektakulära med utsikt över omkringliggande skogar samt sjön Åsunden. Ulricehamn är sannolikt den skidanläggningen i Västra Götaland som ger störst dos av fjällkänsla.

Västerlidsbacken är den skidanläggning som ligger belägen längst söderut i länet och ligger mittemellan Svenljunga och Tranemo. Denna anläggning levererar i alla enkelhet en lift och en blå nedfart. Om vi vänder blicken längre norrut så hittar vi Åmåls Skicenter som alltså är den anläggning som ligger längst norrut i Västra Götalands län. Här finns fyra liftar och fyra nedfarter och anläggningen har ett bra snökanonsystem som garanterar snö under säsongen. Längsta nedfarten är 800 meter lång och här finns också oftast en relativt bra park.

Skidort Snödjup Snöprognos Jämför
Alebacken
Billingebacken
Bollekollen
Brudarebacken
Falköping Alpin – Mössebergsbacken
Kesberget
Kinnekullebacken
Stenkällegården
Tidaholms slalombacke
Ulricehamn
Västerlidsbacken
Åmåls Skicenter, Högheden


Saknar du någon skidort? Tipsa oss