Gaustablikk-Gaustatoppen

Skidorter i Norge
Liftar (12/13)
Nedfarter (30/35)
Snödjup
1260 m
710 m
100 cm
Låt oss ta det väsentliga först, namnen... Gaustablikk, Gaustatoppen, Gaustabanen och Rjukan.

Gaustablikk är namnet på det stora högfjällshotellet som stod klart i början på 1970-talet. Hotellet satsade också redan från start med att bygga liftar och backar. Gaustablikk skisenter har idag 550 fallhöjdsmeter, från toppen av Fjellheisen på 1260 möh ned till botten på 710 meters höjd. Liftsystemet har 13 liftar och 35 pister.

Nu kommer vi till nästa namn, och saken som gör hela skidområdet unikt – Gaustatoppen. Gaustatoppen är namnet på den ikoniska och 1883 meter höga toppen som ligger i anslutning till skidsystemet, ej helt ihopbundet ännu med lift och pist. Upp till själva Gaustatoppen går den gamla Gaustabanen från dalstationen på 1150 möh inne i fjället och bergsstationen ligger på 1800 meters höjd, de sista 83 höjdmeterna får du gå längs ryggen på toppen. Till Gaustabanen kan du ta gratis skidbuss från liftarna, eller gå ett kort stycke med skidorna på ryggen. Efter åk ned från Gustatoppen kan du skråa tillbaka till liftsystemet.

Gaustatoppen har omkring 10 olika rännor ned på östsidan, i olika branthetsgrad, som leder tillbaka ned till bilparkering och dalstation av bergbanan. Det är också på samma sida som du kan skråa till liftsystemet.
Själva Gaustatoppen har ofta skidföre fram till midsommar, medan övriga liftsystemet stänger i skiftet april/maj beroende på snötillgång. Gaustabanen ingår tyvärr inte i liftkortet, en enkel tur upp kostar 300 NOK för vuxen och dagskort 850 NOK.

Gaustatoppen är den högsta i Telemark och påminner mycket om en vulkan i sitt konformade utseende. När du väl står här uppe får du en utsikt som sträcker sig över en sjättedel av hela Norge. Du kan till och med se Danmark härifrån. Orten ligger 2,5 timmar från Oslo. Gaustatoppen är kalfjäll, varför en del oväder också inte sällan driver in. Men tajma fint väder, bra snö och stabila förhållanden så har du ett av hela Nordens bästa liftburna offpistområden.

I februari 2018 bytte stora delar av liftsystem och hotell ägare i Gaustablikk-Gaustatoppen och de nya ägarna har planer på att utveckla skidorten med fler litar och backar, bland annat att röja offpist hela vägen ned mot Rjukan där en gammall VM störtlopsbacke finns från 1939. Även nya liftar som helt bygger bort att man behöver gå från Gaustablikk till bergbanan som går inne i berget upp till Gaustatoppen, ligger i expansionsplanerna. Om/när detta sker kan alltså Gaustablikk-Gaustatoppen få en enormt stor fallhöjd eftersom höjdskiíllnad mellan Gaustatoppen och Rjukan är cirka 1600 meter. Ja, och Rjukan är den lilla staden med den världsberömda fabriken Vemork (Tungt vatten, sabotage och nazister du vet?) som ligger inklämd i den branta dalen nedanför Gaustablikk och Gaustatoppen.

Snöprognos

 • Fredag

  0 cm
  Lätt molnighet

  5 m/s
 • Lördag

  0 cm
  Lätt molnighet

  4 m/s
 • Söndag

  3,8 cm snö
  Lätt regn

  3 m/s
Vad tycker du om Gaustablikk-Gaustatoppen?
5
4
3
2
1
wenblad
2018-02-26
Vi var tre barnfamiljer som besökte Gaustablikk v7 2018. Vi lyckades pricka in ett ordentligt snöfall så första dagen låg det säkert 20-30 cm nysnö i och utanför backarna.
Vi körde upp från Göteborg vilket var en behändig resa på 5,5H, tänk dock på att det kan behövas snökedjor när man skall upp sista biten från Rujkan till skidcentret, det är brant och ett gäng serpentiner på vinterväg innan man är uppe.

Vi hade bokat en helpensionsdeal med Bengt Martins som var ganska prisvärd. Hotellet hette Gaustblikk Högfjällshotell och låg rätt över vägen från liftarna. Maten var över förväntan för att vara Norge och rummen var väl inte jättestora men de allmänna ytorna desto större och hotellet har pool vilket barnen älskade.
Hotellet har en fantastisk utsikt över Gaustatoppen som är ett berg med en gammal Bergbana inne i berget som går upp till en nedlagd NATO-radiostation. Härifrån kan man åka familjevänlig offpist ner men även ganska branta och exponerade rännor.
Tyvärr verkar detta relativt höga berg dra till sig en del moln, dålig sikt och helt vanligt fjällväder så vi kom aldrig upp på toppen under vår vecka men nästa gång då händer det.

Skidåkningsmässigt fanns det ganska mycket, de bästa backarna ligger på båda sidor om Gaustablikk Express. Där finns en bra svart backe i fallinjen och några röda men även gröna ut på sidorna så alla i familjen kan bli nöjda och komma ner till samma lift. Dessa backar ligger till stor del under trädgränsen och ganska skyddat.
Ju länge bort viewers-right (om man tittar på pistkartan) man tar sig i systemet desto flackare och högre kommer man. Här borta är det mer kalfjäll, öppna ytor och vindpinat men även ordentligt flackt. Bonus är dock en fantastik utsikt mot Gaustatoppen om den inte är täckt med moln förstås.

Vi hade med oss barn i åldrarna 4-10 år och det finns backar för alla åldrar. Barnen gick även i skidskola 3 dagar och den var verkligen toppen, bra pedagogiska lärare och avslappnad stämning.

Kan verkligen rekommendera Gaustablikk om man vill ha ett lite mindre ställe i riktig fjällmiljö med spektakulära vyer och chans till bra puderåkning.
Jonas
Jonas (Gäst)
2018-02-05
Gaustablikk och Gaustatoppen är ihopbyggda system. Kortet gäller i båda och denna säsongen har Gaustatoppen byggt ut med en knapplift och en teknikpark på 18.000kvm samt belysning och kanoner. Det byggs överallt på fjället och varje tomt som säljs betalar en del till utvecklingen av anläggningen. Från Göteborg är det nästan på kilometern lika långt till Gaustablikk som till Branäs. Bra möjligheter till offpist åkning.

Jimmy Johansson
Jimmy Johansson (Gäst)
2006-04-24
Är mycket själv å åker skidor i Rjukan både på Gaustablikk och på Gaustatoppen. Visst själva parken e kanske inte i klass med Cham eller andra ställen i världen men dock väl värd sitt pris.

Bra backar att träna på och dessutom möjlighet att få offpiståkning utan att behöva ta helikopter eller pulsa i snö i flera timmar...

Dessutom så är Rjukan ett av världens bästa ställen för isklättring och bara de är väl värt att komma hit för, så att kombinera klättring, skidor utför o på längden pistat och off pist och dessutom med god mat på gaustablikk så ja, då kan ja nog varmt rekomendera detta ställe...


/// Jimmy

Ps, vill du ha en kurs i isklättring besök då www.freeclimb.se eller meila mig så fixar jag detta, kör kurserna i Rjukan och även klippa i Sverige och gudiade turer i Östafrika

MartinMM
2005-04-22
Er selv på gaustablikk mye, og ski løypene er ikke all verden. Parken er også dårlig, MEN når der har snødd på gaustablikk er området fantastisk ! I tillegg har du gaustatoppen som er en utrolig bra topptur, tidligere har man måttet gå opp på bena, men nå har de åpnet en heis inne i fjellet som er fra 2.Verdenskrig.. den koster 350 kr og frakter deg helt opp til toppen (mer info på www.rjukanski.no).. Renne nummer 4 er den beste.. Gaustatoppen er utrolig bra, og DEN kan anbefales på det varmeste..

Jinfix
2004-11-27
Kan väl inte varmt rekommendera Gaustablikk om man är ute efter riktigt extrem puderåkning men de är snösäkrast i Norge. Hit åker man om man vill åka manchester i världens härligaste preppade backe (den långa svarta till vänster på liftkartan). Annars finns det ett par korta offpistrepor men det är ju inte precis så att man stannar här en längre tid för pudrets skull.
Dock finns Gaustatopppen på motsatt sida sjön.
Har inte åkt själv men det är tydligen värt hajken.

fridens